Lågt vattenstånd i Sågarbo 16 oktober 2015 Foto: Karin Ellerfelt

Vattenstånd

Uppdaterad
Publicerad

Många har i dagarna upplevt att vattenståndet kring våra kuster varit lågt. Det hör ihop med att vi har haft ett högtryck över Skandinavien. Vattenståndet är speciellt viktigt för sjöfarten eftersom sjökortens djup är angivna efter medelvattenståndet där alltså avvikelser på flera meter kan förkomma. Medelvattenståndet för en plats beräknas på minst 30 årsmedelvärden. En rät linje sk regressionslinje dras mellan dessa punkter och man kan då bestämma årsmedelvattenståndet både framåt och bakåt i tiden.

Vattenståndet på en plats är effekten av flera faktorer.

På lite kortare tidsperspektiv är det lufttryck, vindar, tidvatten samt vattnets densitet som påverkar och gör att vattenståndet varierar.

Ett högtryck som ligger länge över Sverige ger mer tyngd över haven och det får till följd att vatten pressas ut genom Öresund och sen vidare ut i Nordsjön. Och vice versa om det är ett lågt lufttryck över Skandinavien och högre tryck i Nordsjön så trycks vattnet efterhand in i Östersjön

Om vi har kraftiga sydvindar en längre tid så pressas vatten upp i Bottenhavet och vattenståndet vid Norrlandskusten stiger. Här kan också en sk vattenpendling uppstå då vattnet skvalpar fram och tillbaka mellan två kuster.

Vattnets densitet påverkar så att varmare vatten har lägre densitet och ger upphov till större volym och således lite högre vattenstånd medan kallare vatten har högre densitet och ger lägre vattenstånd.

Tidvatten beror på månens dragningskraft och den effekten är obetydlig kring våra kuster, men till exempel i Engelska kanalen orsakar tidvattnet skillnader i vattenstånd på upp till 12 meter

På längre tidsskalor påverkar landhöjningen, världshavens vattenstånd och klimatförändringar vattenståndet. Landhöjningen har sitt ursprung från senaste istiden då ett 4 km tjockt istäcke låg över Skandinavien och tryckte ner jordskorpan. Den orsakar ännu idag en höjning av land på 1-1,5 cm per år i Umeåtrakten där man hade som tjockast istäcke. I Mälardalen är den ca 0,5 cm per år.

En ökad temperatur i atmosfären leder med stor sannolikhet till att landisarna smälter fortare än de byggs på. Dessutom blir haven varmare och får därmed högre densitet vilket leder till att havet utvidgar sig. Följden blir en global höjning av havsvattenståndet. I Sverige, speciellt vid Västerbottens kustland där landhöjningen är stor kommer man inte uppleva att havet stiger i ett förändrat klimat. Effekterna tar ut varandra.

Högsta observerande vattenstånd i Sverige är + 177 cm observerat i Kalix 1984-01-14

Lägsta observerade vattenstånd är också noterat i Bottenviken med – 123 cm i Furuögrund 1971-02-26

På senare år är det mest anmärkningsvärda vattenståndet noterat i Öresund den 6 december 2013. Det var stormen Sven som drabbade södra och mellersta Sverige med rikligt med regn, snö och mycket lågt lufttryck i kombination med hårda vindar som tryckte upp vattenståndet till drygt 1,5 m över normalt.

På SMHIs hemsida kan man se aktuella havsvattenståndet vid ett tjugotal mätplatser runt våra kuster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.