Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

Vetenskapsprogram

SVT2 Måndagar 20.00

Sändningar

Vetenskapens värld

Del 13 av 17. Din inre apa. Följ med på en resa till din inre apa. Våra händer, fötter, färgseende, rygg och vår upprätta gång kommer från våra stamfäder primaterna. Därifrån kan vi också härleda det som kanske är vårt viktigaste arv: grunden till den mänskliga hjärnan. Det här är den avslutande delen i serien om evolutionen som skapade människan: "Du var en gång en fisk".Programledare: Victoria Dyring

Växternas planet

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 1 av 3: Växterna fick livet att gå upp på land. De styrde dinosauriernas uppgång och fall och är än idag förutsättningen för allt liv. Deras mål är världsherravälde. I tre avsnitt med unika bilder från hela jordklotet skildras jordens utveckling ur växternas perspektiv.Det första avsnittet handlar om hur växterna skapat luften vi andas, marken vi brukar och avgör vem som ska leva eller dö.

Sänds även:
SVTK 2 dec 13.00
SVTK 4 dec 12.20

Vetenskapens värld

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 14 av 17. I dag finns LED-lampan i varje hem och i varje telefon. Vi har träffat japanerna bakom 2000-talets ljusrevolution på deras laboratorium. Nu belönas de med Nobelpriset i fysik. Dessutom följer vi en kull vargvalpar och en kull hundvalpar genom ett vetenskapligt experiment. Hur mycket av vargens beteende och gener finns kvar i din hund? Programledare: Victoria Dyring.

Sänds även:
SVT2 2 dec 16.20
SVT2 6 dec 12.40

Växternas planet

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 2 av 3: Flower power är allt annat än flum. Blommornas frön innehåller märklig kraft. I tre avsnitt med unika bilder från hela jordklotet skildras jordens utveckling ur växternas perspektiv.I det andra avsnittet följer vi hur blommorna tog över när dinosaurierna dog ut.

Sänds även:
SVTK 11 dec 12.30

Vetenskapens värld

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 15 av 17. Inom varje människa finns en GPS. Den är uppbyggd av celler som vet precis på vilken plats vi befinner oss. Ikväll möter vi det norska par och den amerikansk-brittiska forskare som delar Nobelpriset i medicin för att de förklarat hur det fungerar. Det handlar också om kemipriset: de nya supermikroskopen som gör det möjligt att detaljstudera delar av virus, proteiner och andra partiklar som tidigare låg utom vårt synfält. Programledare: Victoria Dyring.