Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

Djupdykning i aktuella och uppmärksammade brott

SVT1 Tisdagar 21.00

Sändningar

Om Veckans brott

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft gräver i olösta fall, djupdyker i kriminalhistorier och undersöker olika tekniker som används för att lösa brott.

Sändningar

Mordet på Göran Lundblad i Kalmar. SVT
Mordet på Göran Lundblad i Kalmar. Foto: SVT

Det unika erkännandet som spelades in i smyg

I säsongens sista Veckans brott: Mord-erkännandet på Göran Lundblad i Kalmar. Vart tar alla kalla fall vägen? Följ med till källaren där de förvaras. Och så berättar Leif GW Persson om Sveriges första seriemördare och ger lite julklappstips.

Läs mer
Veckans brott träffar poliserna, Anna Jinghede och Jonas Hallin, som kallades ut till ett strövområde i Kumla för att ta hand om kroppsdelarna tillhörande en ung kvinna. STO-CPH/SVT
Veckans brott träffar poliserna, Anna Jinghede och Jonas Hallin, som kallades ut till ett strövområde i Kumla för att ta hand om kroppsdelarna tillhörande en ung kvinna. Foto: STO-CPH/SVT

Polisen: Uppseendeväckande brott även för oss

Veckans brott skildrar sommarens mest omtalade mordfall – styckmordet på en ung kvinna i Askersund. Camilla Kvartoft träffar Sveriges mest erfarna expert på spårning. I veckans historiska återblick får du berättelsen om Inez, Sveriges första kvinnliga sol- och vårare.

Läs mer
Camilla Kvartoft möter mannen med det tre meter långa straffregistret. SVT
Camilla Kvartoft möter mannen med det tre meter långa straffregistret. Foto: SVT

I huvudet på en inbrottstjuv

Camilla Kvartoft möter mannen som ertappades av två 14-åringar i Tyresö för misstanke av inbrott. Karl-Axel, 84 år, blev förföljd, överfallen och rånad mitt på ljusa dan. I Veckans brott berättar han om händelsen.

Läs mer

”Det finns ett erkännande från Johans baneman”

Johan Asplund försvann för 34 år sedan i Sundsvall. Nu har det kommit nya tips kring hans försvinnande. Veckans brott möter Johans pappa, Björn Asplund, som kommenterar de nya uppgifterna. Camilla Kvartoft reser till Mellerud för att förkovra sig i den så kallade Mellerudsmodellen, ett system för att stoppa den ökande försäljningen av nätdroger. Och Leif GW Persson tittar närmare på ett av de mest kända fallen i vår kriminalhistoria – Yngsjömordet.

Läs mer
Leif GW Persson går igenom mordplatsen, i Ulvsunda, där Mille Markovic mördades. SVT
Leif GW Persson går igenom mordplatsen, i Ulvsunda, där Mille Markovic mördades. Foto: SVT

Leif GW åker till platsen där Mille Markovic mördades

Vad hände den 23 januari när Mille Markovic sköts till döds? Leif GW beger sit till mordplatsen. Möt 14-åringarna som stoppade tjuven från att komma undan för att senare upptäcka densamme på fri fot. Dessutom: När polisen måste lämna dödsbud och Leif GW Persson om den nyligen bortgångna vännen Carl Persson, som var rikspolischef.

Läs mer
Veckans brott möter poliser som berättar om hur det är att framföra dödsbesked till anhöriga. SVT
Veckans brott möter poliser som berättar om hur det är att framföra dödsbesked till anhöriga. Foto: SVT

”Ett av de svåraste en polis och präst kan göra”

Till polisens tyngre och svårare uppdrag hör att plötsligt tvingas ta kontakt med anhöriga för att lämna besked om att någon av deras närmaste avlidit, ibland som följd av ett brott eller, som är mer vanligt, i samband med olyckshändelse.

Läs mer
Enligt vargforskare finns uppgifter om att omkring 20 vargar tjuvskjuts årligen. SVT
Enligt vargforskare finns uppgifter om att omkring 20 vargar tjuvskjuts årligen. Foto: SVT

”Svårigheten att få vittnen liknar den organiserade brottsligheten”

Den svenska vargstammens vara eller inte vara väcker starka känslor. Uppgifter finns om att jägare försöker spåra upp vargen och skjuta den. Veckans brott möter poliser som jobbar med att utreda den typen av brott. Frisören Mario hittades mördad i sin salong i Stockholms innerstad. Han var svårt knivskuren och hade också en elsladd bunden runt benen. Vad låg bakom det brutala mordet? Leif GW återskapar mordplatsen i studion.

Läs mer

Att gripa en dubbelmördare

Möt poliserna som fick uppgiften att konfrontera och gripa den våldsamma dubbelmördaren i Ljungsbro. Vad gör att vissa ingripande blir lyckade medan andra misslyckas? Det funderar Leif GW över.

Läs mer
Professorn ger sin syn på det minst sagt märkliga fallet i Mariestad. SVT
Professorn ger sin syn på det minst sagt märkliga fallet i Mariestad. Foto: SVT

Leif GW: ”Ärendet kommer bli avfört”

En person har inte bara brutit sig in i lägenheter i Mariestad, han eller hon har också gått in på deras toaletter, uträttat sina behov och sedan gått därifrån utan att spola efter sig.

Läs mer