Svenska WNBA-stjärnan Amanda Zahui intervjuas av SVT Sports reporter Anders Naeselius. Foto: SVT

Svenska basketstjärnor spelar EM-kval

Uppdaterad
Publicerad

De svenska WNBA-stjärnorna Amanda Zahui och Farhiya Abdi har gett klartecken för att spela EM-kvalet med Sverige i höst och vinter.

Tidigare har duon tackat nej på grund av spel i WNBA, men då kvalet inte spelas under sommaren som det brukar, är chansen stor att båda är med då det inte krockar med ligaspelet.          

– Med Amanda Zahui blir laget komplett.  Hon trivs under korgarna och gillar att ta plats. Hon är en stor personlighet och kan lyfta hela laget, säger förbundskaptenen Jurgita Kausaite till SVT Sport.

– Hon har inte bara utvecklats som center i WNBA, utan också som forward, på position fyra. Hon kan steppa ut från tresekundersområdet och ta bra skott utifrån.

”Positiv till att komma hem”

Kausaite har varit i kontakt med Farhiya Abdi, som just nu spelar slutspel med sitt Los Angeles Sparks.

– Hon har sagt till mig att hon är positiv till att komma hem och spela med landslaget. Det känns förstås väldigt bra inför EM-kvalet mot Spanien.

Frankrikeproffset Kalis Loyd är också tillbaka i landslaget efter skada.          

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.