Gryning över landskapet nära Escherndorf i södra Tyskland, 12 september 2016 Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Germany OUT

Värmerekord i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I England upplevde man tisdagen 13 september den hittills varmaste dagen i år. Temperaturen steg som mest till 34.4 grader C i Gravesend, Kent och så varmt har det inte varit sedan 1911. London Heathrow nådde upp till 32,8 grader.

September 2016 har varit ovanligt varm, inte bara här i Sverige. Hela första halvan av september kändes som sommar – och till och med högsommar på flera håll. Hela Europa  har upplevt en ovanligt varm september. Dessutom har det varit mest soligt och torrt väder på de flesta håll i Europa. Så pass att stora skogsbränder härjade ibland annat Portugal och Spanien.

Den mest intensiva värmen upplevde man på Iberiska halvön kring den 5 september. Här noterade Sanlucar La Mayor i Spanien 46,4 grader. Det är den högsta septembertemperaturen som någonsin observerats i september månad i Europa. Portugal slog också sitt tidigare septemberrekord med 45,0 grader som uppmättes på flygplatsen Lousa.

Bara ett par dagar innan, den 3 september rådde en extrem hetta i Kuwait där man mätte hela 51,2 grader. Det är den näst högsta temperaturen som uppmätts på hela jorden i september månad.

Varför blev det så varmt?

Den tropiska orkanen Hermine som drog in över Florida i början av september orsakade en rejäl böj på jet-strömmen. Denna böj skapar storskaliga vågor i atmosfären som låser vädersystemen till ett geografiskt område under en period. Det är inte helt ovanligt att Atlantorkaner böjer till den styrande jetströmmen och skapar liknande låsningar i vädermönstret i Europa, ofta som ett så kallat omegahögtryck. Just i början av september i år (2016) bildades ett stort högtrycksområde med centrum över Nordeuropa. Här pumpas mycket varm luft upp från Afrika och sprids över västra Europa samtidigt som högtrycket innebär soligt och torrt väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.