Norskt i topp

Uppdaterad
Publicerad

I en tävling där de största norska och svenska namnen saknades fanns ändå stjärnor som Kerttu Niskan och Justyna Kowalczyk. Men trots de förutsättningarna – blev det återigen norskt i topp.

Inför tävlingen pratades det om att Maria Gräfnings och Helene Söderlund fortfarande hade chansen att ta en plats i det svenska VM-laget. Gräfning gjorde också en hygglig insats, 25:e plats för henne idag, medan Helene Söderlund körde in som nummer 37. Men frågan är om någon av dem stärkte sina VM-chanser.

– En bra prestation av Maria idag men Helene gör väl kanske inte sitt bästa lopp, konstaterade SVT:s expert Anders Blomquist efter svenskornas målgång.

VM i Falun

Innan loppet efterlyste Blomquist en överprestation för att de två åkarna skulle ha en chans att nå VM, men någon sådan blev det inte.

För norsk del fortsätter däremot det mesta att fungera utmärkt. Trots att storstjärnor som Marit Björgen och Therese Johaug saknades blev det norsk seger via Astrid Jacobsen.

– Idag gick det väldigt bra men det var tuffa förhållanden med tung snö. Jag blev väldigt trött men hade en försiktig inställning och låga föhoppningar, så jag är väldigt nöjd med dagen, berättade segrarinnan efter loppet.

Och det var norskt även på femte och sjätte plats, via Kristin Störmer Steira och Martine Ek Hagen.

– Det är sån stor konkurrens i det norska VM-laget, och jacobsen gör sig högaktuell för bland annat en staffett dessutom, sade Anders Blomquist och kommentatorkollegan Jonas Karlsson fyllde i:

– Ja, de har angeäma problem där.

Damernas tävling gick över tio kilometer i fri stil, medan herrarna senare idag kör 15 kilometer.

Svenskarna som kör i Ryssland

Damer

Maria Gräfnings

Helene Söderlund

Jennie Öberg

Herrar

Simon Andersson

Anders Svanebo

Simon Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet