Arla Sveriges vd Henri de Sauvage Nolting i intervju med Uppdrag gransknings reporter.
Arla Sveriges vd Henri de Sauvage Nolting valde att betala tillbaka kostnaden för hans frus flygresa för att undvika missförstånd. Foto: TT / SVT

Arlas bönder fick stå för fruns Parisresa

Många svenska mjölkbönder har tvingats lägga ned på grund av minskad lönsamhet och sänkta mjölkpriser de senaste åren. SVT:s Uppdrag granskning kan nu avslöja att vd:n för den bondeägda mejerijätten Arla Sverige, Henri de Sauvage Nolting, samtidigt valt att ta med sin fru till Paris mitt under ett av de värsta krisåren – bönderna fick stå för notan.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Uppdrag granskning har granskat Arlas fakturor från 2014 och kan avslöja att Arla Sveriges verkställande direktör, Henri de Sauvage Nolting, tog med sin hustru på en resa till Paris, något som bönderna fick betala för.

2014 var ett av de värsta åren för svenska mjölkbönder med många sänkningar av mjölkpriset och nästan dagliga nedläggningar som följd. Det hindrade inte den verkställande direktören för Arla Sverige, Henri de Sauvage Nolting, från att köpa flygbiljett till Paris för sin fru på böndernas bekostnad.

– Ja, för att det var jobbrelaterat. Så flygbiljetten var en kostnad för min fru. Jag sitter i styrelsen för DLF och vi var alla bjudna till Paris för en studieresa, säger Arla Sveriges vd Henri de Sauvage Nolting.

Syftet med resan var alltså att vd:n skulle delta i ett styrelsemöte för dagligvaruleverantörers branschorganisation DLF i Paris. Men att respektive skulle följa med på resan fick var och en bestämma själv, enligt arrangören DLF.   

– De som vill ta med sig respektive har varit välkomna att göra det. Men det är upp till var och en att ta de besluten och som sagt var, alla har inte med sig respektive, säger Jörgen Friman vd för DLF.

Vd:n betalar tillbaka

När Uppdrag granskning återkommer för en intervju med vd:n menar han att händelsen med att Arla betalt hans frus flygbiljett till Paris lätt kan missuppfattas och att han därför valt att be företaget dra av kostanden på hans lön.

– ­Min första bedömning var att detta var jobbrelaterat, men efter att du ringde mig så förstod jag att folk skulle kunna misstolka detta och det gillar jag inte, så då bestämde jag mig för att betala detta själv, säger Henri de Sauvage Nolting.

Det här med att det är arbetsrelaterat, du får ju en vd-lön som är ungefär en halv miljon kronor i månaden, tycker du inte att du hade kunnat betala själv för din frus Paris-resa?

– Jag håller helt och hållet med om att min lön är väldigt hög. Det är mycket pengar. Men det har jag inte beslutat om själv. Det är faktiskt Arla som erbjöd mig det för att jag skulle komma och arbeta för Arla, så det tycker jag är en annan fråga. Men du fick mig att inse att detta kunde missförstås, och jag tackar dig för det. Därför beslutade jag, utan att någon bad mig om det, att det vore bäst om jag betalade tillbaka de här pengarna till Arla. Så man har dragit av det från min lön, säger Henri de Sauvage Nolting.