Foto: My Puaschitz

Skyfallen blir kraftigare

Publicerad

Klimatförändringen förväntas leda till ökad intensiv nederbörd som faller på kort tid.

Åskskurar och rejäla skyfall hör sommaren till och vi kan då se tydliga exempel på extrem eller intensiv nederbörd på kort tid runt om i landet. Stora lokala skillnader och rikliga regnmängder förknippas med kraftiga skurar eller så kallade skyfall. På kort tid kan stora mängder regn falla, vilket kan skapa problem med avrinning och översvämningar i städer. Intensiv nederbörd eller skurar förekommer såklart även under hösten och uppkommer exempelvis ofta i samband med en kallfrontspassage.

”När himlen öppnar sig”

Ett talesätt som vi ofta förknippar med skyfall är ”när himlen öppnar sig”, som beskriver upplevelsen av att regnets intensitet ökar kraftigt och tvärt.

SMHI definierar ett skyfall som minst 50 mm på en timme eller minst 1 mm på en minut. Det utfärdas även varningar för rikliga regnmängder – klass 1 samt klass 2. En klass-1 varning innebär vissa risker för allmänheten, medan en klass-2 varning kan innebära fara för allmänheten. Mycket stora regnmängder (klass-2), motsvarar mer än 70 mm på 24 timmar över större områden, är relativt ovanligt och det refererar snarare till ett mer omfattande regnområde som drar in och inte enstaka skurar eller skyfall.

Få observationer

Vi skulle önska att regnmängder kunde registreras på betydligt fler platser, men observationer görs dessvärre inte överallt och väderstationerna är ganska glest utplacerade runt om i landet. Vid en del stationer mäts dessutom nederbörden så sällan som 1 gång per dygn, vilket såklart också gör det svårt att säga något om regnets intensitet. När skyfallen således går obemärkt förbi så kan vi räkna med en viss felmarginal i statistiken. Observationerna kan därför alltid bli fler och bättre.

Framtida skyfall

Ett skyfall kan ge 20-30 procent mer regn till nästa sekelskifte (2071-2100) enligt beräkningar med klimatmodeller, men även större avvikelser är möjliga. Detta i takt med att medeltemperaturen också ökar, framförallt under förutsättningen att utsläppen av växthusgaser i atmosfären fortsätter oförändrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.