Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Övervägande lugnt

Uppdaterad
Publicerad

Februari blev till stora delar en relativt lugn vintermånad där milt och kallt turades om. Den sista veckans vårvarma västvindar fick mest uppmärksamhet.

Som först ut i landet kunde en handfull platser i Medelpad och Jämtland hälsa våren välkommen redan den 22 februari, vilket är osedvanligt tidigt. De kraftiga och milda västvindar som via fjällkedjan brakade in mot slutet av månaden räckte till för att få ihop de sju dygn på raken som krävs för att få meteorologisk vår.

Den milda avslutningen bidrog starkt till att februari blev varmare än normalt i så gott som hela landet. Bara lokalt i västra Götaland blev månaden aningens kallare än normalt, där Landvetter utanför Göteborg fick störst avvikelse med 0,7 grader under det normala. Nikkaloukta i norra Lapplandsfjällen hade kallast i februari med en medeltemperatur på 13,0 minusgrader medan Utklippan utanför Blekinges kust hade varmast med 0,3 grader. Temperaturen har pendlat mycket och ofta, och det har även tidvis varit stor temperaturkontrast i landet. Inte bara med kyla i norr och milt i söder utan även det omvända att kylan legat i söder medan det varit milt i norr. Månadens enskilt högsta och lägsta temperaturnotering skiljer närmare 50 grader, 11,9 grader mot 37,8 minusgrader.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

I östra Sverige från Blekinge i söder till Hälsingland i norr samt i delar av Lappland föll mer nederbörd än normalt i februari, ytterst lokalt till och med mer än dubbla normala nederbördsmängden. I övriga landet var februari torr, främst vid Västkusten samt i ett stråk genom mellersta Norrland. Lokalt föll där mindre än häften av vad som brukligt är i februari.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen lyste med sin frånvaro under februari. Klart färre solskenstimmar än normalt har registrerats, vilket inte alls är förvånande då vindriktningen till stora delar varit från en sektor kring ost, vilket gett många mulna dagar. I Lund och Östersund har det närapå varit rekordlite sol.

Mild och ostadig inledning

Månaden inleddes med ungefär en veckas milt väder. Den 4 drog regn och snö in från sydväst. Det blev inledningen på flera dagar med snöfall i olika delar av landet. På morgonen den 5 noterades en snödjupsökning på 27 cm det senaste dygnet i Hattsjöbäcken i norra Ångermanland. Områdena med barkmark i Götaland blev allt mindre dag för dag. Ungefär en vecka in i månaden var i stort sett hela landet åter snötäckt och förblev så i drygt en veckas tid. Tidvis var väglaget besvärligt med avåkningar och olyckor som följd, främst i Småland den 6.

Det snöade rejält i Sundsvall den 5 februari. Foto: SVT Mittnytt

Nordostvindar och kyla följde

Nordostvindar med mycket moln och snöbyar vid ostkusten följde. Samtidigt tog kylan ett stadigt grepp i norr. Temperaturen sjönk under 30 minusgrader på sina håll. Den 7 noterade Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen 37,8 minusgrader, månadens lägsta temperatur. Det var dessutom exakt på tiondelen samma temperatur som var lägst temperatur i landet i januari. Däremot är fortsatt 38,5 minusgrader från annandag jul förra året hela vintersäsongens lägsta temperatur. För övriga landsdelar blev februaris lägsta temperatur: i södra Norrland 32,8 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 9, i Svealand 27,5 minusgrader i Storbo i norra Dalarna den 21 och i Götaland 19,3 minusgrader i Hällum i inre Västergötland den 12.

Den 10 februari avgjordes det årliga skridskoloppet Vikingarännet mellan Uppsala och Stockholm i gråmulet väder och någon minusgrad. Foto: Daniel Hols, SVT

Snö i massor

Februari blev en snörik månad, inte minst i norra Norrlands inland där snön låg över en meter djup på många håll. Ser man till den totala volymen snö som legat i landet under februari så har vi haft onormalt mycket snö denna vinter. Flera tak på olika orter runtom i landet rasade in när snötyngden blev för mycket för takkonstruktionerna.

Den 11 februari rasade taket till en matbutik in i Iggesund i Hälsingland. Foto: Markus Dahlberg, SVT

Störst snödjup noterades i Jokkmokk i mellersta Lappland. Där var snödjupet 146 cm under en längre tid, nämligen hela perioden den 5-21. För övriga landsdelar blev månadens största snödjup: i södra Norrland Hattsjöbäcken 108 cm den 6-7, i Götaland 42 cm i Regna i nordligaste Östergötland den 14 och i Svealand 82 cm i Älvkarleby i norra Uppland den 13-14.

Renflytt i Laevas samby i norra Lappland den 13 februari. Foto: Anders Öhlund, SVT

Nordostvindar och kyla följde igen

Månaden präglades under långa perioder av mulet, odramatiskt och intetsägande vinterväder. Med vindar från sydost, ost och nordost fördes fuktig luft in och solen förde därmed en bitvis ojämn kamp mot molnen.

Gott om snö och sedan milt innebar moddigt på många gång- och cykelbanor, som här i Gävle den 15 februari. Foto: Malcolm Noble, SVT

Efter ett par mildare dygn i månadens mitt tog kylan över igen. Den 18-19 drog ett snöväder ner åt sydost över södra Sverige och ånyo följde nordostvindar och snöbyar in mot ostkusten. Samtidigt tog kylan över igen i norr, där det lokalt blev under 30 minusgrader. Den 20 blev sett till riket som helhet troligen det dygn under februari som var allra kallast.

Mild och blåsig avslutning

Med början just den 20 började mycket milda och delvis hårda västvindar dra in över i första hand Lapplandsfjällen. I Nikkaluokta steg temperaturen från 30 minusgrader på kvällen den 19 till nästan nollgradigt vid lunchtid dagen därpå. Den 21-26 var det dag efter dag platser i Norrland som stod överst på ”högst temperatur i landet i dag”-listorna.

Mildluften kulminerade under månadens sista fem dygn. Då fick bland annat Piteå i Norrbotten hela 10,3 grader varmt. Det är bara 0,7 grader under februarivärmerekordet för hela norra Norrland (11,0 grader i Lövånger i Västerbotten) och 0,2 grader under deras egna februarirekord (10,5 grader). Bägge rekordnoteringarna härrör från den 23 februari 1990.

Strålande solsken och 10-gradig värme i Luleå den 26 februari. Foto: SVT Nordnytt

Piteås temperatur blev högst i norra Norrland i februari. Dagen därpå blev det ännu varmare längre söderut i landet då mildluften på allvar slog till även där. Månadens högsta temperatur blev 11,9 grader i Brovallen i sydligaste Dalarna den 27. Samma dag noterade Gladhammar utanför Västervik i östra Småland 11,8 grader. Det blev Götalands högsta februaritemperatur och i södra Norrland toppade Åmot i nordvästra Gästrikland med 10,8 grader.

Vintergäck i Skåne den 26 februari. Foto: SVT Sydnytt

Stormfritt även i februari

Fortsatt är vintersäsongen 2012-2013 helt förskonad från stormvindar över svenska farvatten. Senast det blåste storm över hav var den 12 mars 2012. Under månaden har det däremot varit stormvindar i fjällen vid flera tillfällen, framför allt den sista veckan. Högst medelvindstyrka uppmättes i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen sent på kvällen den 26. Då blåste det 32 m/s där, närapå orkanvindar alltså. Tidvis har det även noterats mycket hårda vindbyar öster om fjällen, framför allt den 28 i ett stråk från Härjedals- och Jämtlandsfjällen och ner mot kusten. I Sveg blev det nästan stormbyar, 24 m/s som mest på tidiga eftermiddagen.

I västvindarna drog det in mycket snöbyar över främst västra Lapplandsfjällen under månadens sista dygn. Snöbyarna var delvis blöta, och lokal förekom till och med rent regn i byarna när mildluften var som mest utpräglad. Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen fick en betydande del av sin sammanlagda månadsnederbörd just under de avslutande dygnen.

Tidig vår i Medelpad och Jämtland

Redan den 22 anlände den meteorologiska våren till fem officiella mätstationer i Medelpad och Jämtland. Det kunde slås fast efter att perioden den 22-28 gett de behövliga sju dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 0 grader. De fem platserna är Råsta (i Sundsvall) och Torpshammar i Medelpad och Östersund, Mattmar och Gubbhögen i Jämtland som alla fick vår först i landet 2013, och det över en månad tidigare än brukligt. Vårens normala ankomst är för Sundsvall den 30 mars och för Östersund den 9 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet