Vid lunchtid den 25 september 2016 observerades fenomenet vid Öja/Landsort. Foto: Monica Kindbladh

Molnhål

Uppdaterad
Publicerad

Fascinerande molnformation

Molnhål är ett fascinerande fenomen som kan uppträda i främst medelhöga tunna molnskikt. Molnet består till en början av underkylda molndroppar, alltså att vattnet i dropparna trots minusgrader är i flytande form.

När något sedan stör denna balans (så att luften ”blandas om”), kan några av dropparna plötsligt frysa till is. Iskristallerna växer sedan till sig genom att ”stjäla” fukt från de omkringliggande underkylda molndropparna, varför det blir molnfritt runtomkring de trådliknande iskristalltrådarna. Därmed ser det ut som ett ”hål” har bildats i molntäcket.

Tema moln

Iskristallerna är tyngre än vattendropparna och faller därmed mot marken, men sublimeras ganska snabbt, varför de bara blir lite trådar som ”hänger ner” från molnskiktet. Sublimering betyder att man går från fast form (is) till gasform (vattenånga) utan att passera den flytande formen (vatten).

Fallstrimmor (bestående av regndroppar, snöflingor eller iskristaller) förekommer bland annat också i samband med klassiskt aprilväder på våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema moln

Mer i ämnet