Foto: Scanpix

Vranjes blir förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Svenske handbollshjälten Ljubomir Vranjes tar över som förbundskapten för det serbiska landslaget, meddelar det serbiska handbollsförbundet på sin hemsida.

Vranjes är i nuläget tränare för tyska storklubben Flensburg, vilka han har kontrakt med fram till 2017. De två jobben kommer nu att kombineras.

– Det serbiska landslaget har många kvaliteter. Även i det svenska laget finns stor potential. Att träna ett landslag, det är ett fantastiskt jobb och samtidigt en stor ära för alla tränare, har Vranjes tidigare sagt i en intervju med handboll-world.com.

39-åringens främsta uppgift blir att se till att laget kvalificerar sig till EM i Danmark nästa år. Serbien ligger trea i gruppen, och nu väntar två viktiga kvalmatcher. Den 12 juni möter man Ryssland, den 16 juni Bosnien.

Vranjes gjorde landslagsdebut mot Japan 1996, och spelade sammanlagt 164 landskamper och gjorde 451 mål för Sverige. Han var med i laget som under Bengt ”Bengan” Johanssons ledning bland annat tog VM-guld 1999, och OS-silver 2000.

Vranjes avslutade sin spelarkarriär efter säsongen 2008/2009 i Flensburg, och blev sedan sportchef för klubben samma år. Året därpå tog han över rollen som huvudtränare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.