Färggrann kvällshimmel vid Lule älv i Avaudden nära Vuollerim i mellersta Lappland den 11 maj. Foto: SVT / Pia Ulvebrink

Som chokladasken i Forrest Gump

Uppdaterad
Publicerad

En minst sagt händelserik vädermånad är på väg mot sitt slut. Mäktiga stoftvirvlar, snabba temperaturfall, bakslag med snö och skyfall av sällan skådat slag är bara något av allt som hänt så här långt denna maj.

Vårvädret kan vara lynnigt och varierande med snabba omslag. Årets berg- och dalbanefärd genom majveckorna är ett skolexempel på det. Shortsväder byttes mot bitande kyliga nordvindar och blötsnö några dagar senare, och sedan gassande sommarvärme igen. Lagom när man hade koll på klädvalen var det dags att byta igen. Hängde du med i alla svängarna?

Majvädret är ju också att likna vid chokladasken i långfilmen Forrest Gump, för man vet aldrig vad man får. Maj kan vara alltifrån fullvärdig sommar till en kylig förlängning av senvintern och våren. Årets maj försökte med sina växlingar täcka in allt detta på en enda månad.

”Sommar, sommar, sommar…”

Redan i slutet av april började värmen etablera sig. I början av maj blev det allt varmare. Dittills högst temperatur för året höjdes nästan dagligen, eller den 3, 4, 6, 7, 8 och 9 maj för att vara exakt. Årets första högsommarvarma dag (alltså 25 grader eller mer) inträffade den 8 maj.

Den meteorologiska sommaren gjorde en rivstart och hade den 6 maj anlänt till hela Götaland, stora delar av Svealand samt sydöstra Norrland. Därefter blev det tillfälligt stopp, innan sommaren tog nya kliv norrut under månadens slut.

Luftfuktigheten var extremt låg i sydöstra Sverige i samband med värmen i början av maj. På tidiga kvällen den 5 maj var den relativa luftfuktigheten i Stockholm endast 12 %, vilket är ett rekordlågt värde. Gräs- och skogsbränder härjade på flera platser dessa försommarvarma dagar. Dessutom förekom ovanligt många stoftvirvlar. För att en stoftvirvel ska skapas krävs torr mark, låg luftfuktighet, mycket sol och allmänt vindsvagt väder. Därför är de mest förekommande på vår och försommar vid mycket torrt och soligt väder.

Den 10–11 maj tog kalluft på allvar över norrifrån, och omslaget blev extremt på sina håll. Även om jag vet att det kan hända är det alltid lika fascinerande att se hur snabbt det kan ändras. I uppländska Enköping sjönk exempelvis temperaturen 10 grader på bara en timme (eller förmodligen ännu snabbare än så) på kvällen den 10 maj. Samtidigt kantrade vinden och tilltog markant och luftfuktigheten sköt också i höjden. Omslaget betydde ett abrupt slut för värmen för den gången.

Vem väckte kung Bore?

Än kyligare luft följde ett par dagar senare, och snö föll så pass långt söderut som i Västmanland och Närke. Mest föll i trakterna kring Ludvika i sydligaste Dalarna under natten till den 14 maj. Som mest kom uppskattningsvis 10–20 cm. Av landets officiella snödjupsstationer noterade Ställdalen i norra Västmanland mest med 12 cm. Med tanke på vad jag brukar hävda om att ”mannaminnet är kort”, så kändes nog snön den morgonen i Ludvika-trakten mer extrem än den egentligen var.

Snöfall i maj är relativt ovanliga söder om Siljan, men förekommer trots allt då och då. Gällande snödjupsrekord för Svealand för maj månad sattes i Leksand i Dalarna den 18 maj 2008 med 30 cm, och den 5 maj 2010 delade kung Bore skadeglatt ut 7 cm av vinterns vita guld till Svinhult i Östergötland.

Flera omfattande regnväder har passerat under månaden, och de flesta dumpade regnet över västra Svealand och södra Norrland. Ett säkerligen efterlängtad regn norrifrån snurrade också till sig över sydöstra Götaland den 15 maj. Flera platser fick då välbehövliga 40 mm eller mer under dygnet den 15 maj: Löttorp på norra Öland 46 mm, Skedemosse på mellersta Öland 45 mm, Mönsterås vid Smålandskusten 44 mm, Norra Möckleby på mellersta Öland 43 mm och Hoburg på sydligaste Gotland 40 mm. Utöver detta regniga dygn har det mestadels varit väldigt torrt i sydost.

Sommarlikt med värme, åska och skyfall

Sommarvärmens andra visit i söder blev bara några dagar lång. Den 22–25 maj var det lokal högsommarvärme som gällde. Årets hittills högsta temperatur är 27,8 grader i Halmstad den 24 maj.

I gränsen till svalare luft som efterhand tryckte på norrifrån brakade åskan också lös den dagen med lite drygt 3 000 registrerade blixtar. Från Vänern med omnejd och neråt Halland blommade kraftiga bymoln upp, och regnet vräkte ner. Skyfallsliknande regn vållade översvämningar i bland annat Karlstad. Ed i Dalsland fick hela 83 mm regn dygnet den 24 maj, vilket är extremt mycket. Det svenska dygnsnederbördsrekordet för maj lyder 93 mm satt i Öxabäck i Västergötland den 21 maj 1931. Över 40 mm föll även på följande platser det dygnet: Källsjö i Halland 54 mm och Sunne i Värmland 41 mm (varav 19 mm på bara en timme).

Kompletterar jag med informationen 53 mm i Gördalen i norra Dalarna den 22 maj har ni fått samtliga 40 mm-noteringar (hittills) denna månad. Sammanlagt 86 mm på två dygn gav snabbt stigande flödesnivåer i övre Dalälven.

Redan i slutet av april varnades för höga flöden i skogsälvarna i nordöstra Norrland, och efter att flödena kulminerat drygt en vecka in i maj togs varningen bort den 15 maj. Snösmältning, värme och regn satte från mitten av månaden också fart på vårflödena i fjällen. Flödena i Klarälven och Dalälven har delvis varit höga sedan den 23 maj.

Bjuds vi på mer choklad i juni?

En varm och såväl blöt som torr maj har snart gjort sitt. Om locket på chokladasken då stängs eller inte återstår att se, för åtminstone inledningen av juni kan också vara ganska oförutsägbart majlik. Det är också när vi upplever en månad som denna det står tydligt att det krävs betydligt mer underlag än en enskild månad för att göra statistik på hur vädret brukar vara. Snöfall och högsommarvärme i maj är på så sätt ”normalt”, även om det ligger i ytterkanten av det väder vi kan förvänta oss.

LITE STATISTIK OM MAJ SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Halmstad, Halland 27,8 grader den 24 maj.

Kallast: Merkenes, Lappland 7,7 minusgrader den 19 maj.

Störst snödjup: Katterjåkk, Lappland och Sadjem, Lappland 78 cm den 1 maj.

Störst dygnsnederbördsmängd: Ed, Dalsland 83 mm den 24 maj.

Störst snödjupsökning på ett dygn: Ställdalen, Västmanland 13 cm från den 14 maj.

Högsta medelvinden: Ingen medelvind på 21 m/s eller mer har rapporterats.

Högsta byvinden över inlandet: Inga vindbyar på 21 m/s eller mer har rapporterats.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Söderarm, Uppland 30 m/s den 15 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.