Kazem Hasan sparkades utan förklaring efter tre månader på asylboendet.
Kazem Hasan sparkades utan förklaring efter tre månader på asylboendet. Foto: SVT

Kazem Hasan fick sparken utan förklaring

Kazem Hasan kom som flykting från Syrien och fick jobb på asylboendet Norrbygården i Fagersta. Men efter bara tre månader blev han och alla hans kollegor uppsagda – utan förklaring.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

För två år sedan kom Kazem Hasan till Sverige från Syrien tillsammans med sin fru och deras då åtta månader gamla dotter. I Syrien studerade han journalistik på universitetet, men tvingades avbryta studierna och fly när kriget kom. I Sverige hittade familjen en lägenhet i Sandviken och Kazem Hasan började leta jobb.

– Jag tycker jättemycket om att jobba. I mitt hemland jobbade jag alltid och studerade. Jag vill jobba för jag har familj och barn, det är bättre när vi jobbar, säger han.

Fick anställning

I september 2015 får Kazem Hasan kontakt med asylboendet Norrbygården i Fagersta där han till en början blir erbjuden en praktikplats. Trots att det är över 10 mil mellan Sandviken och Fagersta börjar han pendla till sitt nya jobb. Där hjälper han till med matservering och sköter receptionen.

– Vi hjälper dem med allt. Vi ringer till sjukhuset när de är sjuka och vi tolkar för dem. Jag pratar allt möjligt, lite engelska och persiska förstår jag. Jag kan prata lite kurdiska och arabiska.

Ett oväntat samtal

I början får Kazem Hasan hjälp av Arbetsförmedlingen som betalar praktiken och resorna till jobbet. Och efter två månader får han ett så kallat nystartsjobb på asylboendet där han får riktig lön och där arbetsgivaren får bidrag från Arbetsförmedlingen. Det är tidigare personal på Norrbygården, som startat ett eget bolag och som ansvarar för den dagliga driften av asylboendet som underleverantör, som anställer Kazem Hasan. Men efter tre månader får han ett oväntat samtal.  

– Söndag, jag kom hem. På måndagen ringer de till mig på natten och vill att alla stoppar jobbet. Jag vet inte varför, säger han.

Har du fått veta någonting om att de tyckte att du gjorde ett dåligt jobb?

– Nej, nej.

Arbetslös igen

Kazem Hasan har varit arbetslös sedan hans provanställning och nystartsjobb tog slut. Han har sökt jobb på andra asylboenden men efter att ryktet gått ut om att all personal på Norrbygården fått sluta har det varit svårt.

– Jag söker jättemycket, många boende och andra saker för att jag vill jobba. Men ibland tänker jag att det är jättesvårt för mig för att jag jobbade där. Jag gjorde praktik två månader, jobbade i tre månader och det blev jättedåligt att vi fick sluta, säger Kazem Hasan.