Cirrus vid Österåker Foto: Agneta Strandäng

Cirrusmoln

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste dagarna kommer vi till och från att se Cirrusmoln när vi vänder våra blickar upp mot himlen. Cirrus kallas också slöjmoln och ser ofta ut som en slöja framför solen.

Cirrusmolnen befinner sig över 6000 m upp i atmosfären och består av ispartiklar. Beroende på vilka fysikaliska processer som är på gång, formar sig ispartiklarna på olika sätt och Cirrusmolnen kan se rätt olika ut. Ett vanligt tillfälle då vi kan få se Cirrus är innan ett frontsystem kommer in. Då är första tecknet tunna slöjor som ofta drar fram med lite skidspetsliknande form. När fronten närmar sig mer tätnar Cirrusmolnen och solen döljs alltmer. Denna tätare variant av Cirrus kallas för Cirrostratus. När dessa blir riktigt tjocka dämpar de instrålningen och temperaturen blir inte lika hög som om det var molnfritt. När vi bara har de tunna Cirrusmolnen påverkas knappt dagstemperaturen.

Ibland kan ispartiklarna i Cirrusmolnen organisera sig regelbundet på olika sätt vilket gör att solljuset reflekteras i typiska mönster sk Halofenomen. Den vanligaste av alla är 22-graders-halon som syns som en rund ring runt solen. Därutöver finns flera andra halo-former som bågar och pelare i olika varianter som alla är mer eller mindre vanliga. Lyft gärna blicken mot himlen och håll handen för solen. Då kommer du om det bara finns lite Cirrusmoln rätt ofta kunna skåda någon form av Halofenomen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.