Foto: SVT

Semesterväder

Uppdaterad
Publicerad

I praktiken kan det bli precis hur som helst

Om vi först tittar på var semestern ska firas är det snabbt konstaterat att kuster, skärgård och Öland o Gotland har mer sol än inlandet. Det eftersom molnen under sommaren oftast bildas när en större landyta värms upp. Varm luft stiger, avkyls och kondenserar varpå stackmoln bildas. Senare utvecklas dessa stackmoln ofta till en eller annan skur. Längs kuster, i skärgård och på Öland och Gotland är det svårt att hitta dessa stora landytor som snabbt kan värmas upp. Dessutom förstör ofta sjöbrisen alla möjligheter till att moln bildas. Men om det blir en sommar med vandrande lågtryck kan du skrota tipset, för då kan det bli dåligt väder precis var som helst.

Ett annat tips är att vara på ostkusten eftersom de flesta regnväder kommer från sydväst. Men även detta tips kan bli helt meningslöst om det blir som sommaren 2012 då lågtrycken tog sig in från Tyskland/Polen och vandrade rakt norrut. Inte bara blev dessa lågtryck en knivig fråga för oss meteorologer, de lämnade många semesterfirare längs ostkusten bleka och solfattiga.

Vilken månad semestern ska firas i beror helt på vad som önskas. Är det långa dagar, höga temperaturer eller varmt badvatten? Juni har det förstnämnda med flest soltimmar. Sommaren har dock inte tagit fart ännu och badvattnet är oftast kallt. I juli har värmen oftast anlänt till landet och badvattnet börjar bli njutbart. Men det är också en av årets blötaste månader med de obligatoriska eftermiddagsskurna. I augusti är badvattnet varmt men nätterna längre. När solen går ner faller temperaturen och nätterna blir dessutom ofta rätt kyliga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema sommar

Mer i ämnet