Johan Olsson jublar efter guldet på 15 km fritt. Blir det ett nytt på femmilen? Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-GUIDE: Herrarnas femmil

Uppdaterad
Publicerad

Sändningstider

13.30-15.40 Längd, 50 km masstart klassisk stil, h, SVT1/SVT Play

VM i Falun

Senaste nytt, video, bilder och chans att ställa frågor får ni i vår liverapport.

Svenskar

Eftersom Johan Olsson vann femmilen i förra VM får Sverige en extraplats, alltså fem totalt.

Johan Olsson: I makalös form. Följde upp VM-guldet på 15 km fritt med en bragdinsats på den andra klassiska sträckan. De svenska herrarna hoppades på guld men utan Olssons upphämtning på drygt 20 sekunder och frånåkning med 7 sekunder hade även en medalj blivit svår. Olsson har på förhand sagt att femmilen är hans bästa distans.

Anders Södergren: Den svenske veteranen fick i fredags beskedet att han tar Hellners plats i loppet. Det blir Södergrens första start på hemmaplan i ett VM och samtidigt hans sista mästerskapslopp i karriären. Södergren har vunnit två femmilar i världscupen i karriären och tog också silver på distansen i VM 2003. För två år sedan var han en av svenskarna som taktikkörde i klungan när Johan Olsson drog ifrån till sitt klassiska VM-guld.

Daniel Richardsson: Tappade stort på första stafettsträckan och enligt egen utsago kämpade han med allt sämre förutsättningar när det gällde skidan. Har annars fina meriter på femmilar. Vann Holmenkollens femmil ifjol. På OS och VM är två sjundeplatser främsta meriten.

Calle Halfvarsson: Hemmasonen har ställt upp i samtliga VM-lopp och fick till slut sin medalj när Sverige tog silver i stafetten. Halfvarsson försökte utmana Petter Northug om guldet men spurtfantomen från Norge blev för svår. Första gången Halfvarsson åker femmilen på ett mästerskap.

Lars Nelson: Från doldis till stafetthjälte i Sotji. Men i Falun har ”lord Nelson” hållit en låg profil. Blev 14:e man i skiathlonen men har inte tävlat sedan dess. Fick troligen Sveriges extraplats på femmilen framför veteranen Anders Södergren. Nelson är som bäst i klassisk stil.

Kort historik från förra VM

Prispallen 2013: 1) Johan Olsson 2) Dario Cologna 3) Aleksej Poltoranin

En femmil som gick till historien. Johan Olsson trotsade skidvärldens uppfattningar om vad som var möjligt på femmilar med masstart. Västmanlänningen ryckte tidigt och åkte solo i 35 kilometer. Han släppte aldrig greppet och vann guld. ”Mitt livs lopp”, konstaterade Olsson efteråt. Olsson hade till en början sällskap av Dario Cologna men schweizaren vurpa i en utförslöpa. Cologna försökte gå ikapp ledaren men jakten stannade vid silver. Aleksej Poltoranin knep bronset. Efter många svenska medaljer, silver och brons, kom till slut guldet.

Programledare/kommentatorer

Programledare: André Pops

Experter i studio: Mathias Fredriksson och Johanna Ojala

Kommentator längd: Jacob Hård (@svtjacob), Anders Blomquist

Kommentator backe: Peter Jonsson, Fredrik Balkåsen

Kolla gärna in Vintersportbevakaren också!

MISSA INTE: Alla sändningstider från VM i Falun!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet