Till vänster månadens medeltemperatur de 24 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 24 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT

Rejäl sommarvärme tog över

Uppdaterad
Publicerad

Det juni saknade av sol och värme fick vi tillbaka med råge i juli, som hittills varit en mycket varm och övervägande torr och solig månad.

Midsommarkylan i juni känns plötsligt väldigt avlägsen och nästan bortglömd när termometern pendlat kring 30-gradersstrecket under flera dagar nu i juli. Värmen var efterlängtad av flertalet av oss, medan andra säkerligen hellre behållit ett svalt väder sommaren igenom, eller i alla fall inte så varmt så länge som vi nu haft.

Varmt, soligt och torrt

Årets juli kommer bli ovanligt varm. Efter 24 av månadens 31 dygn är medeltemperaturen 2–4 grader över det normala i söder, och i norr 3–6 grader med uppåt 7 grader varmare än vad det normalt är i Lapplandsfjällen. Hur pass extremt det blir får vi avvakta och se, men det lutar åt att man i söder inte når upp till rekordjulimånaderna 2003, 1994 och 1914. I norr däremot kan det blir en spännande avslutning, för i inre och västra Norrland är avvikelsen hittills i grova drag i paritet med rekordår som bland annat 2003, 1973 och 1927. Främst i Lapplandsfjällen är avvikelsen hittills extrem.

Större delen av landet har haft en torr, eller till och med mycket torr juli så här långt. Regnet i söder den 12–13 juli är månadens mest omfattande. I övrigt har regnet som fallit kommit i samband med lokal regn- och åskskurar, och därmed fördelat med väldigt stora lokala variationer. Lokalt har det bara kommit enstaka millimeter på hela månaden.

Antalet soltimmar kommer säkerligen var klart fler än brukligt i juli. Om det blir rekordartat många timmar är för tidigt att säga någonting om. Skulle det fortsätta månaden ut med lika mycket soltimmar per dygn som de första 24 dygnen bjudit på kan kanske Östersund, Luleå och Kiruna sätta nya rekord för flest antal soltimmar i juli.

Trevande inledning

De första julidygnen var kallare än normalt i större delen av landet. Någon ”midsommarkyla” var det dock inte tal om, för redan i slutet av juni hade det börjat bli lite varmare (eller ”mindre svalt” är kanske ett bättre uttryck).

Månadens lägsta temperatur i de olika landsdelarna noterades dessa inledande dygn (med undantag för Götaland, där det lite förvånande blev ännu kallare i månadens mitt):

I norra Norrland 0,4 grader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 2 juli,

i södra Norrland 0,7 minusgrader i Börtnan i södra Jämtland och i Ljusnedal i Härjedalen den 4 juli,

i Svealand 2,3 grader i Ulvsjö i norra Dalarna och i Storbo i nordvästra Dalarna den 4 juli

och i Götaland 4,0 grader i småländska Hagshult den 17 juli.

Hagshult hade för övrigt kallast i hela landet tre nätter på raken: 4,0 grader den 17 juli, 7,4 grader den 18 juli och 5,7 grader den 19 juli.

Natten till den 4 juli är månadens enda natt med köldgrader i landet, och förutom Börtnan och Ljusnedal noterade även Dravagen i Härjedalen under 0 grader.

Värme i massor

Månadens första varma period tog fart den 5–6 juli, och frånsett ett omfattande regn i söder den 12–13 juli har värmen i stort sett pågått sedan dess. En oavbruten svit med högsommardagar pågår i landet sedan den 4 juli, och antalet 30-gradersdagar är så här långt (1–25 juli) hela 11 stycken.

Årets dittills högsta temperatur från i maj tangerades först den 7 juli, för att sedan slås dagarna därpå:

30,1 grader i Härsnäs i nordvästra Skåne den 7 juli,

30,2 grader i Floda i inre Södermanland den 8 juli

och 31,8 grader i Junsele i inre Ångermanland den 9 juli.

I och med värmen gjorde sommaren entré på de fåtalet platser i fjällvärlden som inte tidigare fått sommar, så den 6 juli hade sommaren officiellt anlänt till hela landet.

Omfattande regn i söder

Den 12 juli drog ett omfattande och delvis riktligt regn upp söderifrån över södra Sverige. Mest föll i Hästveda i norra Skåne. Där föll det hela 103 mm fördelat på de två nederbördsdygnen den 12 juli (från den 12 juli klockan 8 till den 13 juli klockan 8) och den 13 juli (klockan 8–8 den 13­–14 juli). Utöver dessa blöta dygn har det varit så gott som uppehåll i Hästveda, för deras sammanlagda nederbördsmängd hittills i månaden är 108 mm, Den sammanlagda mängden är för övrigt mest i landet i millimeter räknat för de första 24 julidygnen.

Här samtliga observationer på 40 mm eller mer på ett dygn i samband med regnet söderifrån den 12–13 juli:

Hanö utanför Blekinges kust 57 mm den 12,

Hästveda 48 mm den 12,

Kristianstad i nordöstra Skåne 42 mm den 12,

Hästveda 55 mm den 13,

Markaryd i sydligaste Småland 51 mm den 13,

Laholm i södra Halland 50 mm den 13,

Norra Möckleby på Öland 47 mm den 13,

Hallands Väderö i nordvästligaste Skåne 44 mm den 13,

Osby i norra Skåne 44 mm den 13

och Bjärnum i norra Skåne 41 mm den 13.

Samtidigt som det blev svalare och ostadigare i söder bestod värmen i norr, och landets högsta temperatur uppmättes i norr dagarna den 11–15 juli. Mest anmärkningsvärt var det att en så pass oväntad plats som Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen hade varmast i hela landet tre dagar i rad: 30,5 grader den 11 juli, 30,9 grader den 12 juli och 28,8 grader den 13 juli.

Ännu varmare

Efter det omfattande regnet i söder gjort sitt började värmen etablera sig alltmer igen, men det var först omkring den 20 juli som månadens mäktiga värmebölja tog fart på riktigt allvar. Många platser fick uppleva en temperatur kring 30-gradersstrecket under flera dagar. Månadens och årets hittills högsta temperatur höjdes två gånger:

Först till 31,9 grader i Älvsbyn i södra Norrbotten den 22 juli

och sedan 33,4 grader i Lungö vid Ångermanlandskusten den 23 juli (vilket är varmast i landet på tre år, då det var 33,5 grader i Markusvinsa i Norrbotten den 10 juni 2011).

I övriga landsdelar är månadens (och årets) hittills högsta temperatur:

I norra Norrland 32,4 grader på Skellefteå flygplats den 23,

i Svealand 32,8 i värmländska Arvika den 24

och i Götaland 32,3 grader i Simonstorp i norra Östergötland den 24.

Om det nu inte varit ännu varmare någonstans i dag när maxtemperaturen rapporteras in i kväll. Det tror jag dock inte...

Värmeåskväder, tromber och tropiska nätter

Många av månadens dygn har det förekommit mer än 1 000 registrerade blixtar i landet, och de mest åskfrekventa dygnen har hittills varit den 7 juli med 15 683 blixtar och den 24 juli med 16 118. Det första tillfället var när värmen österifrån började ta över, och då var det gott om åska i västra Götaland, medan det andra tillfället var värmeåskväder i västra Svealand och sydöstra Norrland i samband med den nuvarande värmeböljan.

Vissa av dessa åskväder har lokalt gett regnmängder på 30–40 mm, och lokalt ännu mer:

64 mm i Gördalen i norra Dalarna den 24 juli (månadens största officiella dygnsnederbördsmängd)

50 mm i Myskelåsen i Härjedalen den 17 juli.

I Malung i västra Dalarna föll temperaturen rejält i samband med en kraftig åskskur den 24 juli. Deras officiella temperatur klockan 15 var 29,6 grader, men en timme senare var det bara 16,4 grader, och det föll som mest 14 mm på en kvart.

Den 24 juli drabbades såväl Brunskog som Lysvik i Värmland av påstådda tromber, men kanske att det troligen istället var kraftiga nervindar i samband med åskmolnen som orsakade förödelsen. Med tanke på hur kraftiga åskväder som förekom den dagen kan fler tromber och fallvindar ha härjat någonstans i västra Svealand eller sydöstra Norrland.

Årets första tropiska natt, alltså en natt då temperaturen aldrig understiger 20 grader, inträffade den 9 juli på några platser vid väst- och sydkusten. Sedan dess har många platser noterat tropiska nätter, inte minst i samband med de senaste dagarnas värmebölja. Mest anmärkningsvärt är att det natten till den 22 juli aldrig blev kallare än 22,4 grader i Storön vid Norrbottenskusten. Den noteringen är för övrigt den högsta minimitemperatur som uppmätts i Norrland på åtminstone 50 år.

Kring månadsskiftet publiceras den slutliga julikrönikan, och då blir det som seden bjuder även ett 90 sekunder långt webbinslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.