Tögubbe i värmländska Sunne den 10 mars. Foto: SVT / bakgrundsbild Caisa Nordquist

Vår + vinterväder = bakslag

Uppdaterad
Publicerad

Mars kan ofta bjuda på härligt vårvinterväder i norr. Även i söder kan mars vara en fullvärdig vintermånad, men som i år med en tidig start på våren kanske mars numera kan kallas för bakslagsmånaden?

Redan i februari hade den meteorologiska våren gjort entré i Götaland och sydligaste Svealand, så det vinterväder som slog till i söder i början av mars var ett klassiskt bakslag. Eftersom våren aldrig kan backa kommer vi alltid få räkna med en eller oftast flera mer eller mindre rejäla bakslag innan den egentliga vårvärmen gör entré.

Ofta kallas mars för den första vårmånaden i söder, men jag kan tycka att bakslagsmånaden är ett bättre epitet på en månad som ligger i skiftet mellan vintermånaden februari och den första egentliga vårmånaden april. Uteblir bakslagen blir det en torrperiod, och i fjol gick mina marstankar åt det hållet.

I norr är det inte lika komplicerat med mars, för där är och förblir mars till största del en vintermånad. Kanske den allra härligaste också, eftersom det är vårvinterns ljuvliga period med allt längre dagar och skarsnöns hårda och gnistrande yta på fält, myrar och vidder. Samtidigt sätter dagsmejan in och porlandet i vattendragen ökar, och pendlingen i temperatur mellan natt och dag vittnar om att solen får allt större makt över skeendet veckorna framöver.

Milt, men med ett rejält bakslag

Sammantaget har mars hittills varit en mildare månad än brukligt, med i norr 0–3 grader och i söder 2–4 grader över det normala i jämförelse med motsvarande dygn under referensåren 1961–1990. Därmed fjärde marsmånaden i rad som varit mild. Senast vi upplevde en kallare mars än vanligt var 2013, men den var också osedvanligt kall.

På många håll i landet har det grovt sett kommit normalt med nederbörd så här långt i mars, och inga anmärkningsvärt stora nederbördsmängder har heller fallit i samband med månadens passerande regn- och snöväder. Främst är det delar av Götaland och nordöstra Norrland som fått mer nederbörd än brukligt så här långt in i månaden, medan det i övrigt varit torrt eller normalblött. Får se om den sista dryga veckan kan ändra lite på avvikelsekartan eller inte.

Rejält bakslag

Ett par dagar in i månaden tog kung Bores kyliga mannar över väderstyret och fick kvicksilvret att sjunka i hela landet, till en början i norr men efterhand även i söder. Månadens lägsta temperatur hittills är 33,3 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 5 mars, och det skulle förvåna mig om det blir kallare än så senare i mars. Även i söder var det kalla nätter, exempelvis med 10,8 minusgrader i Ullared i Halland den 8 mars, vilket är och säkerligen förblir kallast i Götaland denna månad. Kylan var som mest utpräglad den 7 mars, för den dagen hade skånska Kristianstad varmast i landet med blygsamma 1,9 grader. Plusgrader i alla fall.

Snön kom också tillbaka i Götaland. Den 3 mars låg ett ganska svagt band med regn i gränstrakterna mellan Götaland och Svealand. Temperaturkontrasten ökade sedan när kylan tog över alltmer i norr, samtidigt som mildluften låg kvar strax södra om Sverige. Regnet slog efterhand över i snö, så den 4 och än mer den 5 mars föll snö i ett stråk från Öland i öster till Dalsland i väster.

Mest på ett dygn föll i småländska Oskarshamn, där man gick från barmark på morgonen den 5 mars till 24 cm av vinterns vita guld dygnet därpå. Näst mest fick man lite längre söderut längs kusten, i Mönsterås, med 21 cm. Störst uppmätt snödjup i samband med bakslaget noterades däremot i Tidaholm i östra Västergötland med 27 cm den 6 mars. Där föll snön under två dygn, så först gick det från barmark till 15 cm fram till morgonen den 5 mars, och sedan alltså ytterligare 12 cm dygnet därpå.

Nytt kliv norrut för våren

Den 8 mars blev det sista kalla dygnet, för därefter tog mildluft från sydväst över. Så smått den 9–11 mars, och än mer den 12 mars, tog våren ett kliv norrut upp över södra och östra Svealand och sydöstra Norrland. Enstaka kuststationer bra långt norrut fick vår, exempelvis Bjuröklubb vid Västerbottenskusten. Det höll på att bli ett något större kliv norrut på sina håll, men det sjunde och sista dygnet (den 18 mars) satte stopp för sviten med dygn med medeltemperatur över 0 grader i främst delar av Värmland och Dalarna.

Den 12–17 mars var mildluften som mest utbredd och markant i landet. Trots mildvädret står sig dock 13,5 grader i småländska Kosta i Småland den 14 februari ännu som årets hittills högsta temperatur. Varmast så här långt denna månad är nämligen tämligen beskedliga 12,1 grader i Oskarshamn den 16 mars. Men inte så länge till som det ser ut, för om det inte sker redan i helgen så lär det på måndag bli varmare än så i såväl Götaland som Svealand såsom prognosen ser ut just nu.

Milt och blåsigt går ofta hand i hand på vårkanten, och det var också blåsigt i främst fjällen ett par dagar i månadens mitt. Såväl den 15 som den 16 mars blåste det lokala stormvindar i Lapplandsfjällen, som mest 31 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på efternatten den 15 mars. Just den 15 mars var det blåsigt i hela landet. Byvinden var frisk till hård, lokalt till och med mycket hård (21 m/s) såväl öster om fjällkedjan som över Sydsverige.

Tama bakslagsförsök

När mildluften gjort sitt blev det åter lite kallare, men till stor del ändå mildare än brukligt för att vara andra halvan av mars. Lite tama bakslag har också försökt ”ställa till det”, men jämfört med månadens inledande bakslag var de nya försöken harmlöst svaga.

Återkommer som vanligt med en fyllig månadskrönika för mars när månaden väl är över. Alla vädernördar bör därför lägga fredag kväll den 31 mars på minnet (eller i mobilen kanske är säkrare?) för då publicerar jag marskrönikan.

LITE STATISTIK FÖR MARS SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Oskarshamn, Småland 12,1 grader den 16 mars.

Kallast: Gielas, Lappland 33,3 minusgrader den 5 mars.

Störst snödjup: Katterjåkk, Lappland 165 cm den 19 mars.

Störst dygnsnederbördsmängd: Mönsterås, Småland 27 mm den 5 mars.

Störst snödjupsökning på ett dygn: Oskarshamn, Småland 24 cm från den 5 till den 6 mars.

Högsta medelvinden: Stekenjokk, Lappland 31 m/s den 15 mars.

Högsta byvinden över inlandet: Hamra, Dalarna 21 m/s den 15 mars.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Tarfala, Lappland 45 m/s den 16 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.