Thomas och Jennie är idag friade från alla misstankar, men nu vill de ha upprättelse från kommunen.
Thomas och Jennie är idag friade från alla misstankar, men nu vill de ha upprättelse från kommunen. Foto: SVT

De blev oskyldigt anklagade för sexuella övergrepp

Barnen omhändertogs i 68 dagar

Ett telefonsamtal till socialtjänsten. Det var allt som krävdes för att Thomas och Jennies två döttrar skulle bli tvångsomhändertagna. Själva blev de oskyldigt anklagade för det kanske mest skamfyllda brott man kan tänka sig – sexuella övergrepp på sina egna barn.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Fallet fick stor uppmärksamhet i lokala medier.
Fallet fick stor uppmärksamhet i lokala medier. Foto: SVT
Utdrag ur tingsrättens friande dom.
Utdrag ur tingsrättens friande dom. Foto: SVT

(Sändes 2/11 2011)

Deras berättelse är en mardröm för varje förälder och började en helt vanlig fredag, i september förra året.

Det var då socialtjänsten i deras hemstad Sandviken ringde med det chockartade beskedet: de hade fått en anmälan om grava missförhållanden i hemmet och agerat med en akut insats.

Barnen, sex och tre år gamla, hade redan hämtats på skola och dagis. De var nu tvångsomhändertagna och föräldrarna kallades till socialkontoret för ett möte.

- Då fick jag nåt chocktillstånd, jag trodde det hade hänt tjejerna något. Jag hörde inte vad han sa efter det här, för det var så självklart att det hade hänt nånting, säger Thomas.

Vid mötet med handläggarna på socialkontoret kom nästa chock: Thomas och Jennie får veta att det finns misstankar om sexuella övergrepp.

- Det var fruktansvärt overkligt och vi försökte förklara så gott det gick och försökte bena ut anmälan ganska snart. Den här anmälaren har ju haft sina barn hemma hos oss flera gånger och hon ville även att vi skulle vara barnvakter den här helgen efter anmälan. Så vi fick inte ihop det överhuvudtaget, berättar Thomas.

En situation många föräldrar kan känna igen

Anmälan hade kommit från en av Jennies systrar. För henne och för ytterligare en syster hade Jennie delat med sig av en pinsam situation många föräldrar kan känna igen sig i.

Jennie hade berättat om barnen och hur de på lördagar och söndagar brukade komma in till mamma och pappa och hoppa i deras säng. Vid två olika tillfällen hade den äldsta dottern kommit åt Thomas snopp, men han hade snabbt avlett henne.

Allt hade hänt med hela familjen samlad.

Men Thomas och Jennies förklaringar hjälpte inte. Istället för att få med sig barnen tillbaka fick de åka hem och packa ryggsäckar med kläder och annat barnen kunde behöva.

De fick inte heller veta var barnen befann sig eller hur de mådde.

- Det var det som var jobbigast, den där maktlösheten. Att någon bara kan ta ens barn, det var för djävligt alltså, säger Thomas.

Jennie oroade sig över hur barnen reagerat när någon annan hämtat dem och tagit dem till en annan familj, någon helt annanstans.

- Vi har aldrig svikit dem på någonting och nu helt plötsligt kan inte mamma och pappa komma, det är helt vansinnigt.

Thomas blev kallad till polisförhör

Båda två är helt ostraffade och har aldrig tidigare haft kontakt med socialtjänsten. De fick nu veta att ingripandet gjorts efter uppgifter från en enda person – uppgifter som inte kontrollerats på något sätt, med någon annan person som finns runt barnen.

Efter en helg av extrem vanmakt och frustration drogs gardinen ned på allvar när det blev måndag.

Istället för att få träffa barnen blev Thomas kallad till polisen på förhör – och häktades därefter misstänkt för sexuella övergrepp på sin egen dotter.

Han blir inlåst med fulla restriktioner för det mest skamfyllda brott en förälder kan tänkas begå.

- Det var så fruktansvärt hemskt, man höll på att kräkas när man läste det på ett papper, säger Thomas.

Och samtidigt som han sitter inlåst kallas Jennie på förhör hos polisen. Efter det blir hon anhållen, misstänkt för medhjälp till de sexuella övergreppen på dottern.

Hon kläs av, får lämna in alla sina saker – och låses in i en cell.

- Där skrek jag och låg och grinade ett helt dygn, det var för djävligt alltså. Jag visste ingenting om vad som skulle ske. Thomas var borta, tjejerna var borta, det var ett helvete, säger hon.

Dagen efter släpptes hon, men en månad efter telefonsamtalet till socialen åtalades sedan paret makarna och Thomas fördes in i rättssalen med handfängsel.

- Det var så fruktansvärt overkligt, från ett fantastiskt liv till att sitta där. Samtidigt var det de här dagarna man längtat efter, nu kunde ju allt komma upp på bordet, säger han.

Efter två dagars förhandling stod det också klart – det fanns inget fog för misstankarna. En enig tingsrätt friade både Thomas och Jennie i en tydlig dom där det konstateras att det handlat om två mycket korta beröringar och att Thomas avlett dottern så snabbt man kan begära. Jennie har därför heller inte haft anledning att ingripa.

Tingsrätten skriver att deras berättelser varit klara, tydliga och detaljerade. Efter 32 dagars ovisshet i häktet kunde Thomas återvända hem.

Bara för att få en ny kalldusch.

Socialtjänsten pekade ut Thomas som pedofil

Socialtjänsten i Sandviken ville, trots den friande tingsrättsdomen, att barnen ska vara fortsatt tvångsomhändertagna. I deras utredning påstods det fortfarande att dottern fått vidröra pappans snopp, trots att det nu var fastslaget i domstol att han tagit bort händerna.

Socialtjänsten skriver också att ”fadern utsatt dottern för ett sexuellt gränslöst beteende och där fadern bedöms utnyttja situationen för sina egna sexuella behov”.

Thomas pekas med andra ord ut som – pedofil.

- Jag blev så förbannad. Det är så otroligt kränkande, det är förnedrande.

Thomas och Jennie tvingades istället gå vidare till ännu en domstol för att få sina barn tillbaka. I Förvaltningsrätten gick barnens egna ombud emot socialtjänsten och en enig rätt konstaterade att föräldrarna har en god omsorgsförmåga.

Därmed hävdes tvångsomhändertagandet omedelbart och barnen fick komma hem igen – efter 68 dagar hos en annan familj. Yngsta dottern kände inte igen sin pappa och den äldsta hade bytt dialekt.

- Det kändes otroligt, man hade ju inte vågat hoppas på den där dagen. Det var otroligt jobbigt, fy sjutton, säger Jennie.

Nio månader efter att barnen kommit hem fick Thomas och Jennie återigen bemöta anklagelserna om sexuella övergrepp. Den här gången i hovrätten, dit den första domen överklagats.

Också hovrätten friade.

Men från socialtjänsten har paret inte hört ett ljud. Den ansvarige politiker som fattade beslutet om tvångsomhändertagandet kallar det ”olyckligt” att Thomas pekades ut som pedofil, men ingen av tjänstemännen – eller deras chef – vill kommentera fallet i Uppdrag granskning.

- Jag skulle vilja att någon ansvarig chef i kommunen skulle säga att det var tråkigt det som hände. Det skulle hjälpa en hel del trots allt, säger Thomas.

Ett enda telefonsamtal var allt som krävdes för att sätta en hel familj i en mardrömssituation.

- Ingen annan frisk familj behöva drabbas av detta igen. Det måste vara fel om det kan gå så här långt, säger han.

 

Läs också: Sandvikens kommun besvarar kritiken på svtdebatt.se.