Till vänster månadens medeltemperatur de 24 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 24 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT / bakgrundsfoto Ulla Forsberg

Sen sommarvärme

Uppdaterad
Publicerad

Mycket torrt, soligt och varmt, så har augustivädret hittills varit.

Oavsett om rubriken särskrivs eller ej (sen sommarvärme eller sensommarvärme) fungerar den utmärkt på årets augusti så här långt. För det har ju till stora delar handlat om sol, värme och torka i augusti. Säkerligen efterlängtat av många, och som en vinstlott för alla med sen  sommarsemester.

Väldigt torrt (än så länge)

Det har varit en övervägande varm månad så här långt. Inte minst har det varit onormalt varmt den senaste veckan. Sammantaget efter 24 av månadens dygn är medeltemperaturen mellan en och dryga två grader över det normala i större delen av landet, med något större avvikelse i norra Norrland och västra Götaland än i övriga landet. Allra störst avvikelse från det normala har än så länge Kiruna flygplats i norra Lappland och Sylarna i Jämtlandsfjällen med 3,0 grader över det normala. Lillhärdal i södra Härjedalen har som enda plats i landet hittills haft kallare än normalt, men bara med 0,1 grad. I absoluta tal har Göteborg och Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge haft varmast hittills i augusti med en medeltemperatur på 18,9 grader.

En till stora delar torr månad gör att det hittills fallit betydligt mindre regn än det normalt gör i augusti. På många håll har inte ens en fjärdedel av normalmängden fallit. Mest i procent räknat har Malmö hittills fått med 42 mm, vilket motsvarar 93 % av deras normalvärde för perioden den 1–24 augusti. Jokkmokk flygplats i mellersta Lappland har däremot fått mest i millimeter räknat med 67 mm. Som enda officiella station i landet har det i öländska Löttorp inte fallit någon mätbar nederbörd alls hittills i augusti, och det är just i sydost det varit som allra torrast så här långt. Sammanlagt är det hela 114 av 351 mätplatser i landet som fått mindre än 10 mm hittills i augusti, och mindre än 10 % av det normala har 22 platser fått.

En omläggning till ostadigare väder denna vecka gör att nederbördskartan kommer genomgå stora förändringar innan månaden är slut. Hur mycket återstår dock att se, och hur det än går lär större delen av landet totalt sett haft en torrare månad än normalt. Även om den allra varmaste luften nu snart gjort sitt för i augusti ser ändå avslutningen ut att bli varmare än normalt på många håll. Avvikelsekartan för temperatur lär därför inte på långa vägar förändras lika mycket som nederbördskartan.

Solen har med marginal redan lyst mer än brukligt i hela landet i augusti. Möjligen kan det till och med bli närapå rekord gällande augustisol någonstans. Då gäller det att ha lite tur med hur de avslutande regn- och skurområdena passerar landet. Exempelvis ligger Östersund, Borlänge och Stockholm bra till för rekord. Skulle det bli lika mycket sol de avslutande dagarna som det i snitt hittills varit kommer deras rekord att slås. Givetvis kan mycket hända än med hela sju dygn kvar.

Värmen kom smygande

Månaden inleddes med några juliliknande dagar, alltså svala och något ostadiga dagar, även om det inte var speciellt mycket regn som föll. Regn- och åskskurar passerade sedan österut över landet den 4–5 augusti och följdes av varmare och stabilare väder. 

Den 8 augusti registrerades 4 246 blixtar i landet. Det gör att den dagen är sommarens och årets mest åskrika dag så här långt. Dock säger det kanske mer om sommaren som helhet, en sommar som varit mycket åskfattig. I juni och juli var vädret till stor del för svalt för att åskväder skulle bildas, och nu i augusti har det mestadels varit för torrt. Bara som jämförelse kan nämnas att det svenska dygnsrekordet lyder på 47 901 blixtar, satt den 3 augusti i fjol.

I juli bjöd endast sju av månadens dagar på högsommarvärme någonstans i landet. Motsvarande siffra i augusti är hittills 22 högsommarvarma dagar av 25. Bara den 1, 2 och 12 augusti slutade dagens högstanotering i landet under 25-gradersstrecket.

Månadens hittills enda notering om 30 mm regn eller mer på ett dygn noterades i samband med passerande skurar i Lapplandsfjällen på kvällen den 10 och natten till den 11 augusti. Kvikkjokk-Årrenjarka fick 31 mm för nederbördsdygnet den 10 augusti.

Torrt, varmt och soligt

Värmen och solen blev alltmer väletablerad en bit in i augusti. Månadens högsta temperatur ser ut att bli 29,1 grader i Kosta i södra Småland den 7 augusti och i Göteborg den 15 augusti. Längre norrut i landet kulminerade värmen lite senare i månaden. Här övriga landsdelars högsta temperatur så här långt i augusti:

I Svealand 27,2 grader i Stockholm den 7 augusti,

i södra Norrland 26,5 grader i Junsele i norra Ångermanland den 20 augusti

och i norra Norrland 28,9 grader i Älvsbyn i södra Norrbotten den 21 augusti.

På flera platser i norra Norrland blev den 20 eller 21 augusti årets varmaste dag, och att det sker så sent i augusti så pass långt norrut i landet är mycket ovanligt. Den 16–23 augusti föll nästan inget regn alls, och ibland var det dessutom så gott som klart i hela landet.

Nattkyla och brandrisk

Till en början var luften torr, så trots högsommarvarma dagar sjönk temperaturen lågt nattetid Lokalt bildades även dimbankar och dimmor. Mängder av förtrollande vackra bilder på lättande morgondimma har nått oss här på SVT Väder. Månadens hittills lägsta temperatur i de olika landsdelarna inträffade i månadens mitt:

I norra Norrland 1,4 minusgrader i tornedalska Pajala i Norrbotten den 16 augusti,

i södra Norrland 2,2 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 13 augusti,

i Svealand 0,6 grader i Särna i norra Dalarna den 13 augusti

och i Götaland 2,0 grader på Jönköpings flygplats i Småland den 14 augusti.

I det torra och soliga vädret blev det allt torrare i skog och mark. Brandfaran steg och var stor i större delen av Götaland, östra Svealand och upp längs Norrlandskusten under en längre tid. Vid Blekinge- och Smålandskusten och på Öland och Gotland är det extremt torrt, men förhoppningsvis ska regn senare i veckan dämpa brandrisken. Men för det krävs mycket regn efter lång torka.

Såväl tidig som sen höst

Datumet 1 augusti har satts som första möjliga höstdatum, där ju meteorologisk höst enligt definition är fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader. Eftersom inte alla officiella mätplatser i landet fick meteorologisk sommar i år gick Tarfala i norra Lapplandsfjällen och Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen direkt från vår till höst den 1 augusti. Sedan dess har inga fler platser fått höst, så nu är faktiskt hösten redan något sen. I skrivande stund, den 25 augusti, borde hösten nämligen anlänt till hela fjällkedjan och större delen av Lappland. Exempelvis i Kiruna, som i normalfallet får höst den 16 augusti.

Sommaren (fem dygn på raken över 10 grader) anlände också väldigt sent till vissa fjällstationer. Exempelvis fick Hemavan-Giertevarto i södra Lapplandsfjällen samt Blåhammaren och Sylarna i Jämtlandsfjällen sommar så sent som den 14 augusti.

Omläggning på gång

Även om den varmaste luften till stor del ser ut att ha gjort sitt pekar prognosen på en varm avslutning. Den stora skillnaden är givetvis att uppehållsvädret ersätts av flera passerande regn- och skurområden.

Tidig eftermiddag tisdag 1 september publiceras den slutliga augustikrönikan. Då får vi facit, exempelvis hur stort avtryck den ostadiga avslutningen gjort på avvikelsekartan för nederbörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.