Woffinden efter vinsten på Friends för en vecka sedan. Foto: Bildbyrån.

Woffinden säkrade speedwaytiteln i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Britten Tai Woffinden säkrade i kväll sin andra världsmästartitel på tre år i polska Torun. Pokalen kommer att överlämnas i samband med den sista GP-deltävlingen i Melbourne 24 oktober.

Britten gjorde ingen bra tävling och missade semifinal, men VM-titeln blev ändå klar för Woffinden i samma ögonblick som totaltvåan Greg Hancock slogs ut i semifinalen.

Tårarna rann på en lycklig Tai Woffinden efter att karriärens andra VM-titel var säkrad.

-Det här är så känslosamt, säger han och tillägnade segern till den svårt ryggskadade Darcy Ward.  Alla förarna körde med specialsydda ställ med Wards design. Ställen kommer att auktioneras ut till förmån för Wards rehabilitering.

Den 25-årige britten, som växte upp i Australien, kom till tävlingen i Torun med en rejäl totalledning ned till regerande mästaren Greg Hancock. Men Woffinden gjorde ingen bra tävling på den polska rundbanan. Den enda heatsegern kom i kamp med Sveriges Andreas Jonsson, vilket inte räckte för at Woffinden skulle nå semifinal.

VM-titeln säkrades ändå kort därefter.

När Greg Hancock slogs ut i sin semifinal hade amerikanen inte längre någon matematisk chans att komma ikapp Woffinden, trots att en GP-tävling fortfarande återstår.

”Jag har jobbat så hårt det här året. Jag kan inte ens prata”

-Jag har jobbat så hårt det här året. Jag kan inte ens prata... Det här betyder så mycket, säger Woffinden som tog sin första VM-titel för två år sedan.

Andreas Jonsson gjorde en bra tävling och tog två heatsegrar på vägen till semifinalen. Där tog det roliga slut för 35-åringen.

Finalen vanns av dansken Nicki Pedersen efter en stenhård duell mot Jason Doyle, Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.