Karta över grundvattennivåer i Sverige, källa SGU. Foto: SVT

Då får vi bukt på torkan

Uppdaterad
Publicerad

Trots skyfallsliknande regn och skurar under augusti i söder så kvarstår torkan som fortsätter att vara mest betydande i sydost.

Både Öland och Gotland är exempel på områden som fått mer nederbörd än vad som är normalt för augusti månad och i övrigt så har Sydsverige fått i huvudsak normala mängder. Men den extrema torkan i främst landets sydöstra delar fortsätter att ställa till problem. Det är fortfarande ovanligt låga grundvattennivåer och de intensiva skurar som varit under sommaren gör i stort sett ingenting för att vattenmagasinen ska kunna återhämta sig.

Stora och små magasin

Det är just grundvattnet i små magasin (exempelvis egna brunnar) som reagerar snabbt och kan öka vid rejäla skurar eller regniga dagar under sommarhalvåret. De reagerar snabbare i förhållande till de stora magasin (exempelvis rullstensåsar) som kommuner använder sig av.

Det kan stoppa torkan

För att lindra denna extrema torkan så krävs naturligtvis vatten – en mycket stor mängd nederbörd under en lång tid. Men under sommaren så dunstar mycket av nederbörden och resten tas upp av växligheten. Därför är det framförallt mellan oktober fram till april som återhämtningen av grundvattnet kan sätta igång. Normalt faller omkring 150-200 mm under den här perioden och det skulle åtminstone behövas det dubbla (dvs två vintersäsonger av nederbörd) för att så småningom lyckas nå normala grundvattennivåer.

Vi får alltså hoppas på en mycket nederbördsrik vintersäsong i Sydsverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.