Bränder i Australien Foto: TT Bild

Så påverkas jorden av El Niño

Uppdaterad
Publicerad

Torka i Australien och Indonesien, översvämningar i Peru och möjligen vargavinter i Europa är bara något som kan lastas fenomenet El Niño.

I vanliga fall lutar Södra Stilla havet med en högre vattennivå i väster och en lägre i öster. Det beror på att den ihärdiga passadvinden trycker varmt ytvatten från Sydamerika mot Australien. Men i vissa fall mattas passadvinden av och det varma ytvattnet rinner tillbaka mot Sydamerikas västkust igen. Om omläggning blir tillräckligt stor har vi gått in i El Niño.

Kraftiga El Niño påverkar globala medeltemperaturen

Trots att El Niño egentligen startar som ett ganska lokalt fenomen kan påverkan på jorden bli enorm. El Niño 1997/1998 räknas som en av de fyra kraftigaste någonsin och fick den globala medeltemperaturen att stiga med 0,3-0,4 grader, vilket ska jämföras med den globala medeltemperaturens ökning på ca 0,85 grader den senaste hundra åren. Årets El Niño beräknas bli lika kraftig, vilket troligen får 2015 och kanske 2016 att bli de varmaste åren sedan mätningarna började 1880-talet.

Mer regn i Peru, bränder i Australien

När vattnet kring Australien och Indonesien blir kallare bildas färre skurar och regnväder på grund av att luften kommer innehålla mindre vattenånga. Det blir torrare och ofta startas omfattande skogsbränder.

Det blir också torrare i östra Afrika. Längs Sydamerikas västkust blir det däremot mycket blötare än vanligt med kraftiga åskskurar och översvämningar som följd.

Påverkar också norra halvklotet

Monsunen i Indien försvagas, det blir blötare i södra USA, varmare i östra Kina och Alaska. I Kanada blir det både varmare och kallare när varm luft pressas sig upp i väster och kall rinner ner i öster.

Fler och färre tropiska orkaner.

De tropiska orkanerna på Stilla havet blir fler och kraftigare tack vare att ytvattnet är varmare än vanligt medan det bildas färre tropiska orkaner på Atlanten.

Kan påverka oss

Det finns också indikationer på att El Niño påverkar luftströmmarna över Europa och gör vintrarna kallare. Det är inte helt säkerhetsställt ännu, men om så är fallet kommer vi att befinna oss i den unika situationen att när jordens medeltemperatur blir rekordhög är det vargavinter hos oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.