Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Vivi, 11 år, och Oscar, 8 år, ser på att inte längre ha obegränsat med skärmtid och hur det påverkat familjen. Foto: Åsa Wendel/SVT

Familjens lösning på bråk om mobilanvändning: Skärmsnack

Uppdaterad
Publicerad

Skärmbråket hemma är en del av många barnfamiljers vardag. Två av fem barn i åldrarna 9-12 säger att de blir osams med sina föräldrar över mobilanvändning. Familjen Forsell i Solna har infört möten för att slippa bråk kring skärmtiden.

– Man får lära sig att förhandla, säger 8-årige Oscar Forsell.

Det är Mediemyndigheten som kartlagt ungas medievanor och undersökningen är gjord bland barn och ungdomar i åldern 9-18 år.

De flesta uppger att de inte brukar bli osams med sina föräldrar om sin medieanvändning men när konflikter väl uppstår är det vanligare i den yngsta gruppen. Sen minskar det ju äldre barnen blir.

Konflikterna rör oftare hur lång tid barnen använder medier, snarare än innehållet i medierna.

”Inte fler utbrott”

Hemma hos 11-åriga Vivi och 8-årige Oscar kunde det förut bli sura miner när föräldrarna tog ifrån dem mobiltelefonerna. Nu har de infört skärmmöten där de pratar och kommer överens om skärmtiden.

– Det är inte fler utbrott, säger Vivi till Lilla Aktuellt.

Följ med in till familjen Forsell och hör hur skärmsnacket påverkat mobilanvändningen och bråken kring skärmtiden.

Ungar och medier

Andelarna som använde mobilen mer än tre timmar en vanlig dag låg år 2020 (under covid-19-pandemin) på sin högsta nivå i alla åldrar sedan mätningarna började. Därefter har andelarna minskat i åldern 11–14, men i övriga åldrar ökar andelarna eller ligger kvar på samma nivå. Från 15 års ålder använder nu drygt 70 procent mobilen mer än tre timmar en vanlig dag på sin fritid.

Källa: Mediemyndigheten/Statens medieråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.