Cirrusmoln

2 bilder
Pilarna representerar jetströmmen på ca 10 km höjd. Här syns också cirrusmolnen som bildas i anslutning till den kraftiga vinden.
Cirrus uncinus, skidspetsmoln.

1 / 2

Pilarna representerar jetströmmen på ca 10 km höjd. Här syns också cirrusmolnen som bildas i anslutning till den kraftiga vinden. Foto: SVT

På sitt sätt de lurigaste att handskas med

Cirrusmolnen är de högsta av alla molnslag. De befinner sig på ca 10 km höjd och består av iskristaller eftersom de är väldigt kalla. Det är iskristallerna som ger dem dess trådliknande struktur. Cirrusmolnen uppstår ofta i samband med jetströmmar och temperaturskillnader högt uppe i atmosfären. De utgör också framkanten av varmfronter.

Som alla andra moln varierar cirrusmolnen i tjocklek. Men cirrusmolnens tjocklek är kanske av än större betydelse eftersom de ibland knappt märks på himlen medan de andra gånger kan stänga ute det mesta av solljuset. Gränsen mellan att det blir soligt eller soldisigt väder behöver alltså inte vara så stor. Cirrusmoln som är associerade till jetströmmar är ofta täta och man bör utgå ifrån att solen får svårt att bryta igenom.

En viss typ av cirrusmoln kan också skvallra om att ostadigare väder är på gång, nämligen cirrus uncinus. De benämnas oftare som skidspetsmoln på grund av sitt utseende och utgör ofta framkanten av en varmfront, som i sin tur betyder att ett lågtryck är på ingång.

Publicerad:

Uppdaterad: