En tidigare månförmörkelse. Foto: TT

Blodmånen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt måndag morgon den 28 september ställde sig solen, jorden och månen på ett led. Denna ovanlig konstellation gav en månförmörkelse, och månen färgades blodröd. Månen befann sig dessutom så nära jorden som möjligt och därför uppfattades den som extra stor.

När månen passerar mellan oss och solen får vi en solförmörkelse. Den här gången var det alltså jorden som passerade mellan solen och månen. Skuggan som jorden kastar på månen är dock inte att vara nattsvart, utan röd. Det blå ljuset sprids i jordens atmosfär, men det röda lyckas både ta sig igenom och fylla ut området bakom jorden.

För att kunna bevittna detta spektakulära naturfenomen krävdes rättmolnfritt väder. Mellan klockan 02.00 och 07.00 pågick showen. Den totala månförmörkelsen inleddes klockan 04.11 och avslutades klockan 05.23. Den maximala förmörkelsen skedde klockan 04.47.

Hade du lyckan att få se fenomenet? Tur i så fall, för det dröjer dröjer 17 år till nästa gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.