Till vänster månadens medeltemperatur för de 25 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent för de första 25 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT / bakgrundsfoto Göran Andersson

Torrt och soligt

Publicerad

Oktober har bjudit på många vackra höstdagar, och sammantaget har månadens så här långt varit övervägande torr, solig och odramatisk.

Visserligen återstår det några dagar, men man kan ändå börja sammanfatta oktobervädret. Många dimmiga morgnar följdes av soliga dagar och snön och vintern har ännu inte kommit igång på allvar.

Varmt och torrt

Månaden har hittills varit varmare än normalt i större delen av landet. Störst avvikelse återfinns så här långt i Lappland med uppåt 3 grader över det normala, där det mesta av överskottet tillkommit under andra halvan av månaden. Lokalt har dock oktober varit kall, främst i delar av Svealand och det till stor del beroende på kalla nätter.

Redan nu står det klart att större delen av landet upplever en torr eller mycket torr oktober. Det är bara de västra fjällen som fått mer nederbörd än brukligt så här långt in i månaden. Mindre än hälften av normal nederbördsmängd har fallit i större delen av landet, och på många håll inte ens en tiondel. Det gäller främst sydöstra Norrland, östra Svealand och nordöstra Götaland. Långt in i månaden var det mängder av platser som inte fått någon mätbar nederbörd alls, men en något ostadigare avslutning på månaden har gjort att det nu bara är två platser som fortsatt haft snustorrt i oktober: Kilafors i Hälsingland och Finnbacka i östra Dalarna. Ser man dock på platser som fått mindre än 1 mm så här långt stiger siffran till 19 av totalt 361 mätstationer, och hela 129 stationer har fått mindre än 5 mm. Kan säkerligen bli en del torr-rekord denna oktober, men det får jag återkomma till i min slutliga krönika den 1 november.

Nytt solrekord för åtminstone Borlänge

Frånsett landets allra sydligast delar har oktobersolen så här långt lyst mer eller mycket mer än brukligt så här långt. Redan är det solklart att Borlänge (med solskensmätningar sedan 1987) sätter nytt oktoberrekord. Till och med den 25 oktober hade solen lyst 136 timmar där, exakt lika mycket som rekordnoteringen från 2003. Dagens sol gör alltså att det rekordet garanterat slås.

Även Luleå ligger bra till att med en solig avslutning sätta nytt oktoberrekord, och det är inte omöjligt med rekord även i Umeå och Stockholm. Det blir spännande att följa rekordjakten dessa sista oktoberdygn.

Busväder inledde

En övervägande lugn och odramatisk oktober inleddes med busväder i norr. Regn (och högre terräng även med blötsnö) visslade förbi över nordligaste Sverige den 1–2 oktober. Det föll över 40 mm  (och troligen enbart regn) på följande platser under nederbördsdygnet den 1 oktober, alltså från klockan 8 den 1 oktober till klockan 8 den 2 oktober:

49 mm i Korsvattnet i mellersta Jämtlandsfjällen,

48 mm i Gäddede i norra Jämtlandsfjällen,

44 mm i Frostviken i norra Jämtlandsfjällen,

41 mm i Digernäset i södra Jämtlandsfjällen

och 40 mm i Hemavan i södra Lapplandsfjällen.

Det är sällan det kommer så mycket regn i oktober. Gäddede (med mätningar sedan 1905) slog med sina 48 mm sitt gamla dygnsnederbördsrekord för oktober med marginal. Det gamla rekordet löd 33 mm satt den 21 oktober 1947. Ytterligare två platser fick 30 mm eller mer dygnet den 1 oktober. De sammanlagt sju observationerna den 1 oktober är så här långt in i månaden samtliga med 30 mm eller mer nederbörd på ett dygn.

Regnet orsakade tillfälliga flödesvarningar i Jämtlandsfjällen där små och medelstora vattendrag under några dagar nådde höga eller mycket höga flöden.

Vinden kulminerade med full orkanstyrka på 35 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på förmiddagen, och över inlandet noterades lokalt stormbyar:

Malå-Brännan i sydöstra Lappland 27 m/s på eftermiddagen

och Föllinge i inre Jämtland 25 m/s vid lunchtid.

Därtill noterade en dryg handfull platser mycket hårda vindbyar, alltså 21–24 m/s. Månadens hittills högsta byvindsnotering oavsett stationens placering noterades på sena eftermiddagen den 16 oktober med orkanbyar på 44 m/s i Tarfala.

Kung Bore på tillfällig visit

Busvädret följdes av kalluft, och Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen fick som första plats i landet meteorologisk vinter den 2 oktober. För det krävs fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader för varje enskilt dygn. Ett par dagar senare, den 5–6 oktober, anlände vintern till delar av Lappland och norra Norrbotten, men därefter tog det stopp.

Samtidigt tog sig den meteorologiska hösten (fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader) den 3–8 oktober ner över landet så att så gott som hela landet fick höst. Kvarstår gör tre officiella stationer. Skillinge i Skåne samt Karlskrona-Söderstjerna och Utklippan i Blekinge har per definition ännu i skrivande stund meteorologisk sommar. Kylande nordvindar den 7 oktober gjorde att årets Brittsommar ställdes in.

Första uppmätta snötäcket för säsongen blev 1 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 3. Med fortsatt västvindar som genererade snöbyar in mot fjällen och därtill ett nytt vädersystem som passerade österut över nordligaste Sverige den 3–4 oktober blev det mer snö, såväl till utbredning som till djup. Månadens största snödjup blev 12 cm i Katterjåkk på morgonen den 5 oktober.

Den 3–14 oktober förekom officiellt snödjup i landet, men därefter har det varit skralt med snödjupsnoteringar. Den 15–21 oktober och den 25 oktober var det officiellt barmark i hela landet, och den 22–24 och den 26 oktober har bara enstaka platser haft någon enstaka centimeter snö i norra Lappland. Snösäsongen har inte inletts på allvar än, det är ett som är säkert, och blickar jag framåt i dagens 10-dygnsmaterial så finns ingen tendens till att vintern är i antågande än.

Torrt, soligt och dimmigt

Större delen av månaden handlade om torra och lugna oktoberdagar där det ofta var dimma och kyliga morgnar som följdes av soliga och skapligt varma dagar. Många är de tittarbilder på lättande dimma, solstrålar genom dimbankar eller andra dimrelaterade bilder som nått oss här på SVT Väder under månaden.

Föga förvånande är att månadens högsta temperatur uppmättes i månadens inledning. Här månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna:

I Götaland 21,7 grader i småländska Oskarshamn den 2 oktober,

i Svealand 19,8 grader i Berga vid Södermanlandskusten den 2 oktober,

i södra Norrland 19,6 grader i Gävle i Gästrikland den 2 oktober

och i norra Norrland 14,9 grader på Umeå flygplats i Västerbotten såväl den 2 som den 4 oktober.

Den 2 oktober var en osedvanligt varm dag. Landsort vid Södermanlandskusten noterade 17,3 grader varmt, vilket är nytt rekord för deras del sedan startåret 1848. Det tidigare rekordet löd på 16,9 grader satt 1941. Rekord även för Svenska högarna (startår 1879) i norra Östersjön där 17,1 grader är högre än de 16,6 grader som noterades 1908.

Värmen var mest uttalad just den 2 oktober, men även senare i månaden var det med oktobermått mätt skapligt varmt. Exempelvis den 14 oktober med 14,0 grader på Umeå flygplats och så sent som den 23 oktober med 16,5 grader varmt i Oskarshamn.

Nya säsongslägsta för nattkylan sattes i början av månaden: Först Tarfala med 8,5 minusgrader den 5 oktober och dygnet därpå 13,2 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland. Månadens hittills lägsta temperatur kom några dagar därefter. Här samtliga landsdelars hittills lägsta temperatur i oktober:

I norra Norrland 13,9 minusgrader i Pajala i norra Norrbotten den 10 oktober,

i södra Norrland 8,3 minusgrader i Ljusnedal i västra Härjedalen den 15 oktober,

i Svealand 7,9 minusgrader i Malung i västra Dalarna den 17 oktober

och i Götaland 4,6 minusgrader i Horn i sydligaste Östergötland den 15 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.