Strålande vårvinterväder i norra Tornedalen den 14 mars. Foto: SVT / bakgrundsbild Doris Niva

Ser vi början på en ny årstid?

Uppdaterad
Publicerad

Det har inte varit någon större väderdramatik så här långt in på årets milda mars.

För tredje året på raken blir det en mildare marsmånad än brukligt. Mars 2014 var delvis rekordvarm i nordöstra Norrland, och även mars 2015 var en mycket mild månad. Av årets mars återstår visserligen en dryg vecka, men det överskott som hittills byggts upp jämfört med referensåren 1961–1990 kommer inte att naggas så pass hårt att det sammanlagt blir kallare än normalt för månaden som helhet. Överskottet ligger efter 21 av månadens dygn på 1–5 grader, med störst avvikelse i norr. Det finns heller i dagsläget inget som tyder på att månaden skulle bli rekordmild någonstans, men bäst är väl trots allt att avvakta och se hur sista veckans väder verkligen blir.

I delar av landet har mars hittills varit en torr månad, men ostadigt påskväder kanske ändrar en hel del på avvikelsekartan för månadens nederbörd. Så här långt, efter 21 dygn, har nordvästra Götaland, delar av Svealand samt sydvästra Norrland fått mer nederbörd än normalt är för dessa dygn. Det mesta där föll redan under månadens första vecka. Därefter har uppehåll dominerat väderbilden i mars, frånsett de senaste dagarna snöande i Jämtland och i ett stråk i vindriktningen ner åt sydost.

Rubriken då, vad försöker jag säga med den? Jo, så här tänker jag: I ett allt varmare klimat kommer mildare vintrar i söder leda till tidigare start för våren, tidigare snösmältning och därmed på sikt även en ny period på vårkanten. Vårvintern, den härliga tid med värmande sol och gott om skarsnö är en utdöende upplevelse för sörlänning. Istället får vi allt som oftast uppleva en flera veckor lång ”kal” period i naturen, från snösäsongens slut till vårgrönskan börjar ta fart. Jag har – utan att ha stöd för detta i någon statistik – känslan av att denna period allt som oftast även är en ganska torr period. Inte så konstigt kanske, eftersom februari i snitt är årets torraste månad, och mars är inte speciellt mycket bötare. Visst kan det dra förbi såväl regn- som snöväder, men just den torra luften på vårkanten gör det som upplagt för en relativt torr period på denna tidiga del av våren. Detta skulle i så fall kunna bli ytterligare en svenskt årstid, en ”torrperiod” på våren mellan snösmältningen och vårgrönskan, samtidigt som man längre norrut i landet fortsatt kan glädjas åt den vackra vårvintern. Personligen har jag ju hellre flera veckors vårvinter än den nya ”torrperioden”, som går i en gråbrun och dammig nyans. Vi lär också kunna få en längre säsong för gräsbränder, en säsong som inleds tätt på snösmältningen och pågår till årsgräset börjat växa.

Under den första veckan drog flera regn- och snöväder in från sydväst över landet. Då inträffade månadens hittills enda notering på 25 mm eller mer nederbörd på ett dygn. Svaneholm i sydligaste Värmland fick 27 mm den 2 mars. Det resulterade i att snödjupet där gick från 8 cm på morgonen den 2 mars till 36 cm morgonen därpå. Det är månadens största snödjupsökning i landet, så här långt i alla fall.

Efter den inledande vecka förpassades vädersystemen på en nordligare bana, vilket gjorde att det främst var fjällen som av och till fick ta del av passerande regn och snö. Stabilt väder bjöd på delvis kalla nätter i söder, men också i månadens mitt på en första portion rejäl vårvärme. Nytt årshögsta för temperatur noterades till 12,4 grader i värmländska Östmark-Åsarna den 14 mars, men redan dagen därpå blev det ännu varmare. Samma plats noterade då 16,6 grader varmt, vilket med allra, allra största sannolikhet kommer stå sig som månadens högsta temperatur. Längre norrut var marsvärmen än mer extrem, för såväl Haparanda (med mätningar sedan 1859) med 11,8 grader och Luleå (startår 1944) med 13,4 grader satte nya marsrekord den 15 mars.

I månadens mitt var det dessutom rejält blåsigt i fjällkedjan. Den 15–18 mars blåste det då och då stormstyrka, och som värst 31 m/s i Stora sjöfallet i norra Lapplandsfjällen på förmiddagen den 17 mars. Kalluft följde i norr, och de senaste dagarna har landet varit tydligt tudelat, med kalluft i nordost och mildluft i sydväst. Däremellan har ett mer eller mindre ihållande snöfall berört Jämtland, och av och till har snö även letat sig ner åt sydost i vindriktningen.

LITE STATISTIK OM MARS SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Östmark-Åsarna, Värmland 16,6 grader den 15 mars.

Kallast: Naimakka, Lappland 27,8 minusgrader den 1 mars.

Störst snödjup: Kangos, Norrbotten 124 cm den 9 mars.

Störst dygnsnederbördsmängd: Svaneholm, Värmland 27 mm den 2 mars.

Störst snödjupsökning på ett dygn: Svaneholm, Värmland 28 cm från den 2 till den 3 mars.

Högsta medelvinden: Stora sjöfallet, Lappland 31 m/s den 17 mars.

Högsta byvinden över inlandet: Inga vindbyar på 21 m/s eller mer har rapporterats.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Tarfala, Lappland 42 m/s den 15 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.