Till vänster månadens medeltemperatur de 23 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 23 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT (bakgrundfoto Thomas Gunnarsson)

Mycket aprillig april

Uppdaterad
Publicerad

Mycket vindar från nord och nordväst gav gott om aprilvädersdagar under månaden.

Det är inte alla år som april lever upp till sitt rykte som den månad där vädret från timme till timme skiftar mellan sol och snö och från dag till dag slår om från vinterväder med snö och blåst till värmande vårsol. Årets april har med aprilvädersmått därför varit mycket aprillig.

Varmt, och med en skev nederbördsfördelning (än så länge)

De flesta av månadens dygn har varit varmare än normalt, och sammantaget efter 23 aprildygn ligger medeltemperaturen från knappa 2 grader till dryga 4 grader över det normala med störst avvikelse i nordligaste Norrland.

Nederbörden har hittills fördelats extremt ojämnt över landet. Fjällen, från Härjedalen och norrut, har hittills fått mer nederbörd än brukligt i april. Framför allt i delar av västra Lapplandsfjällen med mer än dubbla normalmängden efter 23 dygn. Kanske att det till och med kan bli nytt aprilrekord för Hemavan i södra Lapplandsfjällen. Hittills har där redan kommit 104 mm (mot deras normala aprilmängd på 32 mm), och deras aprilrekord lyder 122 mm från 2007. Kan det komma ytterligare 19 mm där på de sju nederbördsdygn som kvarstår att räkna in innan april är över? Svaret kommer i min slutliga krönika fredagen den 1 maj.

På andra håll, främst i västra och inre Svealand och sydöstra Norrland, har april hittills varit mycket torr. Lokalt har inte ens 1 mm fallit, där Gesunda i inre Dalarna som den 1–23 april fått minst i hela landet, 0,3 mm. Ostadigare väder på gång gör dock att skevheten i nederbördsfördelningen lär jämnas ut något innan det är dags för oss att vända blad till maj i almanackan.

Solen har hittills glatt mer än vanligt i stora delar i landet, fjälltrakterna och norra Norrland undantaget. Om solen fortsätter att visa sig lika mycket som tidigare i månaden kan det till och med bli rekord för Karlstad och Göteborg. Karlstad måste då spä på sina 209 timmar sol efter 23 dygn med åtminstone 55 timmar de avslutande dygnen, och Göteborg måste öka från hittillsvarande 220 timmar till över deras tidigare rekord på 287 timmar. Nu ser väl ostadigare väder framöver att sätt stopp för det, men hoppet om vårsol är väl det sista som lämnar oss svenskar efter en lång vintersäsong?

Kylig påsk

Inledningen av månad var småkylig och aprillig. Påskvädret blev för många en besvikelse, för även om solen sken en hel del hade temperaturen mer att önska. Påskhelgens högsta temperatur i landet blev 11,7 grader i Karlshamn i Blekinge under långfredagen den 3 april.

Det var gott om aprilvädersdagar där vårsolen snabbt och ofta byttes mot byar av regn, snö, snöhagel och fallstrimmor. Lokalt har det även åskat lite i april, som mest under dygnet den 12 april med 15 registrerade blixtar i landet.

Månadens lägsta temperatur inträffade natten till den 5 april. Här de olika landsdelarnas lägsta temperatur hittills i april (och det lär inte förändras):

I norra Norrland 23,6 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 5 april,

i södra Norrland 19,7 minusgrader i Dravagen i Härjedalen den 1 april,

i Svealand 20,7 minusgrader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 1 april

och i Götaland 8,9 minusgrader i småländska Hagshult den 5 april.

Blåsigt värre

Påskhelgen följdes av lite varmare luft med väst- och nordvästvindar. Västra fjällen, främst i Lappland, fick därmed av och till regn och snö samtidigt som vinden nådde stormstyrka eller mer vid flera tillfällen. Här de medelvindar på orkanstyrka som dag för dag noterades:

Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen 38 m/s (månadens högsta vindstyrka) den 7 april,

Stekenjokk 37 m/s den 8 april

och Stekenjokk 37 m/s den 9 april.

Öster om fjällen blåste det tidvis mycket hårda vindar i främst mellersta Norrland den 7–10 april, så även i norra Götaland den 12 april och åter i mellersta Norrland den 13 april. Till och med stormbyar som mest, och det för:

Vidsel i södra Norrbotten 26 m/s,

Luleå flygplats i södra Norrbotten 25 m/s,

Älvsbyn i södra Norrbotten 25 m/s

och Sävast i södra Norrbotten 25 m/s den 8 april

samt Risträsk i södra Lappland 25 m/s.

Malå-Brännan i sydöstra Lappland 25 m/s,

och Vilhelmina i södra Lappland 25 m/s den 9 april.

Försommarvärme och bakslag

Våren tog över alltmer efter påsk, och den 10 april noterades nytt årshögsta när skånska Kristianstad noterade 19,3 grader. Den noteringen stod sig bara ett dygn, för den 11 april passerades 20-gradersstrecket för första gången i år när Markaryd i sydligaste Småland uppmätte 21,1 grader.

Värmen följdes av ett bakslag som utan tvekan var värd det epitetet. Aprils rykte som årets mest lynniga vädermånad besannades alltså än en gång. Det regn som följde västerifrån slog nämligen delvis över i snö i Götaland. Just i Markaryd låg snön 4 cm djup på morgonen den 13 april, alltså bara ett och ett halvt dygn efter den 21-gradiga värmen. Snacka om bakslag! På morgonen den 13 april hade två platser i Götaland observerat snödjup (utöver Markaryd hade Osby i nordligaste Skåne 2 cm), vilket blev månadens enda uppmätta snödjup i Götaland.

Snöandet i norr tog god tid på sig att passera åt nordost, vilket gjorde att det föll över 25 mm nederbörd i smält form under nederbördsdygnen den 12–13 april:

42 mm i Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland den 12 april (månadens största officiella dygnsnederbördsmängd),

28 mm i Jokkmokk i norra Lappland den 12 april,

30 mm i Bjuröklubb vid Västerbottenskusten den 13 april,

28 mm i Mårtensboda i östra Västerbotten den 13 april

och 27 mm i Talljärv i mellersta Norrbotten den 13 april

Detta gav snödjupsökningar på 20 cm eller mer på ett dygn (fram till morgonen som nages) enligt:

28 cm Ytterberg i östra Härjedalen den 13 april (månadens största officiella snödjupsökning på ett dygn),

20 cm i Arjeplog-Myrheden den 13 april,

20 cm i Latikberg i södra Lappland den 13 april,

20 cm i Björkudden i norra Lappland den 13 april

och 20 cm i Holmfors i norra Västerbotten den 14 april.

I Lapplandsfjällen ökade också snödjupet, och de 201 cm som rapporterades från Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 13 april är och förblir säsongens största snödjup i landet. Det är även det största snödjupet i landet på hela 15 år, så att vi har två meter djup snö i Sverige hör till ovanligheten. Här samtliga landsdelars största snödjup i april:

I norra Norrland 201 cm i Katterjåkk den 13 april,

i södra Norrland 80 cm i Häggberget i sydvästra Härjedalen den 1–2 april,

i Svealand 115 cm i Gördalen i norra Dalarna den 1–6 april

och i Götaland 4 cm i Markaryd den 13 april.

Sommaren är här!

Den 19 april kunde vissa av oss hälsa sommaren 2015 välkommen. Det är betydligt tidigare än normalt, för det brukar dröja en bit in i maj innan den meteorologiska sommaren gör entré. I år blev ett område kring Örebro med omnejd först ut, likaså strax sydväst om Vänern. De officiella stationer som fick sommar den 19 april var Göteborg, Åsbräcka-Torpabron (mellan Trollhättan och Lilla Edet i Västergötland), Örebro, Västerås och södermanländska Eskilstuna. Den 20 april anlände sommaren även till delar av Skåne. Som kuriosa kan nämnas att även fjolårets sommar anlände med start just den 19 april.

Våren har samtidigt under månaden sakta men säkert krupit vidare norrut och in mot fjällkedjan. Nu i slutet av månaden är det bara delar av fjällkedjan som fortsatt har meteorologisk vinter.

Just den 19 april inleddes en närapå veckolång period av försommarvärme i landet. Som varmast blev det hela 22,0 grader den 20 april, som blev månadens varmast dag sett till riket som helhet. Här månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna, hittills är kanske bäst att tillägga även om jag tvivlar på att värdena kommer att slås under de dagar som återstår av månaden:

I Götaland 21,6 grader i Åsbräcka-Torpabron den 20 april,

i Svealand 22,0 grader i Arvika i Värmland den 20 april,

i södra Norrland 18,0 grader i Hudiksvall i Hälsingland den 20 april

och i norra Norrland 16,5 grader i Piteå i södra Norrbotten och i Hökmarksberget i östra Västerbotten den 21 april.

Åter full vinter

Samma dag som sommaren anlände blåste det upp rejält längst i norr. Medelvinden i Stora sjöfallet i norra Lapplandsfjällen kulminerade på orkan 35 m/s. Så mycket har det aldrig tidigare blåst där i april. Utanför fjällvärlden svepte samtidigt stormbyar på 26 m/s förbi över Naimakka i nordligaste Lappland, medan byvinden var lokalt mycket hård på andra håll ända ner till Hälsingland.  Och oavsett station noterades månadens högsta byvind med 43 m/s i Tarfala i norra Lapplandsfjällen.

Passerande regn och snö den 22–23 april, följt av mycket blåsigt och snöbyar in mot de västra fjällen den 23 april gjorde att det åter blev full vinter i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. I Hemavan i södra Lapplandsfjällen ökade snödjupet 19 cm på ett dygn, från 83 cm på morgonen den 22 april till 102 cm morgonen därpå. Blåsten kulminerade på stormstyrka i södra Lapplandsfjällen och öster om fjällen noterades stormbyar i Mattmar i inre Jämtland med 26 m/s.

Ostadig avslutning

Allt pekar på en ostadig och därutöver aprilväderlik avslutning av månaden. Om det händer mer som är värt att nämnas i en månadskrönika återstår att se. Hur det än blir med den saken ser min slutliga aprilkrönika dagens ljus fredagen den 1 maj. Då blir det som seden bjuder även ett 90 sekunder långt inslag där jag alltså krympt april till 0,0035 procent av sin längd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.