Extremvärme globalt sett i augusti. Foto: SVT

Globalt värmerekord i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Den globala temperaturen för augusti 2016 har gått till historien som den varmaste augustimånaden hittills med +0,62 °C högre än genomsnittet för perioden 1981-2010.

Augustitemperaturen var mycket över genomsnittet för de flesta land och havsområden. Förhållandena var ovanligt varma över västra Ryssland, norr om Kaspiska havet. Temperaturen var också väl över genomsnittet över större delen av den antarktiska kontinenten och vissa delar av det omgivande havet.

Svalare i Skandinavien

Temperaturen var lägre än genomsnittet längs ekvatorn över östra Stilla havet. Över haven fanns det några andra regioner med under genomsnittlig temperatur, främst i Södra Oceanien. Över land, var förhållandena relativt kallt över antarktiska halvön, centrala Ryssland, delar av Centraleuropa och Skandinavien och i vissa regioner i Nordamerika och Australien.

Augusti 2016 förlängde perioden av exceptionell global värme som nu har pågått i mer än ett år. Även om den globala temperaturökningen nådde en topp i februari, och sjönk stadigt från mars till juni, ökade den igen i juli och augusti. Den globala medeltemperaturens avvikelse för augusti var:

0,62 °C högre än genomsnittet för perioden 1981-2010 och 0,17 °C högre än föregående högsta augustivärde, som inträffade 2015.

Juli och augusti mycket extrema

Juli är normalt den varmaste månaden under året. Temperaturen för juli 2016 var tillräckligt över genomsnittet för att göra den till den varmaste månaden hittills i absoluta termer. Även om augusti 2016 var mer extrem än juli 2016, var det inte riktigt lika varmt i absoluta termer, men det var varmare än någon tidigare juli, vilket gör den till den näst varmaste månaden hittills i absoluta termer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.