Det här är El Niño

Uppdaterad
Publicerad

Hur El Niño uppstår och hur fenomenet påverkar vädret i dess närmsta omgivning

Det talas mycket om väderfenomenet El Niño just nu och hur det påverkar olika väderförhållanden på jorden. El Niño återkommer i intervallet på mellan 3-5 år, men ibland kan fenomenet pågå över 1-2 års tid och i vissa fall kan dröja längre. Sedan mitten på 1990-talet har vi upplevt två exceptionellt kraftiga El Niño – vintersäsongen 1997-1998 och 2015-2016. Den senaste bidrog till att 2016 blev det varmaste året man någonsin uppmätt sedan mitten på 1800-talet då mätningarna började – den gav ett ordentligt tillskott till klimatförändringen i övrigt. Men vad är det som egentligen händer under El Niño och varför? Titta gärna på klippen nedan för en grafisk förklaring eller fortsätt läsa nedan.

Varmare havsvatten i östra Stilla havet

Normalt sett blåser ganska kraftiga ostliga vindar (från öster till väster) över hav i området kring ekvatorn. Det gäller i såväl Atlanten som Stilla havet och Indiska oceanen. Dessa vindar kallas för passadvindar och initialt är det en förändring i dessa över just Stilla havet som sätter igång El Niño-processen. De normalt kraftiga passadvindarna gör att relativt varmt havsvatten förskjuts västerut, närmare Australien, medan kallare vatten strömmar upp strax väster om Sydamerika. Försvagas passadvindarna kan det varmare vattnet förskjutas österut och det är precis detta som sker vid El Niño.

Förändringar i Walker-cirkulationen

Temperaturfördelningen i centrala Stilla havet bidrar även till hur luften cirkulerar i höjdled. Denna cirkulation kallas för Walker-cirkulationen och förklarar varför det exempelvis regnar mer på en viss plats medan det är torrare på en annan. Vid normalläget bidrar det varmare vattnet i västra Stilla havet till att luften stiger lättare och lufttrycket i norra Australien och i Sydostasien blir lägre. Det medför i sin tur att det blir regnigt där. Luften som stiger strömmar sedan österut på hög höjd och sjunker sedan väster om Sydamerika, som istället får högtrycksbetonat och torrt väder. Nordöstra Sydamerika får dock blötare väder. Därefter fortsätter luften västerut över havet i form av passadvindar.

När passadvindarna förändras och El Niño uppstår, förändras även Walker-cirkulationen. När det varma vattnet förskjuts österut ger det även upphov till regn där det normalt sett är torrt, exempelvis vid Sydamerikas västkust. Norra Australien och Sydostasien får å andra sidan betydligt torrare väder än vanligt eftersom luften sjunker där.

Påverkar även vädret över ett större område

El Niño kan också påverka vädret över andra områden än vid de centrala delarna av Stilla havet. Mer om det kan ni både läsa om och titta på här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.