Foto: TT Nyhetsbyrån

Fenninger tog första guldet

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn kraschade vid sitt super-G-åk i VM 2013.

I dag på hemmaplan i Vail hade den amerikanska stjärnan guldvittring. I två minuter.

I världsmästerskapen i Schladming för två år sedan var backen ”nicht fahrbar” (det gick inte att åka) under fyra timmar. När årets VM i dag inleddes blev starten framflyttad en timme.

Lindsey Vonn, som kraschade efter förseningarna 2013 och bröt skenbenet och slet av korsbandet, gjorde nu internationell mästerskaps-comeback. Och var riktigt nära att bli världsmästare.

Alpina VM

Hon tog över österrikiskan Cornelia Huetters ledning med elva hundradelar. Men Vonn fick inte behålla förstaplatsen länge. Åkaren efter amerikanskan, Tina Maze, åkte tolv hundradelar snabbare än Vonn. Och slovenskan hade chansen att försvara sitt guld från 2013, endast en seedad åkare kvar.

Men det var inte vem som helst. Den olympiska mästarinnan i Sotji Anna Fenninger öppnade med grön skylt direkt i sitt åk, och skyltens färg var densamma genom hela åket. VM-guldet till Fenninger med bara tre hundradelars marginal, silver för Maze och bronset knep Vonn.

– Jag åkte bra, jag njöt. Det var blåsigt och jag hade lite otur. Men jag är glad över att ta en medalj här på hemmaplan i Vail, säger Lindsey Vonn till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet