Göteborg, 27/11 2013. Foto: Mikael Bringh

Varför blir himlen röd?

Uppdaterad
Publicerad

Många fångade solnedgången på bild

Onsdagen den 27 november var det en ovanligt röd himmel på många håll i södra Sverige. SVT:s väderredaktion fick in många bilder från folk som varit ute och fotograferat det färgsprakande himlen. Orsaken till detta extra färgskådespel kom av den vädersituation som då rådde.

En varmfront hade passerat landet tidigare under dagen och eftersläpade en hel del moln. Framåt eftermiddagen när solen gick ned var det främst moln på lite högre höjd som låg kvar över norra Götaland och södra Svealand. Dessa blev då upplysta av solen underifrån och gav ett mycket imponerande intryck.

Varför så röd färg?

Den röda färgen beror på att när solen står lågt på himlen måste solstrålarna gå en längre väg i jordens atmosfär för att nå våra ögon. Ljuset, som består av många färger, filtreras på sin väg genom atmosfären och det röda ljuset är det som klarar sig bäst från att filtreras bort. Det blir alltså kvar mer av det röda ljuset än av de andra färgerna i solljuset, och vi upplever då himlen som röd; ett fenomen som kallas för Rayleigh-spridning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.