Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rebecka Lazic tillbaka efter handskadan: ”Var oerhört mentalt påfrestande”

Uppdaterad
Publicerad

För tre månader sedan hade hon ont i handen och befarade att EM var kört.

I morgon springer Rebecka Lazic ut på planen i Düsseldorf i Sveriges premiär.

– Det är fantastiskt skoj. Det har varit en utmaning att ta sig tillbaka, säger Frankrike-proffset till SVT Sport.

Det var i maj, i slutet av klubblagssäsongen med franska Canne, som olyckan var framme för Rebecka Lazic.

– Jag och en medspelare missuppfattade en situation och hoppade båda två på ett anfall. Jag tappade balansen och tog emot med handleden och bröt båtbenet, säger svenskan samtidigt som hon tar sig för vänsterhanden, som nu ska vara helt läkt.

Första beskedet var att det skulle ta sex veckor att läka men det visade sig vara fel och dessutom blev det struligt med att hitta en läkare som kunde kolla upp skadan. 

– Jag fick inte rätt hjälp i det läget och det blev många fler veckor än jag väntat mig, säger 28-åringen från Lenhovda.

GUIDE: Så sänder SVT från volleyboll-EM

”Mentalt påfrestande”

Lazic är tillsammans med sin tvillingsyster Alexandra de mest rutinerade i det svenska landslaget. De har varit med sedan 2010 och funnits med hela resan från när Sveriges volleybollandslag befann sig på Europas bakgård till att nu utmana de bästa nationerna.

Men när landslaget samlades i maj utan Lazic kändes drömmen om EM i augusti långt borta.

–  Det var oerhört mentalt påfrestande. När man insåg att man skulle missa Golden League så var det otroligt tufft. Det fanns dessutom flera olika diagnoser och prognoser av olika läkare och specialister vad gäller skadan så det fanns en risk att det inte skulle bli något EM. Så sommaren har varit mentalt väldigt tuff.

Lehtonen: ”Vet vad som krävs”

Handen är nu läkt och Lazic litar på att den håller. Hon kommer ha en viktig roll i landslaget med sin erfarenhet och vara en av hela fem spelare som kan gå in och spela på vänsterkanten, där Anna Haak och Alexandra Lazic har varit de två som fått mest speltid under sommaren.

– Jättekul att hon är tillbaka. Vi har saknat henne, säger lagkaptenen Jonna Wasserfaller.

– Hon är en stor del av laget. Hon tar med sig erfarenhet som vi behöver i en lång turnering. Vi har många matcher och behöver att alla våra spelare presterar och Rebecka vet vad som krävs för hon har varit i de här situationerna förut, säger den tillförordnade förbundskaptenen Jukka Lehtonen.

Här ser du volleyboll-EM i SVT Play >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.