Bilderna inifrån reaktorbyggnaden på Ringhals avslöjar brandens konsekvenser.
Bilderna inifrån reaktorbyggnaden på Ringhals avslöjar brandens konsekvenser. Foto: SVT

Ringhals undanhöll de mest avslöjande bilderna

Bilder som tagits inne i reaktorn visar tydligt brandens förödande konsekvenser. Men när den lokala säkerhetsnämnden skulle informeras undanhöll Ringhals de mest avslöjande bilderna.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Den här bilden var allt Ringhals visade upp för den lokala säkerhetsnämnden i Varberg.
Den här bilden var allt Ringhals visade upp för den lokala säkerhetsnämnden i Varberg. Foto: Ringhals
Jörgen Warborn (M) är ordförande i lokala säkerhetsnämnden.
Jörgen Warborn (M) är ordförande i lokala säkerhetsnämnden. Foto: SVT

Uppdrag granskning har tagit del av bilder som visar hur det verkligen såg ut inne i reaktorn på Ringhals efter branden i maj förra året. De är tagna av Strålsäkerhetsmyndighetens utredare en vecka efter branden.

Trots att saneringen då redan startats ser det helt utbränt ut på brandplatsen.

Värmeutvecklingen har varit så kraftig att en stege smält ihop, plexiskivor längs reaktorbassängens kant har förintats av hettan och sot från brunnen plast täcker hela den enorma reaktorhallen.

Men den verkligheten har Ringhals valt att inte visa upp. Inte ens för de som enligt lag ska ha särskild insyn i verksamheten – den lokala säkerhetsnämnden i Varberg, två och en halv mil söderut från Ringhals.

Fick bara se en, enda bild

Nämndens ordförande Jörgen Warborn (M) och de andra ledamöterna fick bara några veckor efter branden besök av vd:n, säkerhetschefen och kommunikationschefen från Ringhals.

Med sig hade de en presentation där de berättade att temperaturen stigit tio grader – samt en, enda bild tagen efter branden.

- Jag har för mig att man ser ryggtavlan på någon person som går i sotet, säger Jörgen Warborn.

De bilder Uppdrag granskning visar honom – och som avslöjar avsevärt mer av brandens följder - har han aldrig sett tidigare.

- Det är ju mycket sot på bilderna det kan man ju säga. Men det där är frågor snarare att ställa till Ringhals och få dem att förklara hur de har resonerat. Det har vi inte gjort i lokala säkerhetsnämnden, säger han.

Kommunikationschefen på Ringhals, Gösta Larsen, kan inte svara på varför man valde en, enda bild att ta med till mötet med säkerhetsnämnden – en bild som heller inte berättade så mycket.

- Det vågar jag inte svara på varför vi visade just den. Det stora problemet med den här branden, det var ju inte branden. Branden var väldigt begränsad. Det stora problemet var att hela anläggningen var helt nersotad, med sot som innehöll klorider och det är det som har tagit oss tio månader att sanera. Så detta var relevant för att visa dem hur det såg ut inne i anläggningen, säger han.

Men när du skulle välja ut en enda bild som du tyckte bäst visade omfattningen av branden. Då valde du den där?

- Uppenbarligen, ja.

Varför det?

- Ja, den visar att det är sotigt på golvet.