Till vänster månadens medeltemperatur de 24 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 24 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT

Normalt trots kyligt väder

Publicerad

Hittills har maj varit en blöt och sval historia, men likväl är medeltemperaturen nästan helt normal.

”Varför är det så kallt?”, ”När kommer värmen?” och liknande frågeställningar har jag fått rätt ofta i maj. Svaret är att svala och ostadiga majmånader förekommer lite då och, och att det faktiskt är närapå helt normal medeltemperatur i landet så här långt in i månaden. Däremot har det varit osedvanlig mycket regn, delvis även blötsnö, hittills i maj.

Att maj upplevts som kyligare än den enligt statistiken är bottnar i vad jag tror att man minns en normal maj såsom varmare än den faktiskt är. En annan anledning, och det tror jag är den största anledningen, är avsaknaden av varma dagar. Hittills har temperaturen bara nått 20-gradersstrecket två gånger, den 12 och den 24 maj, och det bara i delar av Skåne och Småland. Ostadigt väder med mycket moln även nattetid har många gånger dämpat nattkylan, vilket gör att medeltemperaturen hamnar nära det normala trots avsaknaden av värme dagtid.

Mycket blött

Efter 24 av månadens 31 dygn ligger medeltemperaturen i större delen av landet från 1 grad över till 2 grader under det normala. Nederbörden har visat sig från sin givmilda sida i hela landet. Mängder av regn och skurområden har svängt in från sydväst och dragit norrut över landet, och däremellan har lokala eftermiddagsskurar bildats. Antalet övervägande torra dagar är lätt räknade, och det är just att det varit mer eller mindre konstant ostadigt väder som gör att månaden upplevs såsom kallare än den statistiskt sett varit.

Bara enstaka platser undantaget har maj så här långt varit blötare än normalt. På många håll har mer än dubbla normalmängderna kommit. Lokalt kan det därför bli tal om nya majrekord, och i exempelvis Stockholm står det redan klart att årets maj blir den regnigaste på hela 1900- och 2000-talet. I procent räknat har det dock hittills fallit mest i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten. Hela 97 mm mot det normala 21 mm för den 1–24 maj innebär 469 %.

Solen har lyst mindre än normalt så här långt i maj. Om det fortsätter på samma sätt månaden ut riskerar Umeå och Luleå att slå nya anti-solskensrekord för maj månad, ett föga prestigefyllt rekord kan tyckas.

Kylig inledning

Månadens första dygn blev en blöt historia, speciellt vid Östersjökusten. Flera platser fick mer än 30 mm dygnet den 1 maj (från klockan 8 den 1 maj till klockan 8 den 2 maj):

37 mm i Härsnäs i västra Östergötland (månadens hittills största dygnsnederbördsmängd),

36 mm i Malmslätt utanför Linköping i Östergötland,

35 mm i Holmbo i nordöstra Småland,

32 mm i Högemålen i nordvästra Småland,

31 mm i Malexander i södra Östergötland,

31 mm i Horn i södra Östergötland,

30 mm i Linköping i Östergötland

och 30 mm i Kisa i södra Östergötland.

Det var även inslag av snö på Sydsvenska höglandet. På morgonen den 2 maj låg snön 8 cm djup i Malmbäck i norra Småland. Det blev månadens största snödjup i Götaland, och utöver Malmbäck var det däromkring bara Tidaholm i östra Västergötland med 2 cm som rapporterade snötäcke i omgivningarna den 2 maj. Månadens största snödjup i landet uppmättes till 163 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen på morgonen den 1 maj. Där ligger fortsatt snön djupast, men har i dagsläget sjunkit till 121 cm.

Månadens hittills lägsta temperatur i olika landsdelar inträffade också i början av månaden:

I norra Norrland 13,7 minusgrader i Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen den 3 maj,

i södra Norrland 8,8 minusgrader i Börtnan i södra Jämtland den 4 maj,

i Svealand 6,1 minusgrader i Idre-Storbo i norra Dalarna den 3 maj

och i Götaland 3,9 minusgrader i småländska Hagshult den 9 maj.

Regn och blåst

Vädret har såsom brukligt blivit mer och mer sommarlikt under månaden, där alltmer av regnet som faller gör det i samband med skurar, och lokalt även åska. Under flera majdygn har över 200 blixtar registrerats i landet, där den 5 maj varit månadens och årets hittills åskrikaste dygn med officiellt 509 registrerade blixtar.

Regnet den 1 maj blev månadens mest omfattande. I övrigt har, trots ostadigt väder, 30 mm eller mer fallit vid endast fyra tillfällen till:

33 mm i Sorsele i södra Lappland den 11 maj,

32 mm i Börrum i östra Östergötland den 12 maj,

32 mm i Stockholm den 17 maj (vilket är mest där i maj på ett dygn sedan 1988)

och 34 mm i Kypäsjärvi i norra Norrbotten den 23 maj.

Vid endast två tillfällen har medelvinden i fjällen nått stormstyrka i maj, dels 28 m/s i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen strax efter midnatt den 6 maj, dels 27 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på eftermiddagen den 14 maj. Månadens hittills högsta byvind oavsett station noterades också vid det förstnämnda tillfället, 32 m/s i Blåhammaren. Inga rapporter har inkommit om mycket hårda vindbyar över inlandet i maj.

Kortvarig värme blev startskottet för vårfloden

Den 5–6 maj var månadens varmaste dygn jämfört det normala och sätt till riket som helhet. den meteorologiska våren kunde därmed ankomma till större delen av fjällvärlden också. Ännu denna dag råder dock lokalt meteorologisk vinter i fjällkedjan.

Snösmältning och regnigt väder satte vart på vårfloden i de norrländska skogsälvarna i början av maj. Den första varningen för höga vårflöden skickades ut den 8 maj, och vårfloden kulminerade sedan under ett par dagars tid i månadens mitt. Den 11–18 maj varnades för mycket höga flöden i Sangisälven i Norrbotten, likaså mycket höga flöden i biflödena till Råneälven och delar av Vitån och Töreälven i norrbotten den 12–17 maj. I övrigt kulminerade flödena på höga nivåer i norra och mellersta Norrland, det för små och medelstora flöden i Norrbotten samt för nedre delen av Kalixävlen, nedre delen av Luleälven, nedre delen av Byskeälven, delar av Fjällsjöälven

Norskt bakslag, följt av sommar

Natten till den 17 maj slog ett regn på väg norrut över i blötsnö från norra Värmland och upp till Jämtland. På morgonen den 17 maj hade Hammerdal i Jämtland officiellt fått mest nysnö med 5 cm. Är det normännens dominans över Sverige inom skidsport som var budskapet i snöandet på Norges nationaldag tro?

Efter att den meteorologiska sommaren (medeltemperatur över 10 grader fem dygn på raken) gjort lokal och tidig entré den 19 april tog den ett månadslångt uppehåll och är nu klart försenad jämfört det normala. Först den 19–21 maj tog sommaren ett kliv till när den anlände till delar av södra och östra Götaland och östra Svealand, därtill den 23 maj över inre Götaland.

Ännu står sig 22,0 grader i värmländska Arvika den 20 april såsom årets hittills högsta temperatur i landet. Det har saknats några tiondelar av en grad, för månaden hittills högsta temperatur i olika landsdelar är:

I Götaland 21,4 grader i Kristianstad den 12 maj,

i Svealand 19,3 grader i Stockholm den 24 maj,

i södra Norrland 18,3 grader i Gävle den 22 maj

och i norra Norrland 16,7 grader på Skellefteå flygplats den 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.