Till vänster månadens medeltemperatur de 25 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 25 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT (bakgrundsfoto Dan Lindberg)

Mer vår än vinter

Publicerad

Mars blev en mycket mild månad, där vintervädret nästan kändes helt passé i söder och soliga vårvinterdagar tog över i norr. Vädret var ofta ”en månad för tidigt”, men till slut blev det mer normalt marsväder när kallare luft drog söderut två tredjedelar in i månaden.

Efter flera milda månader på raken är det föga förvånande att även mars blev mild. Hur pass mild återstår att se, för än fattas det några dagar innan den slutliga summeringen av mars kan göras. Troligen blir det inte fullt lika milt som de delvis rekordvarma marsmånaderna 2014 och 2012.

Millt och torrt

Hittills har mars varit en mycket mild månad. Medeltemperaturen efter 25 av månadens dygn är från 3 till uppåt 7 grader över det normala. Med mer normal medeltemperatur nu de avslutande dagar så sänks överskottet en del, men det lär ändå med marginal bli varmare än normalt i hela landet. Det innebär även att det troligen inte kommer slås några nya rekord, men helt säker kan jag dock inte vara på det förrän hela mars är över.

Hittills har det också varit en mycket torr månad i stora delar av landet, framför allt vid Norrlandskusten från norra Hälsingland till södra Ångermanland där det fallit mindre än en fjärdedel av normal nederbördsmängd för perioden 1–25 mars. Mer nederbörd än normalt har det däremot fallit i västra Lappland, främst delar av västra Lapplandsfjällen.

Tidvis blåsigt, främst i fjällen

Det har varit gott om torra dagar i mars, så under månaden har det bara tre gånger noterats 20 mm eller mer på ett dygn (fram till morgonen som anges):

Sågen i södra Dalarna 24 mm den 1 mars,

Ed i Dalsland 22 mm den 1 mars

och Kroppefjäll-Granan i södra Dalsland 22 mm den 25 mars.

Månadens största snödjupsökningar (15 cm eller mer) på ett dygn blev:

Hemavan i södra Lapplandsfjällen 15 cm fram till morgonen den 6 mars,

Björkudden i norra Lappland 18 cm fram till morgonen den 9 mars

och Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen 18 cm fram till morgonen den 20 mars.

Framför allt under månadens första halva blåste det av och till stormvindar i fjällen. Månadens med råge högsta medelvind noterades på eftermiddagen den 7 mars med orkanvindar på hela 41 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen. Möjligen kan det till och med kan ha blåst än mer vid det tillfället, för det är stora bortfall i data den 7 mars när det blåste som värst. Och 41 m/s är inte långt ifrån det svenska vindrekordet på 44 m/s, så nog blåste det extremt mycket i Stekenjokk den 7 mars.

Kanske också att månadens högsta byvind noterades då, men eftersom värden saknas är det istället byvindar på 45 m/s i Tarfala i norra Lapplandsfjällen på morgonen den 14 mars som är månadens officiellt högsta byvind i landet oavsett station.

Ingen gång under månaden har vinden till sjöss nått stormstyrka, men däremot har byvinden över inlandet vid flera tillfällen vara mycket hård:

Gunnarn i södra Lappland 22 m/s, Gubbhögen i norra Jämtland 22 m/s, Arvidsjaur i mellersta Lappland 22 m/s och Vilhelmina i södra Lappland 21 m/s på eftermiddagen och kvällen den 7 mars,

Torup i inre Halland 21 m/s på kvällen den 8 mars,

Åsbräcka-Torpabron i västra Västergötland 23 m/s, Axstål vid Vätterns strand i Västergötland 22 m/s, Hällum i inre Västergötland 22 m/s, Floda i inre Södermanland 21 m/s, Kymbo i ostligaste Västergötland 21 m/s, Såtenäs vid Vänerns södra strand 21 m/s, Uppsala flygplats i Uppland 21 m/s och Karlsborg vid Vätterns strand i Västergötland 21 m/s på eftermiddagen den 10 mars,

Torup 22 m/s på tidiga morgonen den 12 mars,

Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge 22 m/s på sena eftermiddagen den 21 mars

och Eskilstuna i norra Södermanland 22 m/s på eftermiddagen den 23 mars.

Rekordvärme

Vasaloppet den 8 mars genomfördes i osedvanlig värme. Sällan har det varit så varmt som i år. Maxtemperaturen i Mora den dagen blev till slut 8,5 grader och därmed det fjärde varmaste loppet genom tiderna och det varmaste sedan det var 1959, vilket också är det varmaste med 12,0 grader.

Värmen slog till över hela landet, och de flesta av landsdelarnas högsta marstemperatur hittills i mars inträffade just den 8 mars som blev månadens varmaste dygn i landet:

I Götaland 18,7 grader i Oskarshamn i östra Småland den 8 mars,

i Svealand 16,6 grader i Svanberga i östra Uppland den 8 mars,

i södra Norrland 13,6 grader i Sundsvall-Råsta i Medelpad den 8 mars

och i norra Norrland 11,1 grader i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten den 14 mars.

Oskarshamns notering är den högsta temperatur så tidigt på säsongen man känner till i landet, och 15,8 grader i Stockholm samma dag är garanterat rekord sedan 1756 för att vara så tidigt på säsongen. Kan bara påminna i detta sammanhang att svenskt rekord för tidig 20-gradig värme är 20,5 grader i Oskarshamn den 18 mars 1990.

Soligt, torrt och våren stod still

Efter ungefär två tredjedelar av månaden hade solen lyst lika mycket som den brukar göra på en hel marsmånad. Redan nu står det alltså klart att mars blir soligare än normalt, men knappast så solig att några nya rekord kan väntas.

Den meteorologiska våren hade redan anlänt till Götaland, större delen av Svealand och till Norrlandskusten redan i februari. Därmed blev det trots allt mildväder bara små framsteg för våren i mars när ytterligare lite av nordvästra Svealand och södra Norrland fick vår den 6–7 mars.

Natten till den 15 mars uppmättes ett osedvanligt högst lufttryck i landet, 1049,8 hPa på Vilhelmina flygplats. Det är det högsta lufttrycket som uppmätts i landet i mars månad sedan 1996.

Vintervädrets återkomst

Lagom till vårdagjämningen den 20 mars tog kallare luft över norrifrån och regn och snö drog söderut så att östra Svealand och nordöstra Götaland åter blev snötäckt. Dagstemperaturen sjönk markant, och den 22 mars var det ”bara” 5,5 grader i Mattmar i inre Jämtland som varmast.

I stora delar av landet kulminerade vinterns snödjup redan i februari och början av mars, frånsett Lapplandsfjällen som det så ofta är. Där har istället snödjupet ökat i samband med vintervädret återkomst de senaste dagarna. Här månadens hittills största snödjup i de olika landsdelarna:

I norra Norrland 182 cm i Katterjåkk den 25 mars,

i södra Norrland 80 cm i Häggberget i sydvästra Härjedalen den 3–7 mars,

i Svealand 122 cm i Gördalen i norra Dalarna den 6–7 mars

och i Götaland 35 cm i Malmbäck i norra Småland den 3 mars.

Troligen kan säsongens största snödjup öka ytterligare innan mars är över eftersom vintervädret består månaden ut.

I Götaland har det varit skralt om snö under hela mars, och officiellt var det barmark den 11–20 mars innan vintervädrets återkomst behagade göra landskapet delvis vitt igen i nordöstra Götaland. Mest uppmättes då i Östra Husby i nordöstra Östergötland med 7 cm på morgonen den 21 mars. På morgonen den 24 mars var det åter officiellt snöfritt i hela Götaland igen, för att åter vara snötäckt i nordväst den 26 mars med som mest 10 cm i Ed.

I övrigt har det i stora drag varit oförändrat djup och utbredning på snötäcket under månaden, Visserligen har dagarna varit varma, men kalla nätter har effektivt dämpat snösmältningen. Sydgränsen har dock sakta men säkert krupit nordvästut över Svealand och upp längs Norrlandskusten.

Nattemperaturen sjönk i norr under månadens slut, och speciellt natten till den 25 mars blev kall. Här samtliga landsdelars lägsta temperatur så här långt i månaden:

I norra Norrland 32,4 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 25 mars,

i södra Norrland 20,7 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 5 mars,

i Svealand 21,4 minusgrader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 5 mars

och i Götaland 11,5 minusgrader i Hagshult i norra Småland den 22 mars.

På dymmelonsdagen den 1 april publicerar jag den slutliga marskrönikan, missa inte det!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.