Såväl sol som skur på avstånd i Klässbol i Värmland den 22 juli. Foto: SVT / Carin Andersson

”Vi vinner och dom förlorar”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har sommarvädret denna juli varit ganska varierat och blandat. Kraftiga regn- och skurområden har varvats med sol och uppehåll. Dessutom en nyss avslutad värmebölja med tre 30-gradersdagar, och även gott om åska.

Vad som är ”bra” och ”dåligt” väder på sommaren kan sannerligen diskuteras. För en del är molnfritt och 30-gradig värme det som krävs för att man ska vara nöjd, medan andra mest vill ha svalt och skurbetonat väder. Sedan finns de övriga – och det kanske är de flesta av oss? – som vill ha en sommarblandning med lagom mycket sol, lagom värme och lite regn då och då. Och det är också det som juli hittills bjudit på, lite av varje.

I den rätt utbredda jakten på sol och värme på semestern är det bland landets större orter Visby och Stockholm som ”vunnit” den kampen så här långt in i juli: Visby med mest sol och minst regn medan Stockholm haft högst medeltemperatur.

Tufft för meteorologen

Det kan vara tufft att vara meteorolog, inte minst så här på sommaren. Som vanligt brottas vi med säkerheten i våra prognoser, men eftersom det allra mesta av sommarens regn faller som skurar är det extra vanskligt just på sommaren. Man kan precisera områden där skurar kan förekomma, men aldrig pricka in exakt var de hamnar. Även mängderna är svårprognosticerade, för skillnaden mellan 10 mm och 50 mm är faktiskt inte så stor när det handlar om kraftiga skurar. Eller uppehåll och 70 mm för den delen, för även om det är kraftiga skurar, hagel och åska som passerar kanske det inte faller en droppe på en plats, medan det bara några kilometer därifrån vräker ner och vållar förödelse med lokala översvämningar och kanske även strömavbrott.

Under åren som vädergubbe här på SVT har jag upptäckt att man kan finna vissa likheter mellan att vara meteorolog och hur ett lag i en lagsport ”behandlas” av sina fans. Går det bra för laget är det ”vi som vinner”, men i motgång vänder i alla fall en del fans laget ryggen och säger då att ”dom förlorade”. Samma med- och motgångsmönster kan man även skönja i vårt yrke. Är vädret ”bra” är det vädret som är bra, men är vädret ”dåligt” är det meteorologens fel. I alla fall känns det så ibland när man hör och läser vissa kommentarer.

Varmt och torrt

Tittar man på månadens regnmängder och temperatur så här långt har det varit en något varm och på många håll även torr månad, där speciellt inre delen av mellersta Norrland och Östergötland haft torrare än brukligt i juli. Undantaget är främst Norrbotten och norra Lappland som fått mer regn än brukligt, lokalt mer än dubbla normalmängden.

Solen har lyst aningens mer än vanligt i juli. Vissa platser har redan passerat normalvärdena för hela månaden trots att fem dygn återstår.

Kraftiga skurar och frostiga nätter

Månaden började med ganska ostadigt och svalt sommarväder. Den 4 juli föll rikligt med hagel över Vansbro i Dalarna och den 9 juli blev det lokala översvämningar i Umeå efter en häftig skur. Lokala översvämningar följde även när ett kraftigt regn med åska söderifrån tog sig in över bland annat Skåne natten till den 11 juli. Senare det dygnet fick även Uppland lokalt mycket regn med översvämningar som följd. I Film noterades 20 mm på bara en kvart vid 17-tiden och i Norrtälje föll det 64 mm när skyfallsliknande skurar passerade där enligt en icke-officiell men trovärdig mätning. För att få kallas skyfall ska det falla minst 1 mm per minut.

Nätterna var också kalla, delvis så kallt att det blev lokal frost i västra och norra Norrland. Som kallast var det 1,8 minusgrader i jämtländska Börtnan natten till den 8 juli. Minusgrader i juli känns säkerligen avlägset för alla sörlänningar, men för ett köldhål som Börtnan är det snarare regel än undantag med åtminstone någon frostnatt i juli.

Värmebölja med första tropiska natten

I månadens mitt var det ”normalt svenskt sommarväder” som gällde när sol och värme varvades med regn och skurar. Maxtemperaturen dag för dag håll sig omkring 25 grader, men därefter tog allt varmare luft över.

Tre dagar på raken, den 23–25 juli, noterades lokalt över 30 grader. Toppnoteringen blev 30,9 grader i sörmländska Eskilstuna och uppländska Uppsala den 25 juli. Därmed står sig Målillas 31,8 grader från i midsomras som årets hittills högsta temperatur i landet.

Den 25 juli noterades årets första och hittills enda tropiska natt. Det är när temperaturen aldrig sjunker under 20 grader, vilket den inte gjorde i Vinga utanför Göteborg den natten.

Åskrikt, men ändå få skyfall

Värme är en huvudingrediens i åska, så det var föga förvånande att lokala värmeåskväder bildades dessa dagar när värmen kulminerade och puttades bort österut. Det åskrikaste dygnet så här långt denna sommar är den 26 juli med 9 800 registrerade blixtar, följt av drygt 9 500 blixtar den 24 juli och drygt 4 800 blixtar den 25 juli. I juni åskade det som mest den 2 juni med drygt 4 700 registrerade blixtrar.

Trots de senaste dagarnas åskrika väder har det ändå inte inkommit speciellt många rapporter om stora regnmängder. I samband med mycket kraftig åska den 26 juli föll på cirka tre timmar hela 78 mm i Esrange öster om Kiruna i Lappland. Det är månadens största uppmätta regnmängd hittills i juli (och i sommar).

Hittills i juli har vi dock hittills ”bara” haft 18 stycken dygnsnederbördsobservationer om 40 mm eller mer mot exempelvis 38 stycken i juli 2015 (som var en klart blötare månad än normalt i större delen av landet) och 30 stycken i juli 2014 (som var övervägande torr eller mycket torr). Kopplingen mellan månadens totala regnmängd och antalet kraftiga skurar är inte speciellt stor. Värme kan ge många åskväder där det i övrigt är torka som gäller, medan ett allmänt ostadigt väderläge inte alltid ger så stora regnmängder som 40 mm eller mer på ett dygn.

LITE STATISTIK OM JULI SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Eskilstuna, Södermanland och Uppsala, Uppland 30,9 grader den 25 juli.

Kallast: Börtnan, Jämtland 1,8 minusgrader den 8 juli.

Störst dygnsnederbördsmängd: Esrange, Lappland 78 mm den 26 juli.

Högsta medelvinden: Ingen medelvind på 21 m/s eller mer har rapporterats.

Högsta byvinden över inlandet: Inga vindbyar på 21 m/s eller mer har rapporterats.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Sylarna, Jämtland 23 m/s den 2 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.