Strålande vackert vinterväder i Piteå i Norrbotten den 21 februari. Foto: SVT / bakgrundsbild Veronica Magnusson

Fyra milda på raken nu

Uppdaterad
Publicerad

Det var en skral vinter i söder i januari, så det är föga förvånande att februari följer i samma spår. Därmed den fjärde februarimånaden på raken med enbart varmare än normalt i hela landet.

Februari har de senaste tre åren (2014, 2015 och 2016) varit varmare än normalt i hela landet jämfört med referensåren 1961–1990. Även för februari 2013 var det snudd på det, så för att hitta en ”normal” februari behöver man backa till 2012, och till året dessförinnan (2011) för att hitta en februari som var kallare än referensåren i nästan hela landet. Milda februarimånader är helt klart något vi får vänja oss med i den allt varmare värld vi lever i. Eftersom vädret alltid varierar kommer det naturligtvis även i framtiden förekomma kalla februarimånader, men de blir alltmer sällsynt om man blickar decennier framåt.

Milt och övervägande torrt

Samma rubrik som jag använde när jag skrev mina januaritankar fungerar för februaritankarna också. Så här långt i alla fall, för man kan aldrig vara helt säker på hur månaden slutligen blir eftersom det trots allt återstår knappa veckan innan jag kan göra bokslut för ännu en mild vintermånad.

Efter 22 av månadens 28 dygn ligger temperaturöverskottet jämfört med referensåren 1961–1990 på 2–6 grader i norr och 1–4 grader i söder. Övervägande torrt också så här långt, med under hälften av normal nederbördsmängd på sina håll. Lokalt har det dock fallit mer nederbörd än brukligt hittills i februari, främst i delar av Skåne.

Ett ynka nationellt isdygn

Den 8 februari är månadens och säsongens hittills enda nationella isdygn, alltså ett dygn med minusgrader i hela landet hela dygnet. Det dygnet var det nämligen som högst 0,3 minusgrader i skånska Skillinge.

Kylan kulminerade på morgontimmarna den 10 februari med 33,7 minusgrader i Naimakka vid den finska gränsen i norra Tornedalen. Det är (och lär förbli) månadens lägsta temperatur i landet.

Mycket snö i söder

När kalluften hade greppet om landet var det fritt fram för ostvindar att dra in snöbyar över Sydsverige. Framför allt berördes Öland, Blekinge och Skåne av snöandet, som tidvis var riktigt intensivt den 7–9 februari.

Störst snödjupsökning på ett dygn blev det i skånska Knopparp med 31 cm fram till morgonen den 9 februari. Deras 44 cm just den morgonen är också månadens (hittills) största uppmätta snödjup i Götaland. I övriga landsdelar är det istället snödjupsmätningar från i går och i dag som ligger i topp, med allra mest med 148 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 22 februari.

Blåsigt värre i fjällen

Den 12–13 februari blåste det rejält i främst Lappland. Vid flera tillfällen rådde full orkan i de norra fjällen, med 34 m/s i Stora Sjöfallet som högsta notering på eftermiddagen den 12 februari. Öster om fjällen förekom stormbyar såväl på sena kvällen den 12 februari som ungefär ett dygn senare då den högsta byvinden noterades med 32 m/s i Naimakka.

Blåsten kom efter en period men kyla, och temperaturen steg lokalt 30 grader på bara ett dygn från den 11 till den 12 februari när mildluften brakade in västerifrån.

Värme mitt i vintern

Mycket mild luft tog över i hela landet, under en period som egentligen borde vara den kallaste på hela året. Varmaste blev det i småländska Kosta med hela 13,5 grader den 14 februari. Var det månne extra många hjärtan som värmde just där den dagen? Den noteringen blev visserligen högst i landet (hittills) denna månad, men än mer extrem var värmen längre norrut i landet. Lokalt sattes nämligen nya februarirekord den 13 februari:

8,0 grader i Haparanda vid den finska gränsen i Norrbotten (startår 1860)

9,7 grader i Jokkmokk i mellersta Lappland (startår 1860)

och 8,7 grader i Pajala vid den finska gränsen i Norrbotten (startår 1940)

och den 14 februari:

7,0 grader i Holmön vid Västerbottenskusten (startår 1849).

Direkt från höst till vår

Per definition kan våren inte anlända förrän tidigast den 15 februari. Delar av Götaland fick vår just det datumet, och sextetten Skillinge i Skåne, Hanö, Karlskrona-Söderstjerna och Utklippan i Blekinge samt Ölands södra udde och Ölands norra udde gick direkt från höst den 14 februari till vår den 15 februari ”utan att passera gå” (förlåt vinter, ska det naturligtvis vara).

Ostadigare sportlovstider

Efter en längre period med övervägande torrt och stabilt väder har nu västvindar och passerande regn- och snöväder tagit över. Det blir alltså en ganska ostadig avslutning av månaden, och därmed en månad som sammantaget inte blir fullt så torr som den hittills varit. Hur pass blötare det blir återstår dock att se. Jag återkommer som jag brukar med en slutgiltig månadskrönika den 28 februari, eller kanske att det dröjer till den 1 mars.

LITE STATISTIK FÖR FEBRUARI SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Kosta, Småland 13,5 grader den 14 februari.

Kallast: Naimakka, Lappland 33,7 minusgrader den 10 februari.

Störst snödjup: Katterjåkk, Lappland 148 cm den 22 februari.

Störst dygnsnederbördsmängd: Knäred, Halland 25 mm den 20 februari.

Störst snödjupsökning på ett dygn: Knopparp, Skåne 31 cm från den 8 till den 9 februari.

Högsta medelvinden: Stora Sjöfallet, Lappland 34 m/s den 12 februari.

Högsta byvinden över inlandet: Naimakka, Lappland 32 m/s den 13 februari.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Tarfala, Lappland 53 m/s den 12 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.