Till vänster månadens medeltemperatur de 27 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 27 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT

Kortvarig värme

Uppdaterad
Publicerad

Till stor del tack var en varm inledning på månaden är medeltemperaturen i grova drag normal just nu för årets juli, trots att många inte upplever det så eller ens vill tro det när man säger det.

En stor del av månaden har präglats av ostadigt väder, mycket moln och passerande regn- och skurområden. En värmebölja inledde dock månaden, och främst i söder bidrar den värmen till att månaden som helhet faktiskt är aningens varmare än normalt. Än så länge kanske bör tilläggas, för en till synes sval avslutning av månaden kan säkerligen göra att resterna av värmeöverskottet ”äts upp” innan julimånaden är över.

Bortser man från den inledande värmen, och dessutom med majs och junis svala och ostadiga väder i färskt minne, så har årets försommar och sommar hittills varit en osedvanligt blöt och kall historia.

Normal medeltemperatur och bara delvis blött

Medeltemperaturen är efter 27 av månadens dygn något över det normala i söder, och något under det normala i övrigt. Varmast hittills har Ölands norra udde haft med en medeltemperatur på 17,7 grader (1,1 grader över normalt) för den 1–27 juli, medan skånska Hörby haft störst positiv avvikelse hittills med 1,2 grader över det normala. Motsvarande värden ”åt andra hållet” är Boden i Norrbotten med 1,8 grader kallare än brukligt medan Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen så här långt haft lägst medeltemperatur i landet med 6,5 grader (1,4 grader kallare än normalt).

Större delen av landet har fått mer nederbörd än brukligt i juli. Endast de två landsändarna har fått mindre regn än normalt hittills i juli. Mer än dubbla normalmängden har däremot fallit, dels i ett område Dalarna–Hälsingland–Medelpad, dels i delar av Norrbotten. Minst till såväl procent som millimeter räknat har Brösarp i östra Skåne fått med 25 mm, vilket motsvaras av 37 % av deras normalvärde för dygnen 1–27 juli. Vidsel i inre södra Norrbotten har hittills fått mest regn i juli med 211 mm, medan Luleå flygplats nära Norrbottenskusten med 331 % (140 mm) toppar juliregnlistorna om man ser procentuellt sett.

Allt tyder på att juli blir något solfattigare än normalt, men långtifrån några rekord. På sina håll lär det till och med kunna bli något mer sol än brukligt. Skånska Lund exempelvis, där man efter 27 dygn noterat 225 timmar, vilket är mer än hela julimånadens normala solskenstid på 223 timmar för deras del. Och då återstår alltså fyra dygn. Om man ser till enbart inlandsstationer har Lund fått mest sol i landet hittills i juli. Ser man till alla mätplatser har hittills Karlskrona (vars mätare står i Blekinges yttre skärgård) fått mest sol hittills i juli med 275 timmar.

Månadens ”vinnare” i jakten på sol, torka och värme är utan tvekan Skåne. Där har julimånaden varit något varmare än normalt, torrare än normalt och något soligare än normalt. Ta Lund som exempel: Medeltemperatur efter 27 av månadens dygn är 17,3 grader mot normala 16,8 grader för hela juli, regnmängden troligtvis 33 mm (där enstaka observationer saknas, så det kan kanske ha kommit en eller annan millimeter till) mot normala 70 mm för hela juli och som tidigare nämnts 225 timmar sol mot normala 223 timmar för hela juli.

Värmebölja inledde

När juni blev juli kom den av så många efterlängtade värmen. Det blev rejält varmt några dagar. För att få kallas värmebölja krävs högsommarvärme minst fem dygn på raken, och det infriades i Götaland och delar av Svealand, medan det blev en minivärmebölja längre norrut i landet. Värmen svepte in från sydväst den 1 juli, och var som mest utbredd norrut den 3 juli, för att därefter tryckas tillbaka norrifrån. Ett ganska omfattande regnväder från sydväst den 5–7 juli satte sedan definitiv stopp för värmeböljan.

Den 1 juli noterades nytt årshögsta när det blev 28,8 grader i Falun-Lugnet i Dalarna. Redan dagen därpå kom månadens (och årets?) högsta temperatur 32,8 grader i ångermanländska Forse (nytt julirekord för deras del). Här samtliga landsdelar högsta temperatur i landet i juli, och jag behöver inte säkra mig med ordet ”hittill” såsom prognosen ser ut för månadens avslutande dagar:

I Götaland 32,4 grader i Malmö den 5 juli,

i Svealand 31,4 grader i Falun-Lugnet den 2 juli,

i södra Norrland 32,8 grader i Forse den 2 juli

och i norra Norrland 28,8 grader i Vindeln-Sunnansjönäs i Västerbotten den 3 juli.

Flera platser runtom i landet noterade sina varmaste julidagar på åtskilliga år dessa dagar, exempelvis Kristianstad och Karlshamn sedan 1959 samt Sundsvall, Härnösand och Malmö sedan 1994.

Märklig temperaturstegring följdes av tropisk natt

Natten till den 3 juli blev tropisk i Kuggören vid Hälsingekusten. För att räknas som en tropisk natt får temperaturen aldrig understiga 20 grader, och för Kuggörens del noterades 22,3 grader som lägst. Det var värmen från inlandet den 2 juli som på kvällskvisten fördes ut mot kusten. Temperaturen i Kuggören steg nämligen från 20,5 grader klockan 18 till hela 30,2 grader en timme senare, och även om det sjönk under natten blev det alltså med marginal en tropisk natt.

Även Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge upplevde en tropiska natt. Natten till den 6 juli var det 20,1 grader som lägst.

Många regn- och skurområden

Under månaden har många regn- och skurväder dragit in från sydväst och arbetat sig vidare upp över landet. Det började med ett delvis kraftigt regnväder från sydväst den 5–7 juli, ett regn som blev slutet för månadens värmebölja. Som mest föll över 40 mm på ett dygn:

44 mm i Fredriksberg i sydvästra Dalarna den 6 juli,

42 mm i Vidsel den 6 juli

och 40 mm i Vidsel igen den 7 juli (sammanlagt alltså 82 mm på två dygn).

Än större dygnsnederbördmängder föll i samband med regnet därpå den 8–9 juli:

54 mm i Kopparberg i norra Västmanland den 8 juli (månadens hittills största dygnsnederbördsmängd),

49 mm i Gesunda i inre Dalarna den 8 juli,

48 mm i Dala-Järna i inre Dalarna den 8 juli,

46 mm i Hudiksvall i Hälsingland den 8 juli,

44 mm i Ställdalen i norra Västmanland den 8 juli,

41 mm i Edsbyn i inre Hälsingland den 8 juli,

40 mm i Hammarby-Gästrike i Gästrikland den 8 juli,

40 mm i Malung i västra Dalarna den 8 juli

och 42 mm i Höglekardalen i västra Jämtland den 9 juli.

Månadens tredje mer utbredda och omfattande regnväder kom den 25–26 juli, och även då föll det lokalt 40 mm eller mer:

49 mm i Kasa i nordöstra Ångermanland den 26 juli,

47 mm i Nora-Östanö i östra Ångermanland den 26 juli,

47 mm i Höglekardalen den 26 juli,

42 mm i Frostviken i norra Jämtland den 26 juli

och 40 mm i Nordanbäck i nordöstra Ångermanland den 26 juli.

Utöver dessa tre omfattande regnväder har det vid två tillfällen till noterats 40 mm eller mer på ett dygn:

41 mm i Fägre i nordöstra Västergötland den 14 juli

och 41 mm i Sågen i sydvästra Dalarna den 16 juli.

Eftersom det inte varit speciellt varmt när regn- och skurområdena passerat har inte några riktigt skyfallsliknande regn ännu förekommit denna sommar. Störst dygnsnederbördsmängder är som tidigare nämnts 54 mm i Kopparberg den 8 juli. Även åskfrekvensen är låg. Endast har hittills fem julidygn bjudit på över 1000 registrerade blixtar i landet, den 5 juli, den 15–16 juli och den 25–26 juli med 2 774 stycken den 16 juli som mest. Under fjolårets juli registrerades sammanlagt dryga 193 000 blixtar, hittills för årets juli är den siffran lite över 11 000, inte ens en tiondel alltså.

Vårflod och sommarflöden

I början av månaden varnades för höga flöden i samband med den pågående vårfloden i Lapplands- och norra Jämtlandsfjällen. Den 15 juli togs den sista varningen bort. I samband med det myckna regnandet helgen den 25–26 juli följde kortvariga flödesvarningar, dels i Göteborgstrakten, dels i trakterna kring Storsjön i Jämtland.

Nattkyla

Månadens lägsta temperatur i de olika landsdelarna är hittills:

I norra Norrland 2,0 minusgrader i Tarfala i norra Lapplandsfjällen den 1 juli,

i södra Norrland 1,0 minusgrader i jämtländska Börtnan den 25 juli,

i Svealand 2,5 grader i Särna i norra Dalarna den 25 juli

och i Götaland 2,4 grader i småländska Hagshult den 17 juli.

Lapplandsfjällen hade inte bara kallt i början av månaden, det föll även snö. På morgonen den 2 juli låg snön 2 cm djup i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen.

Den 21 juli blev det nytt julirekord för kyla i Åsele i sydligaste Lappland när det blev 0,8 minusgrader där. En vecka tidigare, den 14 juli, blev det med 1,7 minusgrader i Pajala i norra Norrbotten tangerat julirekord för deras del. I Åsele har temperaturmätningar skett sedan 1961 och i Pajala sedan 1940.

Få varma dagar

Månadens sex inledande dygn var högsommarvarma, alltså 25 grader eller mer någonstans. Därefter har det endast vid ett enda tillfälle noterats högsommarvärme. Det var den 22 juli då Lund som enda plats i landet noterade högsommarvärme. Få varma dagar är säkerligen en klart bidragande faktor till ”kallaste och regnigaste julimånaden någonsin”-känslan som många nog har. Den 9 juli blev det exempelvis inte 20 grader på en enda plats i hela landet. Det är minst sagt skralt, mitt i sommaren.

Sommaren hade anlänt till nästan hela landet när juli inleddes. Sedan dess har i stort sett ingenting hänt, så fortsatt är det meteorologisk vår i delar av fjällvärlden. Om det fortsätter så månaden ut kan våren övergå direkt i höst. Detta såvida de första fem dygnen på raken i augusti vardera har en medeltemperatur under 10 grader. Om det pendlar upp och ner kring 10-gradersstrecket i början av augusti är årstiden obestämd tills hösten anländer. Eller sommaren för den del om nu värmen kommer anländer.

Lördag 1 augusti publiceras min slutliga julikrönika. Då blir det även ett inslag på 90 sekunder som sammanfattar så mycket som möjligt av allt som hänt vädermässigt i landet i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.