Grafik: NOOA

2015 rekordvarmt år så långt

Uppdaterad
Publicerad

Fram till och med maj månad har år 2015 varit det varmaste året hittills sedan temperaturmätningar startade. Detta enligt ett par oberoende analyser från forskare.

Trots en kylig maj i Sverige översteg den globala temperaturen för perioden januari-maj 2015 tidigare rekord enligt NASA:s Goddard Institute for Space Studies. Även NOAA:s National Climatic Data Center noterrs att de första fem månaderna av 2015 putsade bort tidigare januari-maj-rekordet från 2010 med 0,09 grader Celsius.

NOAA:s analys visar att hittills under 2015 var östra Kanada och delar av de stora sjöarna och New England de enda platser som var mycket kallare än genomsnittet. Delar av norra Atlanten, östra Atlanten utanför Västafrika och Södra oceanen utanför spetsen av South Amerika var också något svalare än genomsnittet av årets första fem månader.

Värmerekordet följer ett redan rekordvarmt år 2014 för planeten.

El Niño kan avgöra

Det finns dessutom en möjlighet för en förstärkt El Nino, en periodisk uppvärmning av centrala och östra Stilla havet, vilket skulle kunna göra att 2015 kan slå förra årets rekordvärme.

Januari, februari och mars 2015 har varje varmare än 2014. April var ungefär jämförbar, medan maj var något svalare än i maj 2014 sade NASA. Dock var ändå maj den andra varmaste tillsammans med maj 2012. NOAA analysen visade dock till och med att maj blev rekordvarm för andra året i rad.

Nio av de tio varmaste åren i NASA:s 134-åriga databas har inträffat under detta århundrade, med undantag för 1998, som var ett kraftigt El Niño-år.

Det sista året i NASA: s databas som var globalt kallare än genomsnittet var 1976.

Den sista månad som varit svalare än genomsnittet var för över 21 år sedan i februari 1994. Under de 449 månader som passerat från och med januari 1978 fram till maj 2015 har bara 11 månader varit svalare än genomsnittet, enligt NASA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.