Lövsångare Foto: Johanna Hedlund

Lövsångaren missar chansen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ett förändrat klimat ger möjlighet till längre häckningssäsong visare en ny studie att lövsångaren inte tar tillfället att få fler kullar.

När klimat blir varmare kommer våren i Sverige tidigare och att hösten blir längre. Växtligheten grönskar tidigare vilket också får insekter att dyka upp vid ett tidigare datum. Det kan slå mot fåglar som kommer hit sent på året, till exempel den svartvita flugsnapparen, och då missar perioden när det finns som mest insekter att äta. Men det finns andra arter som borde gynnas av den längre häckningsperiod som ett varmare Sverige borde leda till, som lövsångaren.

Missar tillfället

Men en studie som Johanna Hedlund utfört visar på att lövsångaren inte tar chansen till längre häckning för att få till två kullar istället för en.

– Det verkar som att lövsångarens beteendeschema tillåter en tidigareläggning, men inte en förlängning, utav häckningsperioden utifrån de ändrade klimatförhållandena, säger Johanna Hedlund, doktorand vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet. 

Studien visar att fåglar tämligen snabbt kan ändra vissa beteende men inte alla och att vilka beteenden som ändras skiljer sig mellan individer.

Olika svårt att ändra beteende

I kampen om revir är det hannarna som anländer till platsen de föddes så fort som möjligt. Honorna som däremot har lättare att hitta en partner kommer till landet senare och landar där förutsättningarna verkar vara bäst till fortplantning.

– Vissa beteenden, som att öka längden på häckningsperioden för att få tid med fler kullar, kan behöva längre tid på sig för att ändras. Det finns många faktorer som kan väga in i utformningen av ett beteende och vi är ännu inte helt säkra på vad som påverkar fåglarna att inte dröja sig kvar för att satsa på fler kullar, säger Johanna Hedlund. 

Studien är publicerad i Journal of Avian Biology och finns att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.