Få platser har under året haft kallare än normalt. Endast delar av Nordamerika uppvisar ett temperaturunderskott. Foto: SVT

2014 på väg att slå värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

Delar av världen har under året upplevt bitter kyla med mycket snö, samtidigt som det på andra håll varit mycket torrt och varmt väder med bland anant häftiga skogsbränder som följd. Nu visar också en sammanställning från väderinstitutet NOAA att 2014 kan bli det varmaste året i världen sedan 1880.

Uppgifter som publicerats av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) avslöjade den 20 november att oktober 2014 var den varmaste oktober i världen sedan mätningar av temperaturen började år 1880.

NOAA uppger att för oktober 2014 var medeltemperaturen  0,74 grader över den normala. Väderinstitutet visade också att den den genomsnittliga temperaturen för perioden januari till och med oktober var 0,68 grader över den normala.

Detta överträffar det tidigare rekordet från 1998 och 2010 med 0,02 grader, och nu är därför 2014 för närvarande på väg att bli det varmaste året som registrerats, rapporterade NOAA.

Sannolikt med rekord

2014 är inte slut än, men NOAA hävdar att om temperaturen för november och december når genomsnittet för de sista femton åren, så kommer 2014 att bli det varmaste året som någonsin registrerats.

NOAA:S forskare  hävdar dessutom att då det har varit så varmt i de senaste månaderna, är det mycket osannolikt att temperaturen kommer att vara lägre än genomsnittet för de återstående två månaderna av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.