Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

Vetenskapsprogram

SVT2 Måndagar 20.00

Sändningar

Vetenskapens värld

Del 9 av 17: Big data - så kartläggs hela ditt liv. Allt mer i vår vardag lämnar digitala spår. Oavsett om vi söker på nätet, handlar mat eller rör oss på stan med mobilen i fickan så registreras varje steg vi tar. Och de digitala spår som vi lämnar kan användas både till att förstå hur sjukdomar sprids och till att övervaka oss. "Big data" har blivit begreppet för den enorma digitala revolution som nu pågår. Men vart leder den här storskaliga kartläggningen av våra liv? Programledare: Victoria Dyring.

Vetenskapens värld

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 10 av 17: Robotarm och kometlandning. Magnus Niska har som världens första människa fått en permanent inopererad robotarm, som han styr från sin hjärna. Arbetskamraterna kallar honom skämtsamt "robocop-Magnus". Vi får följa honom från operationen till ett förändrat liv. Dessutom: Rymdsonden Rosetta cirkulerar just nu runt en komet i vårt solsystem. Snart ska den haka fast en harpun i kometen och skicka ner en landare. Kvällens program berättar också om varför kroppens bruna fett gör oss smala. Programledare: Victoria Dyring.

Sänds även:
SVT2 4 nov 16.20
SVT2 8 nov 13.10

Vetenskapens värld

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 11 av 17. Du var en gång en fisk. Hur blev din kropp den fantastiska maskin som den är? Hals, lungor, könskörtlar, händer och ben är kroppsdelar som utvecklats redan hos urtida fiskar och kräldjur. Vi får följa forskare som jagar fossil i omänsklig terräng - och som genom sina upptäckter lyckas förklara detaljer i våra märkvärdiga kroppars utveckling. Det här är första delen i en serie program om evolutionen som skapade människan. Programledare: Victoria Dyring.

Sänds även:
SVT2 11 nov 16.20
SVT2 15 nov 13.10

Vetenskapens värld

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 12 av 17: Du var en gång en fisk, del 2. Inte bara "reptilhjärnan" utan också våra mänskliga ben och tänder härstammar från - reptiler. Viktiga delar av våra kroppars funktioner kan vi förstå tack vare forskare som letar fram fossil från just urtida utdöda reptiler, djur som kan ses som människans tidiga förfäder. Det här är andra delen av tre i serien om evolutionen som skapade människan: ”Du var en gång en fisk. Programledare: Victoria Dyring.

Sänds även:
SVT2 18 nov 16.20
SVT2 22 nov 13.10

Vetenskapens värld

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 13 av 17. Din inre apa. Följ med på en resa till din inre apa. Våra händer, fötter, färgseende, rygg och vår upprätta gång kommer från våra stamfäder primaterna. Därifrån kan vi också härleda det som kanske är vårt viktigaste arv: grunden till den mänskliga hjärnan. Det här är den avslutande delen i serien om evolutionen som skapade människan: "Du var en gång en fisk".Programledare: Victoria Dyring

Sänds även:
SVT2 25 nov 16.20