Till vänster månadens medeltemperatur de 23 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 23 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT

Variationsrikt

Uppdaterad
Publicerad

Sensommarvärme, stormvindar, vinterkyla, snöfall, skyfall, solbrist och översvämningar – oktober har bjudit på det mesta som kan tänkas.

Det återstår fortsatt en vecka av oktober, så än återstår mycket innan man kan sammanfatta månaden. Men en hint om vartåt det lutar är ändå på sin plats.

Från milt och blött till torrt och kallt

Sammantaget har månaden hittills varit mild i söder, men i norr mestadels kall. Det har svängt flera gånger under månaden, och ofta har det varit stor kontrast från norr till söder. Inte minst den 19 oktober då det fanns en skarp temperaturgräns genom mellersta Norrland. Inledningen var mestadels varm, men efter en vecka tog kalluften över i norr. Kylan har sedan dess hållit ett skapligt grepp om landets norra delar, framför allt var det kallt den 15–18 oktober.

Även nederbörden har fallit ojämnt, såväl i tid som rum. I de nordligaste delarna har det hittills varit en mycket torr månad. I Karesuando i nordligaste Lappland har det bara fallit 1 mm efter 23 av månadens dygn. På andra håll har regnet vräkt ner, och lokalt i sydöstra Norrland har hittills över trefaldiga mängder fallit jämfört med det normala. Om det till slut räcker till för att någon plats ska sätta nytt oktoberrekord återstår att se, men helt uteslutet är det inte. Exempelvis har skånska Lund hittills fått 134 mm jämför med deras oktoberrekord på 153 mm från 1932. Kommer det 19 mm till där tro innan november sätter in?

Det ser ut att bli en månaden med osedvanligt lite sol. Hur pass lite återstår att se, för nästa vecka kanske solen har en chans. Jag vågar inte uttala mig än, så ni får snällt vänta till den slutliga krönikan som publiceras lördagen den 1 november.

Nattkyla och sensommarvärme inledde

Månadens först natt var kall. Det är fortsatt den som är kallast hittills i oktober för Götalands del, medan det varit ännu kallare i övriga landsdelar senare i månaden när vinterkyla tog över i månadens mitt:

I Götaland 3,5 minusgrader i Kvarn i Östergötland den 1 oktober,

i Svealand 5,2 minusgrader i Idre fjäll i norra Dalarna den 17 oktober,

i södra Norrland 10,9 minusgrader i Junsele i inre Ångermanland den 17 oktober

och i norra Norrland 14,6 minusgrader i Pajala i norra Norrbotten den 15 oktober.

Annars var det sensommarvarma dagar som inledde oktober. Två dagar, den 3 och den 4 oktober, nådde temperaturen 20-gradersstrecket. Här de olika landsdelarnas högsta oktobertemperatur:

I Götaland 20,3 grader i Oskarshamn vid Smålandskusten den 3 oktober,

i Svealand 17,7 grader i Blomskog i sydvästra Värmland den 4 oktober,

i södra Norrland 17,6 grader i Torpshammar i Medelpad den 4 oktober

och i norra Norrland 16,2 grader i Hökmarksberget i Västerbotten den 2 oktober.

Molnen dominerade, men med god vilja och en viss uttänjning av begreppet brittsommar blev det en ”mini-britta” i år. Men själva Birgitta-dagen den 7 oktober var ingen höjdare. Det var visserligen milt, men även ganska mulet, rätt blåsigt och med en del regn också, så ingen sommarkänsla den dagen inte.

Regn i massor, del 1

En vecka in i månaden skärptes temperaturkontrasten i landet när kallare luft började etablera sig i norr. Stor temperaturkonstrast innebär ofta aktivt väder, så ock denna gång. Den 7–8 oktober föll mycket regn vid södra Norrlandskusten. Sammanlagt på dessa två dygn fick flera platser över 70 mm:

Sidsjö i Sundsvall i Medelpad 89 mm,

Höglekardalen i Jämtland 82 mm,

Västmarkum i Ångermanland 76 mm

och Höglandsbodarna i Medelpad 75 mm.

Så mycket regn på kort tid vållade givetvis problem. Lokala översvämningar blev följden när dagvattenledningar inte mäktade med att ta hand om vattenmassorna, brunnar sattes igen av höstlöv och på fälten samlade vattnet på de lägsta platserna när allt vatten inte hann eller kunde sjunka eller rinna undan.

Regn i massor, del 2

Den 15–16 oktober var det nordvästra Götalands otur att drabbas av regn i massor. Det blev än större mängder denna gång, som mest dryga 100 mm i södra Dalsland på två dygn. Det är i paritet med vad som brukar komma under en hel oktobermånad.

Sammanlagt föll över 90 mm på flera platser dessa två dygn:

Bäckefors i södra Dalsland 113 mm,

Kroppefjäll-Granan i södra Dalsland 111 mm,

Erikstad  i södra Dalsland 105 mm,

Sanne i Bohuslän 98 mm,

Heden i Bohuslän 93 mm

och Uddevalla i Bohuslän 92 mm.

Om inte ordet ”favorit” i uttrycket ”favorit i repris” tas alltför bokstavligt kan det fungera för att beskriva de översvämningar och problem som följde. Bilderna från södra Norrland hade ännu inte lämnat näthinnan innan liknande bilder från Bohuslän följde. Inte förvånande alls heller att en flödesvarning för trakterna väster om Vänern utfärdades redan den 15 oktober. Varningen för höga flöden har i lite olika omfattning funnits kvar sedan dess, och höjdes dessutom i dag den 24 oktober till mycket höga flöden.

I höglänt terräng i Dalsland föll det även snö. I Bäckefors låg snön 3 cm djup på morgonen den 16 oktober. Det är ovanligt med snötäcke så pass tidigt på säsongen i Dalsland.

I samband med de bägge omfattande regnen, först vid södra Norrlandskusten, sedan i nordvästra Götaland, förekom åska. Trots den sena säsongen är det inte alltför förvånande, för luften var mild och mängderna som föll indikerar också att åska bör ha förekommit. De mest åskfrekventa dygnen i oktober är den 8 oktober med 347 och den 19 oktober med 289 registrerade blixtar. Jämfört med ett sommardygn är det givetvis lite, men inte för att vara i oktober.

Flera kraftiga regn

Ytterligare ett par kraftiga regn har dragit förbi under månaden. Den 19 oktober vräkte regnet ner över delar av Skåne med drygt 40 mm som mest (Brösarp 43 mm och Lund 41 mm) och lokala översvämningar som följd.

Den 23 oktober föll mycket regn i ett stråk från nordvästra Götaland upp till sydöstra Norrland. På en plats föll över 40 mm, nämligen i Härnösand i södra Ångermanland med 41 mm.

Vinter och snö

Som så ofta så här års har vi haft tre årstider samtidigt i landet under månaden. Den meteorologiska vintern anlände lokalt till norra Lapplandsfjällen i september. Den 9–10 oktober och den 14–16 oktober tog vintern två kliv vidare ner över större delen av norra Norrland.

Ungefär i samma veva, den 12–13 oktober, anlände hösten till större delen av Götaland. Nu är det bara delar av Skåne, Blekinge, Öland och Gotland som officiellt ännu har sommar.

När kylan tog över i norr en dryg vecka in i månaden föll även den första snön. Inte för säsongen, men väl för oktober. Månadens första officiella snödjup blev 1 cm i Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland på morgonen den 9 oktober. Snöfall av större omfattning föll senare samma dag, och sedan den 10 oktober har det funnits ett mer eller mindre djupt och utbrett snötäcke i mellersta och norra Norrland. Inte minst de senaste dagarna har det snöat en del i främst Jämtland, södra Lappland och delar av Norrbotten.

Månadens hittills största snödjup i olika landsdelar är:

I norra Norrland 32 cm i Avasjö-Borgafjäll i södra Lapplandsfjällen den 24 oktober,

i södra Norrland 20 cm i Olden i Jämtland den 24 oktober,

i Svealand 14 cm i Gördalen i norra Dalarna den 23 oktober

och i Götaland tidigare nämnda 3 cm i Bäckefors den 16 oktober.

Mildluften som den 24–25 oktober brakar norrut över landet lär tära hårt på snötäcket, så frågan är hur mycket som blir kvar därefter.

Väl mött igen när min slutliga oktoberkrönika publiceras den 1 november. Då blir det även som traditionen är ett 90 sekunder långt inslag om årets det svenska oktoberväder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.