Hanan: "Jag står inte utanför samhället"

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Den som väljer att bära niqab får förbereda sig på motstånd överallt i samhället. I affärer, på arbetsmarknaden - och bland andra muslimer.
– Tror man på något, bryr man sig inte om omvärlden, säger Hanan, som valde niqab efter några år i Sverige.

En helt vanlig dag i Göteborgsförorten Hjällbo, när Uppdrag granskning slår följe med Hanan genom centrum, kommer en främmande man fram och vill diskutera med henne.
– Med all respekt, men med de kläderna ställer du dig utanför samhället, säger mannen.

Hanan svarar snabbt.
– Jag står inte utanför samhället, tvärtom. Jag studerar, jag är mor och jag är lärare.

Mannen reaktion är inte ovanlig. Niqab, den heltäckande ansiktsslöjan, är en mycket ovanlig syn och väcker starka känslor hos människor. Det vet Hanan.

Kan du förstå att det finns folk som menar att i det här landet, när vi talar med varandra så talar vi liksom med ansiktet, vi ser miner och att inte kunna göra det - det blir på sätt svårt att acceptera?
– Men som vi ser nu har teknologin blivit mer avancerat. Och vi har telefoner, vi har internet, man har börjat skapa förhållanden utan att se varandra. Och det finns säljare genom telefon, jag kan ringa sjukhuset och få upplysningar utan att se den som pratar med mig. Så vad är frågan liksom, det är samma sak.

Jag har ju talat med andra som har ansiktsslöja och jag har insett att många som bär det gärna vilja jobba med barn, till exempel på en förskola. Hur ser du på att man ska kunna jobba på en förskola och inte visa ansiktet?
– Man kan göra det så enkelt faktiskt om man vill. Man kan jobba med barn och visa ansiktet till barnen om männen inte finns. Och det flesta daghemmen som finns här i Sverige, det är mest kvinnor som jobbar där. Så en kvinna med niqab kan jobba där och visa ansiktet till barnen. Om det finns en man som kommer eller en förälder som kommer så tar man på sig niqaben. Varför vi gör vi livet svårt liksom? säger Hanan.

Ingen av de arbetsförmedlare runt om i Sverige som Uppdrag granskning talat med har någonsin förmedlat ett jobb till en kvinna som bär niqab. Och på socialkontoret i Bergsjön konstaterar enhetschefen att de kvinnor som bär niqab i deras stadsdel mött stora svårigheter.
– Det kan jag ju säga att det har ju inte gått bra för dem som bär burka och niqab. det är svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, det begränsar möjligheterna ? det är vår erfarenhet, säger Elisabeth Söderberg, socialchef i Bergsjön.

På vilket sätt begränsar det möjligheterna?
– Har du niqab och burka så har du ju svårigheter att kommunicera.

Vad får ni göra då? Får ni ställa krav på dem?
– Ja, vi ställer ju krav att de ska stå till arbetsmarknadens förfogande.
Men uppenbarligen funkar inte det, eftersom ni inte hittar någon arbetsgivare som vill ha dem?
– Nej, utifrån regelverket och det här med kommunikation så är det ju ett jättestort problem. Men de har ju rätt till försörjningsstöd. Vårt regelverk säger att vi kan inte kan ge avslag på försörjningsstödet av den anledningen att de har den klädseln, säger Elisabeth Söderberg.

I Danmark vägrar flera kommuner att betala ut bidrag till kvinnor som bär heltäckande ansiktsslöjor, eftersom de inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande.
Jonas Otterbeck, docent i islamologi vid Lunds universitet, äger själv en niqab. Han har prövat att bära den i sin undervisning och i andra sociala situationer för att undersöka vilka reaktioner han möter. Människors avståndstagande och pratet bakom ryggen var slående, berättar han.
– Det var en väldigt tydlig effekt. Man märker att det är en enorm social kostnad kopplat med det här. Att bära den innebär att man betalar ett rätt högt pris. Man blir en slags icke-människa i samhället, konstaterar Jonas Otterbeck.
Hanan bar inte heller niqab när hon kom hit från Marocko, men har ändrat sig - mot makens vilja.
Det måste ju ändå vara lättare att leva i ett muslimskt land som till exempel Saudiarabien än och leva här i Sverige. Varför har du gjort det här valet?
– Nej, verkligen nej. För när man tror på någonting, så man bryr sig inte om omvärlden. Jag tror på det här, så jag är stolt över vad jag har på mig. Så om de är emot det eller inte, det är deras problem - inte mitt, säger Hanan.

Reporter: Lina Makboul

text: Peter Bagge