Till vänster månadens medeltemperatur de 23 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 23 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT (bakgrundsfoto Olle Skoglund)

Rekordsoligt i Kiruna, men i övrigt mest grått

Uppdaterad
Publicerad

November har till stora delar varit mild och mulen, men har även bjudit på rekordmånga soltimmar i Kiruna och 30-gradig vinterkyla.

En övervägande odramatisk och händelsefattig vädermånad är på väg mot sitt slut. Grått i olika nyanser har varit dominerande under november. Extremvärme inledde, tätt följd av första snön för säsongen i söder innan vinterkylan fick greppet i norr, och den vecka som återstår kanske också bjuder på mycket som är värt att plita ner när väl hela månadens väder ska speglas.

Övervägande milt och torrt

Det har hittills varit en mycket mild månad i södra och mellersta Sverige. Längst i norr däremot kallt, men cirka 2 grader under det normala som störst avvikelse. Åt andra hållet avviker det hittills 4–5 grader som mest, det i Värmland. Inte ens där lär årets november bli rekordvarm. Rekordår som 1938, 2000 och 2011 bjöd på än mer extrem värme, men det blir troligen i Värmland som man ändå är närmast rekordvärdena.

Större delen av landet har fått mindre nederbörd än normalt efter 23 av novembers dygn. I norra och mellersta Norrland har det inte ens fallit hälften av vad det brukar falla. Exempelvis endast 7 mm i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen, vilket motsvarar 21 % av deras normalmängd för perioden 1–23 november.

Solen har lyst med sin frånvaro i söder. Vissa platser har hittills, efter 23 av månadens dygn, bara fått ihop ett fåtal soltimmar. Exempelvis endast 1 timme i Växjö, Stockholm och Borlänge 3, Karlstad 7, Göteborg 9 och Lund 10 timmar. Samtliga dessa platser har ännu chansen att notera färre antal soltimmar än tidigare uppmätts i november, men då återstår en vecka som ser ut att i alla fall bjuda på en del sol i söder. Fortsättning följer med andra ord. Om en vecka, måndag 1 december, publiceras den slutliga novemberkrönikan och då kan jag avslöja hur det gick.

Annat är det i norr, där Kiruna redan passerat sitt tidigare novemberrekord på 40 timmar från 2008. Det stod klart redan när 19 dygn passerat. Kiruna hade då fått ihop 41 soltimmar. Det normala i november är 18 timmar, och mätningarna inleddes 1958.

Extremvärme

De fyra första novemberdagarna var extremt milda med omkring 15 grader som mest. Allra varmast med 15,9 grader uppmättes i Markaryd i sydligaste Småland den 2 november. Det är högst i landet i november sedan det var 16,0 grader varmt i Hudiksvall i Hälsingland den 1 november 2011. Månadens högsta temperatur i övriga landsdelar blev:

I Svealand 14,9 grader på Örebro flygplats den 2,

i södra Norrland 13,1 grader i Gävle den 2 november

och i södra Norrland 9,5 grader i Lycksele i sydöstra Lappland den 3 november.

Flera platser noterade nya novemberrekord genom alla tider:

Målilla i Småland (1946) 15,7 grader,

Norrköping (1944) 15,2 grader,

Örebro (1858) 14,9 grader,

Torup i inre Halland (1972) 14,6 grader,

Göteborg (startår 1859) 14,5 grader

och Skövde i inre Västergötland (1915) 14,4 grader den 2 november

samt Karlshamn i Blekinge (1859) 14,8 grader,

Ölands norra udde (1854) 14,0 grader,

Hanö utanför Blekinges kust (1944) 13,9 grader

och Ölands södra udde (1944) 13,4 grader den 3 november.

Första snön i söder

November är en månad som kan bjuda på stora kontraster i landet och även på tvära kast, och dagarna efter extremvärmen märktes det tydligt. Vinterkylan tog snabbt över i norr, och i söder fick många första snön för säsongen den 5–6 november, med sedvanliga halkolyckor och avåkningar som följd.

Vid Smålandskusten var det enbart regn som föll, och Oskarshamn fick hela 47 mm från morgonen den 5 till morgonen den 6 november. Det är månadens största dygnsnederbördsmängd (hittills är kanske bäst att tillägga för att ha ryggen fri). Även närbelägna Krokshult nordväst om Oskarshamn fick med 45 mm fick över 40 mm det dygnet. Utöver dessa två har 12 observationer på dygnsnederbördsmängd 30–40 mm noterats under månaden.

Den 6–7 november var snötäcket som mest utbrett i landet. Bland annat låg det flera centimeter i Östergötland med omnejd, men det dröjde inte länge innan den snön smält bort helt och hållet. Månadens största snödjup i olika landsdelar är hittills:

I norra Norrland 41 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 12 november,

i södra Norrland 25 cm i Myskelåsen i Jämtland den 5 november,

i Svealand 27 cm i Gördalen i norra Dalarna den 24 november (där snödjupet ökade med hela 24 cm under dygnet fram till den 24 november)

och i Götaland 8 cm i Skärkind i Östergötland den 7 november.

Höga flöden

Redan vid månadsskiftet fanns en varning för höga flöden i delar av Dalälven utfärdad, och den varningen fanns kvar i lite minskad omfattning efterhand ända fram till och med den 16 november. Andra flödesvarningar under månaden fanns för gränstrakterna mellan Värmland och Västmanland den 4–11 november, i delar av Dalsland och norra Bohuslän den 4–16 november och i Byälven i södra Värmland den 5–16 november. Milt höstväder, mättat i marken efter allt regn i oktober och därtill en regnig inledning på november orsakade varningsnivåer. Det varnades även för högt vattenståndet i Siljan den 4–16 november.

Grått och odramatiskt, men med stora kontraster och tvära kast

Av och till under månaden tog mildluften över även långt norrut, men oftast har det varit stor temperaturkontrast mellan de skånska slätterna och Lapplands fjällvärld.

Den 9–11 november var mildluften som mest utbredd över landet, men såväl innan (den 5–7 november) som efter (den 12–14 november) var det vinterkyla i norr. Sett till ett riksgenomsnitt blev den 6 november månadens kallaste dygn, medan den 11 november var det varmaste.

Vindar i sektorn mellan sydost och sydväst har dominerat i söder, vilket gett mest mulet väder. Inte minst med de envetna sydostvindarna som härskade under månadens mitt då molnen låg lågt, lätt regn och duggregn föll och det var mer eller mindre disigt hela tiden. November gjorde då verkligen skäl för sitt epitet årets mest gråa månad. Ynka en timme och 15 minuter sol i Växjö hittills i november gör ju sitt till.

Vinterkyla

Flera gånger under månaden har ny säsongslägstatemperatur uppmätts. Först den 1 november med 20,4 minusgrader i Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen sedan 26,2 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 5 november, därefter 28,3 minusgrader i Nedre Soppero i nordligaste Lappland den 13 november för att till slut nå månadens hittills lägsta temperatur 29,7 minusgrader i Nedre Soppero den 14 november. Närapå 30-gradig kyla kan kännas extremt för en sörlänning, men det är ungefär så lågt som temperaturen brukar nå någonstans i norr varje novembermånad.

Månadens hittills lägsta temperatur i övriga landsdelar är:

I södra Norrland 17,2 minusgrader i Hemling i Ångermanland den 6 november,

i Svealand 12,6 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 7 november

och i Götaland 4,3 minusgrader på Jönköpings flygplats den 22 november.

Närapå helt stormfritt

Vid bara ett enda tillfälle har medelvinden nått stormstyrka under november. Det skedde i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen med 25 m/s den 3 november med 25 m/s. Vi är nog många som hoppas att det fortsätter på samma sätt resten av vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.