VM-stafetter vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas VM-stafetter har genom åren tenderat att bli klassiska lopp – här ett urval ur SVT:s arkiv.

Falun, 1974

Det blev svenskt fiasko i hemma-VM efter att Hans-Erik Larssons ena bindning gick sönder redan 75 meter efter start. Larsson fick en ny skida, men senare under första sträckan lossnade även den bindningen och Sverige diskades.

VM i Falun

Sverige: diskvalificerat

Guld: Östtyskland

Lahtis, Finland, 1978

Thomas Magnusson svarade för ett klassiskt ryck på den sista sträckan, flög ifrån finländaren Pitkänen i den branta uppförsbacken och säkrade guldet till Sverige.

Sverige: guld (Sven-Åke Lundbäck, Christer Johansson, Tommy Limby, Thomas Magnusson)

Lahtis, Finland, 1989

Det senaste svenska stafettguldet på herrsidan kom även det i Lahtis.

Sverige: guld (Christer Majbäck, Gunde Svan, Lars Håland, Torgny Mogren)

Falun, 1993

Efter fadäsen 1974 hade de svenska herrarna chans till hemmarevansch men jokern Niklas Jonsson misslyckades totalt på förstasträckan och det blev ett nytt Falu-fiasko.

Sverige: sexa

Guld: Norge

Ramsau am Dachstein, Österrike, 1999

Sedan 1991 har Norge vunnit samtliga VM-stafetter på herrsidan, med ett enda undantag. Christian Hoffman knäckte Thomas Alsgaard på upploppet och hemmanationen Österrike knep guldet med blott två hundradelars marginal.

Sverige: sexa

Guld: Österrike (två hundradelar före Norge)

Val di Fiemme, Italien, 2003

Trendbrottet var åter nära – med bara kilometer kvar var det upplagt för svenskt guld. Jörgen Brinks genomklappning på sluttampen är dock bilder som är svåra att glömma, tyvärr.

Sverige: brons

Guld: Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet