Färggrann solnedgång över Granbergsträsket i nordvästra Västerbotten den 22 augusti. Foto: SVT / Britt-Marie Vesterlind

Tre dagars tålamod

Publicerad

Sommarvädret kom delvis av sig i augusti kan tyckas, men som helhet har augusti inte alls varit så kall som vissa kanske tror.

Flera svala och blåsiga dagar en dryg vecka in i månaden fick nog många att tror att sommaren gjort sitt för i år. Sommarvärmen repade dock nytt mod, vilket framför allt märktes av med 30-gradig värme i Götaland och delar av Svealand den 25–26 augusti.

De allt mörkare kvällarna är ett av många tydliga bevis på att sommaren trots allt är på väg mot sitt slut. Även om kvällsmörkret lagt sig behöver dock inte sommarvädret säga adjö än. Augusti är en fullvärdig sommarmånad i större delen av landet. Det är egentligen bara i Lapplandsfjällen som det finns statistiskt fog för att påstå att augusti är en höstmånad. Dit anländer den meteorologiska hösten (fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader varje enskilt dygn) i vanliga fall under augustis första halva.

Sedan skiljer det givetvis mycket mellan början och slutet av månaden, inte minst i norr, men till viss del även i söder. Den långsamt minskande instrålningen gör att skyfall och kraftiga skurar efterhand blir allt ovanligare. Även åskaktiviteten avtar mot månadens slut (i år noterades 500 registrerade blixtar eller mer den 1, 2, 3, 5 och 6 augusti), och nattkylan börjar göra sig påmind (säsongens första frostnatt i Norrland inträffade den 10 augusti, i Svealand den 11 och i Götaland den 12 augusti, vilket är osedvanligt tidigt).

Svenskens tålamod med vädret är tre dagar

”Mannaminnet är kort” är ett av mina favorituttryck gällande väderstatistik. Man hör titt som tätt att någon tycker att ”det måste vara årtionden sedan det var så här kallt/varmt senast”, men när man kollar statistikrullarna var det kanske bara för tre år sedan det hände senast. Man glömmer fort och ”det var bättre förr” stämmer ofta bra in på sommarvädret. Inte minst över tid när hjärnans sätt att arkivera minnen gjort sitt.

Ett annat uttryck som grovt generaliserat stämmer tycker jag är att ”svenskens tålamod med vädret är tre dagar”. Oavsett väder så börjar nämligen de första klagomålen trilla in med synpunkter om att ”måste det vara så här regnigt/varmt/kallt/soligt hela tiden?” I detta fall är mannaminnet bara tre dagar alltså, för så fort det varit regnigt i tre dagar är värmeböljan som föregick regnen som bortblåst ur minnet.

Oavsett om vi går från dåligt till bra väder eller tvärtom är tålamodet i runda slängar tre dagar. Det finns alltid några som inte gillar vädret som är för stunden, utan hellre vill ha annat väder. Vad bra respektive dåligt väder varierar givetvis beroende på vem man frågar, men det har mindre betydelse för tålamodet. Det styrs mer av tidsaspekten än av det faktiska vädret.

Tålamodet skiftar, liksom vädret

Självklart finns det mängder varianter av tålamodsgränser, men efter 25 år i yrket tycker jag mig märkt att tre dagar är ett bra ungefärligt mått på mångas vädertålamod. Kanske kan man kalla det för bristande tålamod till och med. Visst förekommer det längre sviter med samma väder, och då dyker de första tålamodsklagomålen upp efter ungefär tre dagar, men oftast skiftar vädret oftare än så varvid vi meteorologer klarar oss från klagomål.

En del klagomål grundar sig även i en bristande kunskap om vilket väder som är normalt. Om man tror att 30 grader från klarblå himmel är normalt väder i Sverige på sommaren är man ute och cyklar, och då är givetvis tålamodet om vädret inte är så som man tror mindre än om man har förståelse för hur vädret en normal svensk sommardag ser ut.

I grova drag en helt normal augusti

Ett par kalla dygn (främst den 10–12 augusti) vägdes upp av en del varmare dygn, exempelvis den 20–23 i norr och den 24–26 augusti i söder. Lite varierande därutöver och sammanlagt en månad som så här långt varit i stort sett normal gällande medeltemperaturen.

Samma sak gäller nederbörden, som i större delen av landet inte avviker speciellt mycket från normalmängderna för referensåren 1961–1990. Lokalt har det varit en torr månad, men för de flesta en anings blötare augusti än brukligt, speciellt i nordöstra Norrland. Överskotten där grundar sig till stor del på ett omfattande regn den 22–23 augusti.

Solen har så här långt lyst något mindre än normalt i augusti, men långtifrån rekordlite som det verkar. Vissa platser, främst då Gotland, kommer troligen landa på något mer solskenstid än brukligt för hela augusti.

Svalt och blåsigt

Flera varma och ostadiga dagar med regn- och hagelskurar inledde månaden. Sedan efter att ett regn passerat österut över landet den 7–8 augusti följde rätt blåsigt väder, och dessutom var det svalt. Känslan blev ”hoppsan, tog sommaren slut redan nu” under ett par dagar.

Ett par nätter var rejält kyliga, inte minst nätterna mot den 11 och 12 augusti. Då noterades minusgrader i augusti i Götaland för första gången sedan 2007. Småländska Hagshult hade 1,1 minusgrad natten till den 12 augusti, vilket är kallast sedan 1983 för deras del för att vara under första halvan av augusti. Samma natt hade Ölands norra udde sin kallaste augustinatt på över 50 år när temperaturen trots ett uppvärmt hav sjönk till 9,1 grader.

Hösten gjorde smygpremiär i delar av fjällen redan den 1 augusti, som per definition är första möjliga datumet för höstens ankomst. Den meteorologiska hösten tog sedan ett rejält kliv när sommarkylan slog till. Hela fjällkedjan och hela Lappland har därmed haft höst sedan den 10 augusti. Därefter har det i stort sett varit halt för höstens framfart.

Sen sensommarvärme

Ett mycket omfattande regn drog norrut över östra Norrland den 22–23 augusti. Det föll 30–45 mm på många håll i främst Norrbotten och östra Lappland. Mest under nederbördsdygnet den 22 augusti (från klockan 8 den 22 augusti till klockan 8 morgonen därpå) fick Kangos i norra Norrbotten med 46 mm, där ytterligare 7 mm hann falla innan regnet upphörde.

Högsommarvärmen fick dock en chans till att glädja sörlänningarna innan månaden tog slut. Mycket varm luft söderifrån vällde upp över i stort sett hela Götaland och delar av Svealand den 25–26 augusti. Temperaturen nådde 30 grader, vilket inte hör till vanligheterna så här pass sent i augusti. Svenskt datumrekord för sen 30-gradig värme är den 28 augusti 1964.

Exakt hur varmt det blir i dag (den 26 augusti) återstår att se, men troligen aningens högre än gårdagens 30,0 grader i Gladhammar strax sydväst om Västervik i Småland. Jag får återkomma med dagens toppnotering när jag publicerar min slutliga augustikrönika. Det är tänkt att ske onsdag 31 augusti, med uppdatering med de allra sista uppgifterna dagen därpå.

LITE STATISTIK OM AUGUSTI SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Gladhammar, Småland 30,0 grader den 25 augusti.

Kallast: Börtnan, Jämtland 2,7 minusgrader den 11 augusti, och lika kallt i Gielas, Lappland den 12 augusti.

Störst dygnsnederbördsmängd: Ytterhogdal, Hälsingland 63 mm den 5 augusti (ett värde som dock är något osäkert än och möjligen kommer att strykas efter närmare granskning).

Högsta medelvinden: Väderöarna, Bohuslän 22 m/s den 8 augusti.

Högsta byvinden över inlandet: Inga vindbyar på 21 m/s eller mer har rapporterats.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Väderöarna, Bohuslän 30 m/s den 10 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.