Helsingborg, kl: 21.13 kvällen den 4 augusti. Foto: Johan Rönnelöw

Frontåskväder

Uppdaterad
Publicerad

En kallfrontspassage under sensommaren kan ge förutsättningarna för åskväder, då varm och fuktig luft dröjt sig kvar över land.

Vanligt under sommaren är mäktiga bymoln (cumulonimbus) som ofta förknippas med åskskurar. Dessa uppträder framförallt under eftermiddagen, då de är en konsekvens av solens uppvärmning av marknära luft. Men ibland uppträder åskväder också i frontband som passerar, där kall luft möter varm. Temperaturkontrasterna gynnar vertikala rörelser i lufthavet som kan generera ett högt molnband med en skarp kant, precis där frontbandet drar fram.

Ett skarpt moln

Onsdagskvällens och nattens väldiga åskväder i södra Sverige förknippas med den kallfront som drog in med en intensiv avkylning av luften, där det var flera som fångade en tydlig bylinje på bild. Detta är ett område med turbulent luft som föregås av mycket starka uppåtvindar och bildar denna formation med en distinkt linje på molnets ovansida. När den drar förbi förändras väderläget tvärt och efter passagen så kan observatören märka av tydliga skillnader i såväl sikt som i temperatur och vindar.

Kvällen den 4 augusti 2015

I Helsingborg och Trelleborg uppstod en tydlig bylinje, där temperaturen sjönk hastigt med ca 8-10 °C på bara en timme. Samtidigt var det riktigt frisk och byig vind som lika snabbt avtog bakom fronten.

Seglaren mardröm

Vem kan ens glömma Marjan Pålssons bild från den 26 juli 2015, då ett liknande åskmoln drog förbi utanför Klagshamn, söder om Malmö. På sjömansspråk benämns väderfenomenet som en ”dravat” och dess hastighet är mycket hög. Seglaren bör därför söka skydd så snart som det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.