Varmast på ostkusten Foto: SVT

Varför är det varmast på ostkusten?

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har vi i våra prognoser många gånger upprepat frasen ”... och här på ostkusten kan temperaturen klättra ytterligare några grader...” Varför är det så? När hela Götaland och Svealand får samma väder med växlande molnighet och sol, borde då inte temperaturen vara mer rättvis? Detta är något som är ganska vanligt i vårt land, både sommar och vinter, vår och höst, och det kan bero på olika orsaker. Ett exempel är topografin, dvs att Sverige inte är platt. Ett annat är havet, vi har som bekant en hel del kust i vårt land och havet runt om oss påverkar hela tiden temperaturen. Ett tredje är den storskaliga strömingen över jordklotet, och vi börjar där.

Vi bor i det som kallas västvindsbältet. Solens uppvärmning av jorden tillsammans med jordens rotation gör att luften oftast strömmar från väst till öst just över oss. Även om vinden varierar i alla riktningar, så dominerar västliga och sydvästliga vindar.

När luften strömmar över havet och möter land, måste den ta vägen någonstans och enda vägen är att hävas upp över land. Till exempel över den Skandinaviska fjällkedjan i norr, eller över Småländska höglandet i söder. När luften hävs och sjunker uppstår en så kallad föhneffekt. Luften hävs och kyls och bildar moln och regn. När den sjunker på läsidan igen är den torrare och varmare.

Men om det inte regnar då? Det är inte alltid det regnar i Halland, men ändå får Kalmar högre temperatur än Halmstad? Det är här som havet kommer in. Skulle Kattegatt inte vara vatten, så skulle Halmstad kunna få samma höga temperatur som Kalmar. Men havet är fortfarande kallt under våren och försommaren det drar ner temperautren på västkusten. Samma effekt men omvänd uppstår om vi har ostliga vindar, och det händer ju också, men då västvinden dominerar blir det vanligare med högre temperatur i öster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.